Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Sram GX 10x Type 2.1 - krzywy hak czy zła konfiguracja? Problem z biegami.

BratDalton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Założyłem do przełajowego roweru nową przerzutkę Sram GX Type 2.1 10 biegową. 

Ostatnio wkręcił mi się patyk w przerzutkę, zerwało wózek, wygięło hak i łańcuch. 

Udało mi się wyregulować przerzutkę na najmniejszej i największej koronce kasety. Mam jednak problem przy wrzucaniu z 1 (najmniejszej) na 2 koronkę oraz później bliżej 9 i 10 biegu, czasami przeskakuje z 8 od razu na 10. 

Nie wiem jak ocenić geometrię haka wymiennego i właściwego względem reszty ramy. 

Setup jaki mam: 

• Kaseta: HG 11-28 dość nowa ;)
  • Łańcuch Shimano Ultegra nowy
  • Korba Shimano FC-R600 (chain line: 43.5)
  • Przerzutka Sram GX Type 2.1 
  • Nowy hak

Co podejrzewam: 

1. Wygiął się nie tylko hak ale element ramy
  2. Przerzutka nie będzie pracowała w tym setupie

Są możliwe jakieś inne przyczyny na które nie wpadłem? Jak sprawdzić czy hak wymienny i właściwy na pewno jest prosto? Narzędzie? Warsztat? DIY?

Napisano

jakie manetki...zrób zdjęcie hak+przerzutka na 10 biegu (najmniejsza) i 1 (najwiekszej) od tyłu roweru. Ważne aby wózek był idealnie prosty, prostopadły do podłoża, albo równoległy do największej tarczy kasety (tak najłatwiej sprawdzić) jak masz jakieś haczenie na biegach tzn że nie ma linii... coś jest krzywe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...