Skocz do zawartości

[wolnobieg] Problem

lukaszumc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem w moim Kross Hexagon V3 chciałem wymienić łańcuch stary oryginalny KMC Z50 na nowy zakupiony Shimano CN-HG40. I po założeniu problem nowy łańcuch przeskakuje na tylnej zębatce.

Tył wolnobieg Shimano MF TZ21.

Oba łańcuchy "teoretycznie mają taki sam rozmiar ogniw - Wymiary: 1/2" x 3/32"

I teraz pytanie gdzie tkwi problem?

Mierzyłem oba łańcuchy są tej samej długości jednak nowy przy tej samej długości posiada 2 ogniwa więcej.

Czy możliwe żeby stary wyciągnął się na długość aż dwóch ogniw? Czy jednak ten nowy jest wadliwy ma "za krótkie" ogniwa?

Proszę o pomoc i porady.

Napisano

Zużyty wolnobieg. Wymień całość i powinno hulać. Normalna sprawą, zazwyczaj wymieniasz obie te rzeczy razem jak są już mocno spracowane.

Napisano

Stary łańcuch się wyciągną i zniszczył wolnnobieg dlatego skacze. Więc wolnobieg też musisz wymienić

Jeśli możesz to oddaj hg40 bo on nie należy do najwytrzymalszych :whistling:  Kup lepiej jakiegoś connexa 

Ps. Popraw temat []

Napisano

No już nie popadajmy w paranoję, ten wolnobieg nie kosztuje harmonii pieniędzy zdb6 na niego tak chuchać i dmuchac bawiąc się w 2 łańcuchy.

Napisano

Czyli mam rozumieć że stary wolnobieg ma " rozciągnięte zęby" i dlatego nie mieszczą się w nowy łańcuch ?

Łańcuch i wolnobieg ma przejechane jakieś 3000km

Ewentualnie jaki nowy wolnobieg 7rzędowy polecacie?

Szukałem coś z najmniejszą zębatką 11 zębów ale chyba takich nie ma a na kasetę zmieniać nie chcę.

Napisano

Czyli mam rozumieć że stary wolnobieg ma " rozciągnięte zęby" i dlatego nie mieszczą się w nowy łańcuch ?
  http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/

Łańcuch i wolnobieg ma przejechane jakieś 3000km
Po takim przebiegu łańcuch prawie zawsze skacze.

Szukałem coś z najmniejszą zębatką 11 zębów ale chyba takich nie ma a na kasetę zmieniać nie chcę.
Nie ma takich wolnobiegów.  
Napisano

Zależy jaki łańcuch. Mam Conneksa 904 o większym przebiegu, w którego nadal nie wpada przymiar na 0,7. Inna sprawa, że jeżdżę raczej kadencyjnie a nie siłowo.

Napisano

Na szybkość zużycia łańcucha wpływają również inne warunki: waga rowerzysty, rodzaj terenu  - góry czy płasko, czystość i odpowiednio wykonywany serwis napędu, jakość napędu łańcucha i koronek, jak i wyżej przedmówca wspomniał styl pedałowania.

Generalnie wymienia się komplet łańcuch i wolnobieg / kasetę, czasem trzeba jeszcze korbę.

By mieć 11Z to trzeba zmienić piastę lub całe koło.

Napisano

Czyli teraz zostaje mi tylko rozglądać się nad nowym wolnobiegiem. Czy macie coś w tym temacie do polecenia albo jakiś odradzacie?

Oczywiście 7rzędów bo nie chce zmieniać manetek.

Napisano

Tu nie ma wyboru, bierzesz co jest i pasuje zakresem. Wolnobieg jako standard umarł dawno temu i jest dostępny w postaci Tourneya lub jakichś chińczyków do najtańszych rowerków.

Napisano

Jeżeli wymienisz koło lub piastę i przejdziesz na kasetę 8 rzędową nie musisz od razu zmieniać matek. Można ustawić przerzutkę odpowiednio i zrezygnować z najmniejszej lub największej zębatki, w zależności od potrzeb.

A manetki zmienisz jak padną obecne, lub będziesz miał chęć zainwestować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...