Skocz do zawartości

[Pedały] SPD kompatybilność z butami

polphastg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,mam zamiar niedługo kupić sobie pedały spd wraz z butami,tylko że chce aby te pedały i buty służyły mi i do szosy i do mtb i teraz pytanie czy pedały Shimano M-520 i buty Shimano R065  będą ze sobą kompatybilne? Buty przeznaczone do szosy z opisu dlatego nie wiem,a jeśli nie to jakie buty wybrać do 250zł aby pasowały do obu typów rowerów?

Napisano

Będą kompatybilne tylko nie nadają się do jazdy w terenie. Szukaj lepiej jakiś butów mtb.

Jeśli możesz to dołóż trochę i kup sh-m089 bardzo dobre buty. Dobrze trzymają się na nodze i są wygodne 

Ps. Popraw temat []

Napisano

i do szosy i do mtb [...] buty Shimano R065 

Złe podejście. W butach MTB pojeździsz na szosie, w butach szosowych nie pośmigasz po lesie. Istnieje co prawda górski odpowiednik tych butów, SH-M065, ale proponowałbym dołożyć nieco i kupić coś typu SH-XC31, SH-M078, SH-M089. Czasem znajdą się też starsze modele SH-M077, SH-M088 w fajnych cenach.

Napisano

Wszystko rozbija się o kwestię jakie bloki można w danych butach zainstalować. Do pd-m520 masz bloki MTB sm-sh51 lub 56 mocowane na dwie śruby i buty MTB/trekingowe/turystyczne zawsze mają takie mocowanie. Buty szosowe różnie, zwykle tańsze podstawowe modele mogą mieć mocowanie MTB SPD, albo jednocześnie MTB i szosowe SPD-SL na trzy śruby. Droższe modele mają zwykle tylko mocowanie szosowe. A co wybierzesz to już twoja sprawa, jak się nie zamordujesz w terenie w szosowych papuciach to możesz mieć i takie. Pewnie szybko je zniszczysz i dodatkowo wyciurasz bloki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...