Skocz do zawartości

[korba] Zgodność korb na suport 122mm (M131 i M311) 8 speed z suportem 113mm i 9 speed na tyle.

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Chciałbym Was zapytać o zgodność korb.

Aktualnie mam suport na kwadrat 113 mm i używałem korb Miranda 42/32/22 oraz Shimano M430 44/32/22 - obie chodziły ok, nie było problemów z przerzucaniem itp.

Na tyle kaseta 9 rzędowa klasyczna 11-32

Teraz wypada wymiana korby i podobają mi się np. te dwie

- FC-M131 42/34/24 oraz

- FC-M311 42/32/22

Zwłaszcza ta M131 bo ma wg mnie dobre stopniowanie.

Obie te korby są do napędów 8 rzędowych ale wg tego innego wątku na forum to nie problem.

Mnie interesuje kwestia długości zalecanego suportu, w obu tych nowych zalecany jest 122,5 mm a ja ma 113 mm i nie chciałbym go wymieniać.

Czy jeśli którąś zamontuje na suport 113 mm to będzie ok? Czy coś może np. ocierać itp bo np. korba będzie zbyt blisko ramy?

Jak ma się ta długość zalecana do rzeczywistości?

Może ktoś to przechodził?

Z góry dzięki za pomoc  ;)

Pozdrower.

Napisano
zalecany jest 122,5 mm a ja ma 113 mm i nie chciałbym go wymieniać.

Jesteś jakoś sentymentalnie z nim związany? Suport dobiera się do korby i tylko do niej.  Jak dasz za krótki to korba wypadnie za blisko ramy - u ciebie o 5 mm za blisko. W ekstremalnym przypadku zębatki mogą ocierać o widełki. Najzwyczajniej w świecie zepsujesz linię łańcucha i przednią przerzutkę będzie bardzo ciężko lub nie będzie wcale się dało poprawnie wyregulować.

Długość zalecana ma idealne odzwierciedlenie w rzeczywistości :sorcerer: Kombinować to sobie można jak się zmienia ilość zębatek z przodu lub asymetrycznie z tyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...