Skocz do zawartości

[łańcuch] Skrócony o 1 ogniwo, nowy - można?

Prox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Kupiłem nową kasetę i łańcuch CN HG40. Skułem go ładnie, ale później musiałem raz jeszcze rozkuć i skuć na nowo. Przy operacji skuwania źle nałożyłem na siebie ogniwa, efektem czego pin jedno z nich wygiął (nie zauważyłem po prostu). Pin blokował część ogniwa w połowie, a po 20-30km zaczynał się wysuwać.

Szkoda nowego łańcucha, więc stwierdziłem, że to wadliwe ogniwo wywalę i łańcuch skróciłem. Pytanie: czy przy zwykłej jeździe na co dzień (czasem jakaś droga leśna, ale bez szarży) ten łańcuch wytrzyma? Nie rozwalę napędu? Wszystko śmiga elegancko, ale wolę zapytać.

Kaseta: CS HG41 7rz.

Przerzutka tył: Shimano Acera

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jesteś w stanie wrzucić nawiększe zębatki (z przodu i z tyłu) to wszystko jest ok, niemniej nie sądzę, żebyś tak wcześniej skrócił łańcuch, że po usunięciu 1 ogniwka miał być za krótki :)

Napisano

Miałem identyczny przypadek przy pierwszym użyciu skuwacza na prawie nowym łańcuchu. Poszedłem na łatwiznę i założyłem na miejsce uszkodzonego ogniwa spinkę dla zachowania właściwej długości :).

Napisano

Nic z nim się nie stanie. A jak by sprawdzić to pewnie się okaże, że nadal jest za długi. Bo pewnie nie skracałeś nowego przy zakładaniu

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...