BratDalton Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Cześć. Założyłem do przełajowego roweru nową przerzutkę Sram GX Type 2.1 10 biegową. Ostatnio wkręcił mi się patyk w przerzutkę, zerwało wózek, wygięło hak i łańcuch. Udało mi się wyregulować przerzutkę na najmniejszej i największej koronce kasety. Mam jednak problem przy wrzucaniu z 1 (najmniejszej) na 2 koronkę oraz później bliżej 9 i 10 biegu, czasami przeskakuje z 8 od razu na 10. Nie wiem jak ocenić geometrię haka wymiennego i właściwego względem reszty ramy. Setup jaki mam: Kaseta: HG 11-28 dość nowa Łańcuch Shimano Ultegra nowy Korba Shimano FC-R600 (chain line: 43.5) Przerzutka Sram GX Type 2.1 Nowy hak Co podejrzewam: Wygiął się nie tylko hak ale element ramy Przerzutka nie będzie pracowała w tym setupie Są możliwe jakieś inne przyczyny na które nie wpadłem? Jak sprawdzić czy hak wymienny i właściwy na pewno jest prosto? Narzędzie? Warsztat? DIY?
rambolbambol Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Sprawdź sobie ustawienie haka za pomocą czegoś takiego: [DIY] Przyrząd do prostowania haka przerzutki za 3zł
woojj Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 jakie manetki...zrób zdjęcie hak+przerzutka na 10 biegu (najmniejsza) i 1 (najwiekszej) od tyłu roweru. Ważne aby wózek był idealnie prosty, prostopadły do podłoża, albo równoległy do największej tarczy kasety (tak najłatwiej sprawdzić) jak masz jakieś haczenie na biegach tzn że nie ma linii... coś jest krzywe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.