Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana czy czyszczenie?

Sidor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, mój łańcuch jest w stanie krytycznym, jest w nim piasek, przy jeździe zgrzyta. Co z tym zrobić? Kupić nowy łańcuch czy jakoś wyczyścić? Próbowałem czyscić WD40, denaturatem, co dało niewielki efekt. Czy przy zmianie łańcucha jest konieczna wymiana całego napędu? Proszę o pomoc!

Napisano

Nie rozsądnie polecać wymianę nie widząc co się dzieje i jak wygląda  obecny. 

Poza tym, jeśli jest ostro zajechany, to wymiana samego łańcucha na niewiele się zda. 

Zmierz jak bardzo jest wyciągnięty, rozkuj, wyczyść i jeśli będzie oki skuj spinką i tyle.

Generalnie sporo, jak nie większość jest opisana w gotowych tematach. 

Napisano

Jeżeli nie jest zardzewiały i wyciągnięty to zdejmij go i zrób płukanie w benzynie ekstrakcyjnej, rozpuszczalniku itp. Pamiętaj żeby umyć też kasetę i zębatki korby, bo i tam pewnie piasek się przykleił. Później nasmaruj, wytrzyj i zobacz jak napęd pracuje. 

Przy wymianie łańcucha, który się już trochę wyciągnął, zaleca się wymianę kasety.

• Mod Team
Napisano

[śmierdzące skarpetki] - pranie czy wymiana? :D

Wybacz, nie mogłem się powstrzymać. Koledzy wyżej dali przydatne linki. Nie wiem w jaki stanie jest Twój łańcuch, ale z tego co piszesz wnioskuję, że nowy się nie przyjmie, a więc jest ryzyko, że będziesz musiał wymienić cały napęd. Zacznij jednak od porządnego wyczyszczenia całego napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...