Skocz do zawartości

[cały napęd] Zmiana 9s na 8s celem obniżenia kosztów?

kamikadze2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy forumowicze.

Aktualnie manetka LX 9s/ kaseta xt m770 i przerzutka tył XTR (napęd 1x9). 

Po przygodach ze zmianami kaset, łańcuchów a takze biorac pod uwage dostepnosc i przede wszystkim cene komponentów zaczynam zastanawiac sie mocno nad zmianą na 8s. Ceny łańcuchów w sklepach stacjonarnych+ cena kasety (najnizsze modele) to rownowartosc 2 łańcuchów i kasety średniej klasy. Jezdze po WWa wiec i 9 rząd nie jest niezbędny w kasecie.

Problem taki, że 8 rzędowe manetki są praktycznie na wyginieciu (nowe) i zostały same altusy i tego pokroju sprzęt. Przyznam ze nigdy na czyms takim nie jezdziłem. Macie jakies przemyslenia na ten temat? był ktos w takiej sytucji zmiany napędu na niższy? Mocno spadnie jakosc pracy napędu?

Pozdrawiam

Napisano

IMHO bezsensowna zmiana. Altus to ujostwo ,a manetki sa najwazniejsze dla napedu. Jesli chcesz przejsc na 1x8 to najlepiej z piasta wielobiegowa np alfine czy nexus

Napisano

sens jest- wyżej pisałem o dostepnosci w najblizszych sklepach stacjonarnych+ cena pojedynczych komponentów.

Aż tak drastycznie spadnie jakosc działania na jakims Altusie/ Acera/ Alivio?

Napisano

Ale za jakis czas moze juz nie byc dostepnych manetek wogole lub kaset i co zrobisz?. Tak altus acera to te samo gowno- tragiczna praca,badziewna jakosc. Tak naprawde manetki to alivio cos representuja a manetki dobrej jakosci i swietnej pracy to xt .ja na Toim miejscu dal bym piaste 8 biegowa.

Napisano

Sam się ostatnio zastanawiałem, dlaczego Shimano przestaje produkować chociaż XT/Ultegrę dla 8/9/10rz. Wygląda na to, że dla nich zwiększenie ilości rzędów idzie w parze z postępem technologicznym, a przecież dobrze zestopniowana kaseta 9rz i korba 2rz byłaby wystarczająca. 2x10 na szosie to powinien być standard, a Shimano ma już podobno jakiś patent dotyczący 13rz.

• Mod Team
Napisano

Skoro juz masz napęd 9s nie ma sensu downgradeować, ale możesz kupować łańcuchy 8sp. i do tego kasety hg20-9 i myślę ze nie wyjdzie drogo.

Napisano

no ale własnie pytanie, czemu nie downgradeować. Wagowo jest tak samo (jesli nie mniej) a koszta mniejsze. Plus opcja ze naprawde 9ty rząd był przez mnie uzywany meeeeeeeeeega rzadko. Ja wiem ze mogę kupić w necie tani komplecik ale tak czy tak wyjdzie znacznie taniej 8s.

Inna sprawa, że w sytuacjach kryzysowych kiedy to musiałem miec np łańcuch na 'już', szedłem do najblizszych stacjonarnych rowerowych a tam krzyczeli za hg53 55-60 zł. Wchodząc do Carrefoura który mam bliżej mogłem nawet na markecie kupić coś pokroju 7-8s (tak wiem, jakosc nizej) za 25 zł. A rekord to 19 zł za 8s łańcuch TAYA. Daje do myslenia bo biorac pod uwage przypuszczalnie niższą jakość mozna zmieniac komponenty czesciej a dostepnosc+ cena są plus. 

Fakt BulletTime, że XT na 8s nie dostanę ale to chyba jedyna opcja przemawiająca za pozostaniem przy 9s.

Napisano
Shimano ma już podobno jakiś patent dotyczący 13rz.

Shimano ma patent na 14 od 1996r :whistling:

http://www.google.com/patents/US5954604

Chcesz obniżyć koszty kupując manetkę 8s i zmieniając napęd na 8s?Trochę bez sensu...

Lepiej dołóż trochę i kup najtańszą kastę 9s i łańcuch jakiś kmc cenna wyjdzie podobna...

http://allegro.pl/kaseta-9-rzedowa-shimano-acera-cs-hg20-11-32-i5181815255.html

http://allegro.pl/lancuch-kmc-x9-73-spinka-9-sp-116-og-bike-market-i5619765493.html

Napisano

nie, nie bedzie podobna.... 36 zł kaseta+ 19-22zł łańcuch z odbiorem osobistym w WWa na już i to po drodze.

To co przesłałes to razem z przesyłką +/- 100 i opcja czekania kilku dni. 

Napisano

19-22zł łańcuch
Chyba gumą do majtek a nie łańcuchem... Wiesz że taki "łańcuch" bardzo szybko zniszczy kasetę?

Jeśli jesteś z warszawy to poszuka na allegro sklepu z warszaw na pewno się jakiś znajdzie. Cenna będzie niższa niż gdybyś kupił u nich w stacjonarnym.

Napisano

Shimano hg40 niszczy kasetę? o tym nie słyszałem. Inna sprawa że 3 takie przerobiłem i nic nie wskazywało na zżeranie kasety.

Co do Warszawskich sklepów to własnie o tym mówię- przeszukane i znalazłem najlepsze lokalizacyjnie+ najtańsze.

Pytam o minusy przejscia na 8s :)

Napisano

Shimano hg40 niszczy kasetę? o tym nie słyszałem.
Tak i to bardzo To najgorszy szrot produkowana przez Shimano. Poszukaj na forum jest bardzo dużo opinii o nim.

Pytam o minusy przejscia na 8s
Konieczność zakupu kiepski manetek.

Masz dobry osprzęt więc zmień tylko kasetę i łańcuch i nie kombinuj.. 

Napisano

Shimano ma patent na 14 od 1996r
- o to mi własnie chodziło, ale już teraz widać, że tego chyba nie wprowadzą i na 12rz się ten cyrk skończy. Docelowo w przypadku napędów na łańcuchy - szosa 2x10-12rz i MTB 1x12rz.

Ja bym pozostał na 9rz, można kupić w idealnym stanie XT m950 tylną na przykład lub manetkę XT na 9rz. A łańcuch jakikolwiek, byle go mierzyć często.

• Mod Team
Napisano

To może od razu wsadzić singla ? Z piasta nexux ( a najlepiej rholof :D ). Płacisz raz używasz 84 tysiąclecia, o ile serwisujesz. Piasta nie jest aż tak strasznie droga, manetka ok 20zł. łańcuchy 1 rzędowe są mocne i wytrzymałe.

A w sumie to poco ci nexus, kup zwykłe torpedo od rometa :D te z lat 70' do dziś jeżdżą :D

Plus opcja ze naprawde 9ty rząd był przez mnie używany meeeeeeeeeega rzadko.

Tego to nie rozumiem.

Poza tym napisałem, kup sobie 8sp łańcuch jak tak bardzo ich pożądasz. Zdajesz sobie sprawę ze musisz zmienić jedna manetkę by to miało ręce i nogi ? Poza tym  skoro jesteś tak przekonany do tego napędu, poco pytasz o zdanie? Kupujesz co uważasz za stosowne i sie cieszysz z wyboru. Może i sam bym używał 8sp jak bym znalazł manetki.

Napisano

Downgrade sprowadzały się do zmiany kasety, łańcucha i ustawienia ogranicznika na tylnej przerzutce. Manetki bez problemu możesz zostawić. Do 8s można b.przyzwoity łańcuch (KMC x8.99) kupić za 44zl. Z kasetą będzie gorzej chyba że jakaś właśnie szosowa.

Napisano

tak myslałem, wypisywanie skrajności co jeden post.

Nie, nie potrzebuje napędu na następne sto lat ani nie chce singla ani tym bardziej mniej obsługowej hulajnogi albo rolek.

Zapytałem o temat zmiany 9s na 8s i jego sensu ale uwaga: bez bełkotu marketngowego... Póki co otrzymałem odpowiedzi "bez sensu, bo tak".

Oczywiscie pytanie było z naciskiem na zmianę manetki na coś z poziomu Acera czy innych Altusów.

"Plus opcja ze naprawde 9ty rząd był przez mnie używany meeeeeeeeeega rzadko." 

Puklus chodziło mi oczywiscie o te najwyższe przełożenia a nie tylko jedną zębatkę więc tak, mój błąd :)- A tłumacząc, jeżdzę po umiarkowanym terenie więc duże zakresy zębatek nie są mi potrzebne. 

• Mod Team
Napisano

Oczywiscie pytanie było z naciskiem na zmianę manetki na coś z poziomu Acera czy innych Altusów.

Tej klasy matki to strzał w kolano. Już chyba popularne "stefany" są dużo lepsze, choć wyglądają ... tak sobie.

Mówisz o kwestii ekonomicznej, a więc sprawdźmy. Odpalamy znany portal aukcyjny .... ;D

najtańsza kaseta shimano hg31-8 to ok 32 bez przesyłki

najtańsza kaseta  shimano hg20-9 to ok 38zł bez przesyłki

Do tego dowolny łańcuch 8 rzędowy cena od pewnie 9zł do 150.

Doliczając koszty manetki niech będzie to 40zł, cena abstrakcyjna wzięta z kosmosu. Uwzględniając amortyzację, czyli 40:6 co daje 6.66, dość szatańsko, czyli przejście na 8 sp zwróci sie dopiero po 6 zmianie łańcucha. Oczywiście jeżeli znajdziesz manetkę na ulicy to wyliczenia się zmienią lekko ... :P

Czy jest to opłacalne dla ciebie ... nie wiem. Biorąc pod uwagę ze jesteś zdany na już ochłapy i tylko co to na rynku pozostanie dość długo czyli total low end, do najtańszych rowerów. To twoja decyzja, jak widzisz, nie ma niemal różny, nie na tyle by sie tym zajmować

Czemu nie dałem ceny łańcucha, a bo śmiało i z wypięta klata możesz stosować łańcuch 8 sp w napędzie 9 sp. Jak ja to czynię od 2007 roku ;) Nie wspominając ze w 8sp ciężko o 11-34 a w 9sp są dostępne 12-36. Ale nie każdy z tego by korzystał.

Napisano

Zapytałem o temat zmiany 9s na 8s i jego sensu ale uwaga: bez bełkotu marketngowego... Póki co otrzymałem odpowiedzi "bez sensu, bo tak".

Szczerze to nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Że jest gorsza kultura pracy, że trochę mniejszy zakres na kasecie. Co niby miało by być gorzej?? Ja mam 8sp i współpracuje mi to z Shimanowskimi Revoshiftami. Nie jeden na takie coś zareaguje tak;  :sick: a ja mam to gdzieś. A, że sam napęd mam pancerny do tego stopnia, że nie jestem w stanie go zajechać to przecież go nie wyrzucę. Mało tego mam zapasik i kasety LX'a i ostatniego z najlepszych łańcuchów Shimano pod 8sp. Co najwyżej wywalę manetki na rzecz jakiś alivio albo niżej. 

• Mod Team
Napisano

W czym jest lepszy napęd 8 sp tak naprawdę ... a no w swej prostocie i pancerności. Ci którzy jeżdżą w błocie jak maciory po kolana, ci wiedzą co znaczy zalepiona kaseta, podobnie jak sie trafi na trawy co mają po 2 metry.

Kaseta sie zapycha, napędy 10/11 sp sie zapychają, łańcuchy skaczą i ciężko jechać, w 9sp tez sie to zapycha ale mniej, w 8 jeszcze mniej itd.

Problem w tym że o 8 sp dawno temu świat zapomniał i ci co mają zacny sprzęt z minionego wieku, chwalą, i się go trzymają wykupując leżaki magazynowe, my którym zostało to co zostało ... no cóż ... niewiele zostało.

Jednak nie mając dostępu do leżaków magazynowych, nie ciorają roweru w błocie itd, nie ma większego sensu sie downgradeować, ale można, można i jeżeli ktoś czuje taką potrzebę, tak - zezwalam.

Napisano

Szczerze to nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Że jest gorsza kultura pracy, że trochę mniejszy zakres na kasecie. Co niby miało by być gorzej?? Ja mam 8sp i współpracuje mi to z Shimanowskimi Revoshiftami. Nie jeden na takie coś zareaguje tak;  :sick: a ja mam to gdzieś. A, że sam napęd mam pancerny do tego stopnia, że nie jestem w stanie go zajechać to przecież go nie wyrzucę. Mało tego mam zapasik i kasety LX'a i ostatniego z najlepszych łańcuchów Shimano pod 8sp. Co najwyżej wywalę manetki na rzecz jakiś alivio albo niżej. 

O to własnie mi chodzi :) Nie jak mieszanie komponentów różnych "hierarchii" wyglada na papierze tylko jak to 'szura' po złożeniu :)

Puklus: Oczywiscie Twoje posty nt zakładania łańcucha 8 pod reszte 9s  czytałem i swego czasu jezdziłem. Nawet teraz mam założony i jako tako to bangla ale chciałem żeby było po bożemu i reszte pod to ułożyć :) Co do pieniążków to nie ma co tak obliczac- obecna manetke sprzedam- w tej cenie kupie nową. Co to kasety to tak jak wczesniej pisałem- w miejscu ktore mam po drodze kosztuje 36zł zakres 11-30 i wagowo całe 30g wiecej od obecnego xt m770 :). Łańcuch w tym samym miejscu 25zł (kmc z72). 

No nic. Muszę to jeszcze przemyśleć ale przyznam, że jestem krok od zmiany. Wiadomo, że nie są to potężne kwoty ale jednak biorąc pod uwagę okresowe wymiany+ kwestie łatwiejszej dostepności (przynajmniej w mojej okolicy) to juz po paru sezonach moze zrobic sie fajna kwota.

No i pomijam opcję, że wagowo sumując można zejść niżej niż osprzet wysokiej klasy pod 9s (tutaj przykład mojej xt 770- 266g/ 180zł; Sram 850 8s waga 250g +/- 80zł ). Ale to już jako ciekawostka ;) 

Napisano

Napęd 8 biegowy jest spoko, a jeszcze bardziej mi się spodobał jak Shimano zrobiło kasetę 7 biegową HG20 z przełożeniem 12-32, która jest za cenę poniżej 30 zł. Dokładam zębatkę 11 i jest trwała kaseta 8 biegowa z fajnym stopniowaniem i za śmieszną cenę.
Z łańcuchami też nie ma problemu bo można stosować 8 i 9 biegowe. Te łańcuchy Taya i HG40 które opisywałeś to nie polecam - tanie są, ale bardzo kiepskie i mają kiepski stosunek cena/trwałość.
Co do manetek to tutaj wybór najgorszy, ale też nie jest źle. Manetki Shimano Acera nie są złe - nie pojmuję tych całych narzekań bo jeszcze się nie spotkałem z źle działającą lub zepsutą manetką Acery. Od biedy jest jeszcze Sram, a jak lubisz testować nieznane to u chińczyków można sobie kupić manetki 3x8 LTWOO

Napisano

Mi również przypadły do gustu napędy 8-rzędowe ( oraz 9), szczególnie ze względu na łatwość regulacji, małą wrażliwość na niedokładności i wytrzymałość. Dlatego do wszystkich moich trzech (jeśli policzyć antykradzieżowy bułkowóz/zimówkę to 4) rowerów (i ewentualnie tych które złożę w przyszłości) robię powoli zapasy części 8 i 9 rzędowych. Miesięcznie wydaję na to 50-200 zł, szukam różnych okazji na allegro.

Wiadomo, że do wszystkich napędów od 5 do 9 rzędów pasują tylne przerzutki Mega9, więc kupiłem kilka nieużywanych RD-M570, M581, M580, M591.

Jeśli chodzi o 8 rzędów, to przeznaczone są do crossowego roweru, którym śmigtam do pracy (codziennie, nawet w kiepską pogodę od 34 do 46 km w obie strony, rocznie będzie około 7000 samych dojazdów do roboty).

W tej chwili mam na nim klamko-manetkę Acera ST-M360 i do dojazdu do pracy w zupełności wystarczy, właściwie nie widzę większej różnicy z 9 rzędową Deore M510 z innego roweru. Na zapas kupiłem 2 sztuki leżaka magazynowego SL-MC20 (8rz Alivio), jeśli będziesz robił downgrade, to polecam:

http://allegro.pl/okazja-manetka-shimano-alivio-8-biegow-sl-mc20-i6253051655.html

Jeśli chodzi o kasety, to kupiłem HG41-8 i HG51-8 11-32, ale zuważyłem, że koronek 11 i 32 prawie nie używam, więc dokupiłem HG41-7 (11-28t) i HG20-7 (12-32t) i z nich (i tych mało używanych koronek) zrobię kasety 8 rzędowe 11-32 (do HG41-7 dokładając 32t, a do HG20-7 11t) zaoszczędzając symboliczne kilka/kilkanaście zł na kasecie.

Początkowo używałem łańcuchów UG51 i HG40, ale te wyprodukowane po 2012 roku, nadają się na przetop po 600-700 km (około 10mm wyciągnięcia na 100 ogniwach). Wyprodukowane wcześniej do takiego stanu wyciągały mi się po 1,5-2 tyś. km. Bezpośrednio po tych gumkowatych HG40 zacząłem jeździć na HG71 i jestem z nich bardzo zadowolony. Do tej pory wyjeździłem na dwóch HG71 po 1200 km każdy i wyciągnęły się mniej niż średnica pinu (ze 2mm). Jeden z nich smarowałem niebieskim olejem Expand (na mokre warunki), a drugi Vexolem do pilarek i co ciekawe, ten drugi wyciągnął się trochę mniej (niewiele, ale zauważalnie, pewnie ze 0,3 do 0,5 mm), choć używając Vexol trudniej było utrzymać czystość napędu. Kaseta HG51-8 na której jeżdżę ma po tych kilku łańcuchach prawie 5000 km, ale bez problemu przyjęła nowy łańcuch HG50 (pewnie również dla tego, że jeżdżę na biegach od 2 do 7), który kupiłem (nie jeden) z ciekawości, jak ten nieprodukowany już, ale chwalony, model sprawuje się w porównaniu do HG71. Z niecierpliwością czekam gdy HG50 będzie miał 1200 km (smaruję go wyłącznie Vexolem).

Zapasy łańcuchów 8 rzędowych robię z HG50, HG71 i KMC X8.99 (tego jeszcze nie używałem). Przyglądając się fotografiom łańcucha KMC Z8s, mam wrażenie, że ma on coś wspólnego z HG71 (podobne wykonanie, może KMC produkuje Z8s dla Shimano jako HG71) i chyba kupię taki dla porównania żywotności, bo jest około 10 zł tańszy od HG71.

Napisano

dzieki za odpowiedzi i sugestie. radziuGD musiałbym roznitowac pałąk o ile dobrze pamiętam w tym XTku. Ale pomysł całkiem całkiem :)

No własnie najgorsza opcja to, że producenci wywierają nacisk na zmianę napędu nie produkując już nic ciekawego pokroju xt pod starsze napędy 7 i 8s. Z resztą utwierdził mnie w tym ziomek który zmianiał w swoim 10s kasetę i łańcuch i też potrzebował je na 'już' :) Kupa szmalu i słaba dostepnosc.

Pójscie z duchem czasu jest fajne dla sportowców- maratończyków lub maniaków nowości :) Ja stwierdziłem, że 9ka to dla mnie za duzo a biorac pod uwagę oszczednosci płynace z downgrade'u poczynię mini profanację i pod przerzutkę XTR podłączę jakiego Altusa :)

Napisano

Mozecie podac ile jedzicie ze te koszta miedzy 9 z 8 rzedow sa dla was odzuwalne?

Ja kiedys kupilem 2 kasety hg20-9 11-34 po 40zl sztuka + 4 lancuchy oem sram pc-951 ze spinkami po 33zl za sztuke tak zeby dobic do darmowej dostawy i chyba starczy mi to na pare lat biorac pod uwage ze na obecnej hg-20 po 5kkm wciaz pewnie zaloze nowy lancuch.

Roznica kosztowa miedzy 9 a 8 jest prawie zadna jesli sie wezmie pod uwage ze hg73 kosztuje prawie tyle co dobry lancuch 9rz. Tanie lancuchy za 20zl sa tansze tylko w zakupie bo wyciagaja sie kilka razy szybciej niz te wmiare dobre(2-4 razy wedlug mnie).

I jeszcze jedno, lancuch campagnolo record c9 u mnie jezdzi juz przeszlo 3kkm i wciaz przymiar nie wybiera sie zeby wpasc w 0,7 . Wedlug mnie to moze byc najekonomiczniejszy lanuch pomimo ceny 110zl, bo oszczedza rowniez zuzycie kasety, korby i kolek przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...