Skocz do zawartości

[przekladka/wymiana napędu] Sprawy damsko-męskie

matyldazlasu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry wieczór,

To mój pierwszy post, więc kłaniam się grzecznie. Proszę o poradę bardziej ode mnie zorientowanych userów.

Mam rower fitness na clarisie i dojrzałam do tego, że chcę go na wiosnę przerobić na szosę. Czyli wymiana kierownicy na baranka, zakup klamkomanetek i jakiejś ładnej owijki, przy okazji wymiana zjechanej kasety 8r na nową (w przyszłości pewnie nowe koła). Mam jednak chytry plan i nie wiem, czy da się i warto go zrealizować.

Mój chłopak kupił sobie na jesieni szosę, która oryginalnie była na shimano 105, ale napęd zamieniono na sorę (ktoś chciał 105 w innym rowerze to podmienili) i przeceniono. Kupił ze względu na ramę i koła. Przejechał na jesieni może z 800-1000 km, zimą nie jeździ na niej. No i pomyślałam sobie, że byłoby mi bardzo miło przywrócić urodzinowo jego szosę do shimano 105 i przy okazji wykorzystać jego sorę do upgradu mojego roweru.

Tak to sobie wymyśliłam, że wzięłabym z jego roweru klamkomanetki i 8r kasetę (a może i przerzutki, jeśli warto je wymienić z clarisa na sorę) i kupiłabym shimano 105 do zamontowania w jego szosie. Nie bardzo jednak wiem, jak się do tego zabrać  :teehee:

Czy to ma sens? Na co zwrócić uwagę? Gdzie warto kupić shimano 105? (i czy warto...) Czy można kupić tę grupę bez hamulców (ma oryginalne u siebie)? 

Czy bardziej doświadczeni Koledzy mogliby mi w tym pomóc?

Kłaniam z lasu,

Matylda

Napisano

Tak to sobie wymyśliłam, że wzięłabym z jego roweru klamkomanetki i 8r kasetę (a może i przerzutki, jeśli warto je wymienić z clarisa na sorę) i kupiłabym shimano 105 do zamontowania w jego szosie.

Claris na sorę w kwestii przerzutek....Claris jest tańszy w eksploatacji, jakby co to podmieniłbym sobie klamkomanetki clarisa na sorę - tam jest o ile pamiętam, a mogę się mylić, więcej przełożeń? I ździebko precyzyjniej? 

Jak masz gratis przerzutki sora to możesz zamieniać, ja bym tego nie robił bo według mnie niewiele to zmieni.

Napisano

sora 3500 ma 9 rzędów, jeśli chodzi o 105 10 rz czyli 5700, to cała grupa w sklepie będzie kosztowała 2000

Same manetki i korba z suportem to 1100 pln

Dotego część ludzi narzeka na manetki st-5700.

Jeśli koła przyjmą kasetę 11rz, to myślałbym o tym:

http://allegro.pl/kompletna-grupa-szosowa-shimano-105-5800-11s-nowa-i5912389893.html

tak czy inaczej ponad 1600 pln.

Druga sprawa, raczej sprzedałbym fitnesa i kupil gotową szosę - nawet na 105 i podmienił osprzęt.

Napisano

Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi :)

@radziuGD  Pewnie, że bym wolała nową szosę... No ale za 1600,- to chyba trudno będzie :) A w praktyce chyba mniej, bo ja nie potrzebuję hamulców 105, więc może jakiś rabat by dali albo bym sprzedała osobno. Tak czy siak, pewnie kupimy dla mnie coś lepszego w przyszłości, ale na razie to ma być rower i na dojazdy do pracy i na wycieczki weekendowe.

Czyli drodzy Panowie najważniejsze to zobaczyć, czy Jego koła przyjmą kasetę 105? No i potem te wszystkie rozważania, ile zębów z przodu itd?

Matylda

Napisano

Sprawdzić czy bębenek tylnej piasty przyjmie kasetę 11sto biegową, wtedy można kupować.

Jeszcze jedna kwestia, przednia przerzutka na tej aukcji jest z mocowaniem na hak a nie obejmę.

Napisano

Sprawdzić czy bębenek tylnej piasty przyjmie kasetę 11sto biegową, wtedy można kupować. Jeszcze jedna kwestia, przednia przerzutka na tej aukcji jest z mocowaniem na hak a nie obejmę.

Dzięki za pomoc :)

Matylda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...