Skocz do zawartości

[wybór łańcucha]HG95 vs. HG54 -ktory trwalszy?

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten kmc x10 wcale nie jest dobrym łańcuchem, w porównaniu do Campagnolo c10 Veloce(130 zł)

Przyrównując obydwa łańcuchy na Campagnolo zrobiłem 2 krotny większy przelot i dopiero się  zrównują.

Można w tej cenie kupić oczywiście 2 łańcuchy, ale ten 73 ma gorsze zabezpieczenie antykorozyjne.

Napisano

KMC z serii .93 lub wyższej. Od niższych, w tym wspomnianego .73 HG-95 jest trwalszy. Druga sprawa, że zamiast kupować łańcuch w cenie kasety można pomyśleć o dwóch i korzystać z nich naprzemiennie.

Napisano

>Druga sprawa, że zamiast kupować łańcuch w cenie kasety można pomyśleć o dwóch i korzystać z nich naprzemiennie.

fabyrcznie mam KMC x10 bodajże. ale chcę kupic shimano, więc HG95 będzie trwalszy? jak 2x HG54?

Napisano

A niższe łańcuchy niż HG54 to już się w pudełku wyciągają i rdzewieją. Ludzie co wy tutaj za bzdury wypisujecie.

Ale żeby nie było to od siebie polecam łańcuchy Connexa, użytkuje i bardzo sobie chwale (908 i 808), złego słowa nie napisze również na Shimano

Napisano

no wlasnie moze ktoś jezdzący na czyms nie budzetowym się wypowie.. kmc nie chcę, po co kupować kompatybilne cos jak mozna miec cały napęd od prducenta?

Napisano

I co ci to da że na łańcuchu będziesz miał napis Shimano? Ja rozumiem przywiązanie do marki i tak dalej... ale nie warto płacić za coś co ci się rozciągnie po 500km. Zobacz connexa, campagnolo, czy chociażby KMC wyższych modeli. To są łańcuchy na których można polegać, a nie Shimano - guma z majtek.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-veloce-10-rz-114-ogniw-campagnolo,355.html?_pli=2ca92c

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-10sx-10-rzedowy-connex,15538.html?_pli=2ca92c

Lepiej jeździć na jednym Connexie albo Campie niż na dwóch Shimano.

Napisano

>ale nie warto płacić za coś co ci się rozciągnie po 500km. Z

taaa za 200km sie wyciągnie. kupilem HG95, jezdzij sobie na tych kmc ..

Napisano

Mi się na hg95 jeździło bardzo dobrze do momentu...

Dwa z trzech które posiadałem, pękły po przebiegu 1300km, z czego jeden rozpadł się na dwie osobne części a szejkowane i smarowane często były i ostatnia para śmigała wymiennie.

Napisano

Ja w 29er jeżdżę wymiennie HG-95 i X10.93, obecnie przebieg ~2500 i obydwa łańcuchy przymierzone do siebie mają taką samą długość. Obydwa pracują równie dobrze w napędzie XT. Zwykłem jeździć na wysokich kadencjach co zapewne ma pryncypialny wpływ na trwałość.

Napisano

Nie mam dziesiątki a wiem, że wszyscy na łańcuchy shimano w dziesiątce psioczą. Ale kolega jak widać pyta bo... wie lepiej.

mhm, to jak będziesz miał 10tkę to wtedy się wypowiadaj, ok? "wszyscy' w tym wątku 'fani kmc'.

• Mod Team
Napisano

Zamiast łańcuchów XT, możecie kupić ultegre 6700. Szosowy ale co to szkodzi, tylko tyle ze kierunkowy jest. Są też łańcuchy do E-bików, które wg producentów sa mocniejsze.

Napisano

@mike78 musisz sobie uświadomić jedną ważną sprawę a mianowicie, że jest tutaj masa teoretyków. Jadą po Shimano chociaż na nim nie jeżdzą. Utrwalają pewne "prawdy objawione" z niższych grup. Tym gorzej, że są zwykłymi kłamcami pisząc, że; "guma z majtek", "wszyscy na łańcuchy shimano w dziesiątce psioczą". Łańcuchy XT i XTR to bardzo dobre produkty. 

Napisano

Utrwalają pewne "prawdy objawione" z niższych grup.

To że łańcuch HG 5x to plastelina to akurat true story.

Mój się zaczął kończyć przy niecałym 1000km. Do sklepu po bułki się nadają, a nie do MTB!  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...