Skocz do zawartości

[3500-4000] lekki MTB na 175/75kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebna porada. Dla członka rodziny poszukiwany MTB, akcenty rozłożone na niską masę roweru oraz amortyzator powietrzny przyzwoitej klasy. Geometria bardzo sportowa raczej odpada, rider w doskonałej formie, ale wiek 65 lat, więc jazda w pozycji mocno pochylonej raczej odpada. Koło raczej 27.5, ale sensowne 29 też wchodzi w rachubę. Rower będzie używany w Karkonoszach, asfaltu raczej nie zobaczy. Ja znalazłem coś takiego, ale może ktoś z Forumowiczów (-ek) ma sensowniejszą propozycję:

https://www.decathlon.pl/rafal-700-275-id_8338359.html

ewentualnie

http://allegro.pl/romet-mustang-r-line-1-slx-recon-os-12mm-wyprzedaz-i6046750652.html

Z góry dzięki za pomoc

Paweł

Napisano

Dziękuję za propozycję, ale Teściu póki co jeździ na wyścigi typu Bike Maraton czy Rowerowy Bieg Piastów i czerpie z tego kupę radości. Karkonoskie ścieżki po których śmiga (mieszka pod samym Chojnikiem, chodzi plota, że mu singletracki pod samym domem zbudują) też wymagają już prawdziwego MTB ;). Pisząc o pozycji miałem na myśli to, że szukamy czegoś w stylu Cube/Canyon niż 'długiego' roweru jak hmm... Superfly (?)

Obecny rower teścia to Author Impulse na kole 29, narzeka że straszne kowadło, że precyzja napędu słaba. wcale się nie dziwię, waży to grubo ponad 14kg, a Blaze tez nie słynie z aksamitnej pracy.

Napisano

Podane w pierwszym poście rowery mają nieco inną geometrię, Romet będzie trochę zwrotniejszy, Btwin stabilniejszy, teściu musiał by się zastanowić jaki charakter roweru bardziej mu pasuje,osobiście stawiam raczej na Btwina, mimo że nie ma sztywnych osi (w tym wypadku nie ma to raczej znaczenia).

PS

Gratuluję teściowi kondycji.

Napisano

Co do kondycji mojego Teścia to życzyłbym każdemu z nas, aby w jego wieku trzymał się tak dobrze jak on ;).

Zdaję sobie sprawę z różnych charakterów BTwina i Rometa, wiem też, że bez przymiarki się nie obejdzie, na razie chcę wytypować rowery, które mieszczą się w budżecie i spełniają założenia (waga poniżej 12.5, przyzwoity widelec, napęd 2/3 x 10). Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Napisano

Ewentualnie Kross R7 : Level R7 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Nie mogę dogrzebać się wagi Krossów. Ktoś ma jakieś pojęcie?

Napisano

ja bym się zastanowił nad używką, w tej cenie bez problemu można znaleźć rower na pełnym xt, porządnym amortyzatorze i wadze ok. 11kg ;) wystarczy poszukać :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

A propos Canyon to zwróccie uwagę na wymiary jakie podał autor posta. 175/75 (moje wymiary również) to są wymiary na M, a M ma koła 29" już. czy to nie są za duże koła jak na taki wzrost/wagę użytkownika? pytam bo czaje się na ten egzemplarz i mam mega dylemat czy M nie będzie złym wyborem.

Napisano

Na forum jest wątek o Grand canyon. Postaraj się przejść przez niego to zapewne dowiesz się czego chcesz.

Moim zdaniem dla Ciebie M będzie dobry. Poza tym na stronie Canyona jest konfigurator który może pomóc dobrać rozmiar.

Napisano

W tym przedziale cenowym moim zdaniem, rozglądaj się za kołem 650 B,

rower będzie lżejszy , bardziej zwrotny, koła sztywniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...