Skocz do zawartości

[do 2500] crossowy dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam roweru w miarę uniwersalnego dla Kobiety. Damska rama nie jest jednak bezwzględnym wymogiem.

Rower ma być przeznaczony głownie na drogi szutrowe, lasy 60% czasem tez asfalt 40%. Jednorazowa dzienna trasa ok 50-60 km - teren pagórkowaty.  Dodatkowo jesienią szykuje mi sie 2-tygodniowy wypad z sakwami (tu głównie na asfalt)- rower powinien mieć zatem możliwość zamontowania i zdemontowania sprzętu na okazjonalne wyprawy, tj. bagażnika/ów, lampy, błotnika, bidonu, sakiew/toreb (dodatkowy budżet na ten sprzęt to 300zł).

Mam 168 cm wzrostu i 65 kg.

Obecnie od prawie 18 lat jeżdżę góralem zakupionym w czasach podstawówki. Mierzyłam sie juz do kilku rowerów i wiem że chcę mieć większe niż obecne koła (teraz mam 26).

Propozycje na chwilę obecną:

http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/241543/scott-sub-cross-50-lady-rower/

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/trekking_cross/head/44655/i_peak_iii_lady

http://www.dobrerowery.pl/unibike-crossfire-disc-2015

https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/rove.2.disc/24507/89360/

http://www.kross.pl/pl/node/17166

Jakieś sugestie? podpowiedzi?

Może są jeszcze jakieś ciekawe modele? -Te mam dostępne u siebie w mieście.

Będę wdzięczna - szczególnie za uwagi techniczne. Celem jest zakup roweru na lata zatem pewne różnice w cenie jestem w stanie przełknąć na rzecz solidniejszego modelu.

pozdr.

Napisano

Sprawdź sobie Romer Orkan 5.0 2015. Podane przez Ciebie rowery się do niego nie umywają :) minusem będzie znalezienie go w sklepie stacjonarnym i nie wiem czy wyglądem przypadnie do gustu :) ale do 2500zł nie znajdziesz lepszego roweru.

Napisano

Hej,

ja swojej ukochanej kupiłem słowackiego  CTM Bora 1.0 . Za 1750 PLN dostałem cross'a na 28. Można do niego domontować różne ustrojstwa (bagażnik na sakwy i błotniki) i bedzie wyprawowiec. Kolor bardzo fajny biało-błękitny, Absolutnie na twoją trasę hamulce typu V-brake wystarczą. Aha ma też regulowany mostek co jest bardzo przydatnec do optymalnego ustawienia sobie pozycji na rowerze. Wydaje mi się że wygodna pozycja i koła 28 są tzw CTQ (critical to quality) dla ciebie. 

Sam mam Orkana 5.0 z 2015. Uważam że do tego co napisałaś absolutnie nie musisz dopłacać do Orkana. Pozatym trzeba miec troche cierpliwości do tego rowerku wiec raczej nie. Lista przewinien jest długa nie ma sensu tu jej opisywać.

Pozdrawiam,

Napisano

Czyli jak rozumiem nie ma co przepłacać. hmm na

rowerach slabo sie znam.. ten scott jakos przypadl mi do gustu...wolałabym sie tez do danego modelu przymierzyc.

Napisano

Piszesz o crossowym w tytule, linkujesz wszelako od MTB przez trekkinga do crossa - to co ma być ostatecznie ??

Potrzebujesz hamulce tarczowe ?

Męska rama crossowa ( 17") będzie wymagała nogi około 80 cm. Dasz radę na taką ramę wejść  ze swoimi parametrami ?

A na koniec - można wydać mniej grosza na coś lepszego niż CTM Bora  :)

Napisano

Pablo:

Moszna, moszna - ale z drugiej strony skąd ty możesz wiedzieć jakie priorytety ma kobieta przy zakupie roweru. Może Bora ma fajną kolorystyke. 

Lanchid: Nie ma co przepłacać za atrakcje które nie są ci potrzebne. Bierz Scotta i nie trać więcej sezonu. Szkoda słońca na dywagacje:)

Napisano

nie wiem, jakie ma priorytety - ba , podejrzewam że ona sama może nie wie :) - i stąd moje pytania ...

Można wejść do sklepu, kupić pierwszy rower z brzegu z uwagi na zwalający z nóg kształt i kolor bidonu i jeździć - dopóki ktoś nie otworzy oczu, że palnięta została głupota, bo a, b, c etc...

Jak już ktoś coś pisze na tym forum ZANIM dokona zakupu ( bo są i tacy co kupią okazyjnie za 700 i pytają POTEM co o tym ,sądzimy :) ), to przynajmniej świadczy, że ma rozsądne podejście do wydawania swoich pieniędzy.

Ale są i bogaci z domu, co chodzą do pracy żeby zarabiać wyłącznie  na paliwo do samochodu :002:  a roweru szukają żeby mieć taki (lub  lepszy)  jak ich ulubiony np tańczący z gwiazdami :)

Napisano

Tak jak pisałam wcześniej do tej pory jeżdżę góralem zakupionym ponad 18 lat temu.

Zatem na parametrach rowerowych nie znam się - przyznaję. 

Drugą rzeczą są pewnie przyzwyczajenia - jeżdżąc od prawie zawsze na góralu takie rowery przyciągają moją uwagę - czy słusznie - tego nie wiem - stad nie odrzucam na "dzień dobry" także innych opcji.

Pochodziłam po różnych sklepach w ten sam sposób opisując swoje potrzeby zostały mi polecone te modele które wskazałam.

Rozumiem że każdy sprzedawca chce sprzedać to co ma w ofercie dlatego tez zwróciłam sie na forum z prośba o sugestie, bo niestety nie mam żadnego znajomego który na tym sie zna.

Potrzeby opisałam tak jak potrafię - nie wiem co jest istotnego mogę dodać. 

Budżet który przeznaczam jest dla mnie bardzo wysoki - jednak chcę mieć coś porządnego na kolejne kilkanaście lat - stąd założenie, że teraz wole wydać więcej i mieć świadomość że posłuży mi to na dłużej. Stąd też biorę pod uwagę także i to że  przyszłe potrzeby mogą sie różnić od obecnych. 

Fora czytam, żeby nie było że idę na łatwiznę. Jednak jak są inne potrzeby to inne porady - trudno zatem wywnioskować jednoznaczne kryteria wyboru. Mam też świadomość, że chcę połączyć górala z trekingiem bo 2 różnych rowerów nie kupię - stad też wybór padł na krosowy. Ale wśród tych krosowych też są duże rozbieżności - albo sprzedawcy chcąc moi sprzedać to co maja wciskają mi kit.

Wybór Scotta padł dlatego bo mam wrażenie że ten sprzedawca był najbardziej merytoryczny ale że u niego w sklepie same scotty wiec też nie wiem czy to dobry wybór. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...