Skocz do zawartości

[Pedały] Łożyska w pedałach - luz vs opór

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam dwa komplety pedałów. Jedne mają jakieś 15.000 km przebiegu. Drugie 3.000 km przebiegu.

W pierwszych jest już spory luz na łożyskach. Latają na boki. Po zakręceniu obracają się lekko, bez oporu.

W drugich luzu nie ma. Siedzą ciasno. Po zakręceniu jednak nie chcą się luźno obracać. Szybko się zatrzymują.

Pytanie brzmi: Które stawiają mniejszy opór przy pedałowaniu ?

Na logikę, jeżeli te drugie stawiają większy opór i nie chcą się luźno kręcić to powinno się na nich wolniej jeździć.

Ale może się mylę i opór bez obciązenia (kiedy kręcę je ręką) a opór pod obciążeniem (kiedy pedałuję z dużą siłą) to dwie różne rzeczy i te pierwsze ze wytartymi łożyskami stawiają pod obciążeniem jednak większy opór ?

Pozdrawiam

Napisano

Pedały nie muszą latać jak wiatrak, obracają się z prędkością twojej aktualnej kadencji, a więc raczej wolniej niż osie kół. Smaruje się je smarem stałym, a że mają małą bezwładność to i nie kręcą się z takim efektem jak puszczone w ruch koło. Nie powinny się z "luźno" kręcić, świadczy to o braku smarowania. 

Jeśli masz luz na łożyskach to nie martwił bym się o opory tylko o to że wyrobi ci się oś  pedału i go urwiesz któregoś pięknego dnia.

Co to za pedały?

Napisano

Właśnie z tym skręceniem jest największy problem. W wielu pedałach nie idzie swobodnie zablokować konusa przy kontrowaniu do nakrętką.

Swój pedał rozkręciłem, bo dostał lekkiego luzu i zaczynał strzelać. Wszystko było ładnie i pięknie, wyczyściłem i nasmarowałem łożysko a kiedy przyszło do skręcania to był zonk. Blokowanie konusa wkrętakiem nie pomagało, nie dało rady tego mocno skręcić.

Poradziłem sobie za pomocą dwóch starych nasadek 9 i 11mm. Tą większą musiałem zeszlifować, żeby zewnętrzna średnica pasowała do wnętrza pedału i dodatkowo rozwierciłem tak aby weszła do środka nasadka 9mm. Dopiero wtedy przytrzymując konus większą nasadką mogłem dobrze go skontrować mniejszą nasadką.

Gotowe klucze kosztują sporo ponad 100zł i ich zakup jest mało (delikatnie mówiąc) opłacalny.

Napisano

Witam!!!

Kupilem buty w lidlu i czy ktos moze mi powiedziec jakie teraz mam kupic do nich pedały .Prosze o konkretna odpowiedz:)

Wysylam zdjecie butow

post-194712-0-37998200-1458030866_thumb.jpg

post-194712-0-79562800-1458030887_thumb.jpg

post-194712-0-86175200-1458030894_thumb.jpg

Napisano

wiem bo są z założenia jednorazowe, ale ... jak widać polak potrafi -sz 

eee, sa klucze do pedałów, ale jak kolega wcześniej wspomniał, strasznie drogie. 100zł na takie klucze to chyba mało, wydaje mi się, że widziałem je za ok. 200zł.

Prawda  jest taka, pedały należy skręcić prawidłowo czyli skontrować konusa nakrętką. Nie uczynienie tego lub zrobienie ze zbyt małą siłą spowoduje jego rozkręcenie. 

Ja poradziłem sobie też metodą chałupniczą, za 20zł kupiłem klucze rurowe i jeden z nich zeszlifowałem tak, by wszedł do środka drugiego. Szczerze powiem, nigdy więcej konusów, a namawiano mnie bym dołożył 80zł do takich na normalnych łożyskach tocznych. Ale kasa, kasa, kasa, zawsze jej mało :D

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...