Skocz do zawartości

[napęd] Dobór odpowiednich części

cyklista92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Pierwszy post i pierwsze pytanie.

Jakiś czas temu kpiłem zestaw nowych części. Wśród nich są części napędu. Proszę o poradę czy to co mam może ze sobą współpracować, ew. co powinienem jeszcze dokupić/wymienić. Z elementów napędu posiadam:

kasetę - CS HG 62-10 Dyna Sys (36t - 11t)

manetki - Shimano Deore 3x9 model chyba sl-m590

przerzutka tylna - Shimano Deore

przerzutka przednia - Shimano SLX Dyna Sys

Wiem, że potrzebuje wymienić manetkę tylnej przerzutki, bo kaseta ma 10 przełożeń.

1.Czy z posiadanych części mogę złożyć napęd?

2.Jaki polecacie kupić suport i mechanizm korbowy?

3.Czy wszystkie elementy muszą być z serii Dyna Sys?

Napisano

Tylna przerzutka musi być Dyna-Sys, bo się nie dogada z manetką, ale korba już nie i do niej dobiera się wkład suportu.

Ile rzędów korby Ci się marzy? Do napędu 10sp to polecam 2, a żeby zaproponować coś konkretnego to podaj ile możesz wydać.

No i bardzo ważna sprawa - łańcuch.

Napisano

Przed chwilę sprawdziłem jeszcze modele podzespołów.

Przerzutka przednia FD M661-10

Przerzutka tylna RD M593

Manetki SL M590

Z przodu myślałem o 3 przełożeniach. Ewentualnie mógłbym kupić kasetę 9 rzędową (bez Dyna Sys) i wtedy pasowałby mi manetki i przerzutka tył.

Całość części kupiłem w zestawie i brałem w ciemno.

Napisano

Zgadza się, tylna przerzutka jest na 10 przełożeń. Sprawdziłem, że nawet obsługuje Dyna Sys, dlatego zostaję przy opcji 10 przełożeń. Zmienić natomiast muszę manetki, bo SL M590 jest na 9 przełożeń. Co polecacie, bo ja znalazłem SL M610? Jaki też proponujecie mechanizm korbowy? Cały czas chodzi mi po głowie 3 rzędowy, ale nie wiem na jaki model byłby odpowiedni.

Napisano

Użytkownicy polecają manetki XT.

Ja śmigam w tym sezonie na deorkach, ponieważ tak kupiłem z nowym rowerem. W sumie szału nie ma. Wydaje mi się lepiej mi chodziły SRAM x7 manetką i przerzutką x9 w 9 speed w poprzednim rowerze.
W każdym razie jak coś się stanie to zmieniam na XT.

W 10 speed to trzeba dobrać odpowiednie dwa blaty, wielkość to już uzależniona od stylu jazdy i warunków.
Użyj kalkulatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...