matyldazlasu Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Dobry wieczór, To mój pierwszy post, więc kłaniam się grzecznie. Proszę o poradę bardziej ode mnie zorientowanych userów. Mam rower fitness na clarisie i dojrzałam do tego, że chcę go na wiosnę przerobić na szosę. Czyli wymiana kierownicy na baranka, zakup klamkomanetek i jakiejś ładnej owijki, przy okazji wymiana zjechanej kasety 8r na nową (w przyszłości pewnie nowe koła). Mam jednak chytry plan i nie wiem, czy da się i warto go zrealizować. Mój chłopak kupił sobie na jesieni szosę, która oryginalnie była na shimano 105, ale napęd zamieniono na sorę (ktoś chciał 105 w innym rowerze to podmienili) i przeceniono. Kupił ze względu na ramę i koła. Przejechał na jesieni może z 800-1000 km, zimą nie jeździ na niej. No i pomyślałam sobie, że byłoby mi bardzo miło przywrócić urodzinowo jego szosę do shimano 105 i przy okazji wykorzystać jego sorę do upgradu mojego roweru. Tak to sobie wymyśliłam, że wzięłabym z jego roweru klamkomanetki i 8r kasetę (a może i przerzutki, jeśli warto je wymienić z clarisa na sorę) i kupiłabym shimano 105 do zamontowania w jego szosie. Nie bardzo jednak wiem, jak się do tego zabrać Czy to ma sens? Na co zwrócić uwagę? Gdzie warto kupić shimano 105? (i czy warto...) Czy można kupić tę grupę bez hamulców (ma oryginalne u siebie)? Czy bardziej doświadczeni Koledzy mogliby mi w tym pomóc? Kłaniam z lasu, Matylda
Classified Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Tak to sobie wymyśliłam, że wzięłabym z jego roweru klamkomanetki i 8r kasetę (a może i przerzutki, jeśli warto je wymienić z clarisa na sorę) i kupiłabym shimano 105 do zamontowania w jego szosie. Claris na sorę w kwestii przerzutek....Claris jest tańszy w eksploatacji, jakby co to podmieniłbym sobie klamkomanetki clarisa na sorę - tam jest o ile pamiętam, a mogę się mylić, więcej przełożeń? I ździebko precyzyjniej? Jak masz gratis przerzutki sora to możesz zamieniać, ja bym tego nie robił bo według mnie niewiele to zmieni.
radziuGD Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 sora 3500 ma 9 rzędów, jeśli chodzi o 105 10 rz czyli 5700, to cała grupa w sklepie będzie kosztowała 2000 Same manetki i korba z suportem to 1100 pln Dotego część ludzi narzeka na manetki st-5700. Jeśli koła przyjmą kasetę 11rz, to myślałbym o tym: http://allegro.pl/kompletna-grupa-szosowa-shimano-105-5800-11s-nowa-i5912389893.html tak czy inaczej ponad 1600 pln. Druga sprawa, raczej sprzedałbym fitnesa i kupil gotową szosę - nawet na 105 i podmienił osprzęt.
matyldazlasu Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi @radziuGD Pewnie, że bym wolała nową szosę... No ale za 1600,- to chyba trudno będzie A w praktyce chyba mniej, bo ja nie potrzebuję hamulców 105, więc może jakiś rabat by dali albo bym sprzedała osobno. Tak czy siak, pewnie kupimy dla mnie coś lepszego w przyszłości, ale na razie to ma być rower i na dojazdy do pracy i na wycieczki weekendowe. Czyli drodzy Panowie najważniejsze to zobaczyć, czy Jego koła przyjmą kasetę 105? No i potem te wszystkie rozważania, ile zębów z przodu itd? Matylda
radziuGD Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Sprawdzić czy bębenek tylnej piasty przyjmie kasetę 11sto biegową, wtedy można kupować. Jeszcze jedna kwestia, przednia przerzutka na tej aukcji jest z mocowaniem na hak a nie obejmę.
matyldazlasu Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Napisano 14 Stycznia 2016 Sprawdzić czy bębenek tylnej piasty przyjmie kasetę 11sto biegową, wtedy można kupować. Jeszcze jedna kwestia, przednia przerzutka na tej aukcji jest z mocowaniem na hak a nie obejmę. Dzięki za pomoc Matylda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.