Skocz do zawartości

[kaseta] HG50-9 11-30 czy HG400-9 11-32

adamtulak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

U pewnego sprzedawcy mam w możliwość kupienia w identycznej cenie kasety HG50-9 11-30 oraz HG400-9 11-32. Oba typy nie mają pomiędzy sobą odpowiedników stopniowania (tzn. nie ma HG50 11-32 i HG400 11-30). Pomijając stopniowanie, którą wybrać (wiem, pewnie najlepiej byłoby kupić HG80 lub nawet M770  :)  ), biorąc pod uwagę przewidywaną wytrzymałość. Pewnie trudno to ocenić, ponieważ obie są strugane w Japonii.

Napisano

Trudno to ocenić bo obie są z tej samej półki, czyli Alivio. 

Także według mnie różnic jakościowych raczej nie odczujesz, myślę że lepiej skupić się na stopniowaniu które Ci odpowiada. 

Na ósemkowej HG-50 zrobiłem już ponad 14 tysięcy i uważam że to wystarczająco dobra kaseta :)

Napisano

Kaseta ma być do klasycznej przerzutki. Rzeczywiście obie są Alivio i z Japonii, więc i oznaczenia modelu są trochę sztuczne. Jeszcze nie zdecydowałem, którą kupię, choć skłaniam się bardziej ku HG50 jako starszemu modelowi, ale pewnie nie będzie to miało znaczenia, bo będzie wyprodukowana w 2015r.   

Napisano
Na ósemkowej HG-50 zrobiłem już ponad 14 tysięcy i uważam że to wystarczająco dobra kaseta

Z którego roku była ta kaseta? Mógłbyś podać dwuliterowe oznaczenie (poszczególne koronki i lock-ring mogą być wyprodukowane w różnych miesiącach, więc drugie litery mogą być różne) ?

Ciekawe, czy w na wyprodukowanych w ostatnich latach można osiągnąć taki zacny wynik ?

Napisano

Technologia ma się do zakresu (jednak nie w tym przypadku). Szadoły źle współpracują z kasetami poniżej 30T :)

Swoją drogą, polecam HG50. Miałem ósemkowe, podobnie jak kolega Karol i działało bardzo dobrze :) 

Napisano
A co ma Shadow do zakresu kasety?

Właśnie podobno ma, szczególnie shadow-y pod 9 rzędów. Te przerzutki mają w dokumentacji podane zakresy (muszą być odpowiednio szerokie) i w praktyce problemy zaczynają się od 11-30T a dla 11-28T jest już bardzo źle. 

Ja nie jeżdżę w ciężkim terenie, więc zakupu shadow-ów nie planuję. Bardziej interesują mnie starsze, klasyczne konstrukcje, takie jak M570 lub M531/M581.   

Napisano

Człowiek uczy się całe życie :) Ja mam 11-36 więc pewnie dlatego nie zgłębiałem tematu. 

CS-HG51-8aw. Na nakrętce jest jeszcze mniej oznaczeń. Założyłem ją gdzieś początkiem wakacji 2012 więc wyprodukowana przed tą datą. 

Napisano

Na częściach Shimano są dwuliterowe oznaczenia XY (X-rok Y-miesiąc) pisane wielkimi literami np. NC - to N-2015 C-marzec, dla 2012 będzie K. 

Niedawno kupiłem za 5,50 zł, do starego, zimowego roweru nieużywaną przerzutkę FD-TY25 o oznaczeniu SG czyli 1994 lipiec. Potrzebowałem przerzutki top swing, 48T, 3 rządy z obejmą 28,6 i taka była najtańsza :)

Napisano

Na kasetach te oznaczenia są po zewnętrznej stronie koronki, zwykle obok ilości zębów i na lock-ringu pisane mniejszą czcionką pomiędzy HYPER GLIDE i krajem produkcji. 

Mam 7 rzędową kasetę HG41 w której lock ring ma MF, 11T MD, 13T MF, 15T ?, 18T MF,21-28T MG, czyli jest poskładana z elementów z co najmniej 3 różnych miesięcy 2014r. 

Napisano

U pewnego sprzedawcy mam w możliwość kupienia w identycznej cenie kasety HG50-9 11-30 oraz HG400-9 11-32.

Też miałem taką możliwość i skończyło się na tym że - fotka nie kłamie :)

Pierwsza to 11-30 druga 11-32 

2nk5udw.jpg

Na kasetach te oznaczenia są po zewnętrznej stronie koronki obok ilości zębów i na lock-ringu. 

Znalazłem jeszcze jedna  kasetę w szufladzie 11-34 i zrobiłem fotkę to chyba ten napis, ale mimo użycia lupki nie dam radę tego odczytać :(

2hs4y1w.jpg

jka

Napisano
Jesteś pewien że obie powstają w Japonii?

Widziałem na fotografiach na lock-ringach. W kolejnych latach części produkowane początkowo w Japonii często "spadają" do innych "azjatyckich tygrysów" jak Malezja, Singapur, Tajwan, Indonezja i oczywiście Chiny. Jeszcze kilka lat temu jak coś było co najmniej "Deore" to nie mogło być produkowane poza Japonią.

VIA - to japoński znak jakości (ale chyba dotyczy zarządzania produkcją), na produktach Shimano gdy ten znak jest po nazwie kraju innym niż Japonia, oznacza, że stosowano się do norm, takich jak w Japonii (jak jest z trwałością produktów z poza Japonii każdy może ocenić).

@jka

Na tej HG80 na zębie z koronki 11T masz JJ - 2011 październik, na 13T JK - 2011 listopad, na lock-ringu nie ma daty

Napisano

OT: A jeśli chodzi o jakość łańcuchów Shimano, to jeśli dany egzemplarz wyprodukowano w Japonii to zawsze jest to na nim zaznaczone napisem "Japan" na niektórych ogniwach. Czyli, gdy nie ma "Japan" to z całą pewnością nie jest z Japonii, a kraj producenta podany jest na opakowaniu.

Ja mam "Japan" np. na łańcuchach HG50 i HG73, a HG71 z Tajwanu.

Oczywiście ten sam model może być produkowany w Japonii i poza nią. Widziałem np. HG50 bez "Japan", ale nie były one w kolorze czarnym jak japońskie, tylko zwykłym szarym (choć nosiły wybite na ogniwach oznaczenia CN-HG50).

Napisano

Widząc w jaką stronę idzie temat mam pytanie do autora - naprawdę będziesz rozkładał kasety "na czynniki pierwsze" żeby przekonać się gdzie jest produkowana, w ktorym roku i ile przejedzie? Porównując części z tej samej grupy różnice będą naprawdę niezauważalne, przebieg w zależności od stylu jazdy może się między nimi różnić pewnie o kilka procent a dużo większe znaczenie ma IMO dobór łańcucha czy konserwacja.

Napisano

Konstrukcja przerzutki Shadow powoduje, że nie da się jej odpowiednio ustawić z kasetami mniejszymi niż 11-32. Jest o tym trochę na forum ;)

Mam przerzutkę SLX 9rz z pierwszego wypustu, miałem kasetę 11-28 slx 9-rz chodziło to idealnie tak jak teraz 11-32. Zero różnic.
Napisano

Nie wiem jaki rodzaj przerzutki jest u mnie, ale mam taki zestaw jak na fotce - przerzutka jaka to widać :)  kaseta to ta 11-30 wczesnej już pokazana, i chodzi to wszystko tak płynnie, że zrezygnowałem z podmiany manetek Alivio na XT bo po co ruszać coś co dobrze działa.

23vc6za.jpg

jka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...