wymiennik Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 W internecie panuje sporo sprzecznych opinii. Więc postanowiłem zapytać was. Czy pod nakładki metalowe w zębatkach do przerzutek należy dać stały smar czy nie? Fabrycznie go nie ma, ale widziałem, że mechanicy w sklepach rowerowych dają stały smar. Chodzi mi o łożyska ślizgowe. Czy jest taka potrzeba i ewentualnie jakiś konkretny smar czy jakikolwiek stały?
turysta Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 Zdecydowanie nie zaszkodzi. Jakikolwiek stały będzie OK.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2016 Czy pod nakładki metalowe w zębatkach do przerzutek należy dać stały smar czy nie? Wybacz moje pytanie ... ale o co chodzi ?
zukikiziu Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 Chyba chodzi o tą część na dole zdjęcia, ale kto wie
turysta Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 Trochę zagmatwane, ale przecież napisał, że chodzi o łożyska ślizgowe...
cervandes Napisano 30 Czerwca 2016 Napisano 30 Czerwca 2016 Oczywiście, że się smaruje. Smar obniża tarcie, dodatkowo smar stały utrudnia przenikanie do wnętrza łożyska brudu.
wymiennik Napisano 4 Lipca 2016 Autor Napisano 4 Lipca 2016 Zaspałem z odpowiedziami na kontrpytania. Tak, chodziło mi o te metalowe części. Dziękuję za odpowiedź.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2016 Mod Team Napisano 4 Lipca 2016 Nowych nie ruszamy, zakładamy jak są. Są fabrycznie olejem smarowane. Przy 1 serwisie myjemy i smarujemy delikatnie* *- nie dotyczy łożysk tocznych, czyli popularnie kółeczek maszynowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.