ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 oko. tu masz zacny rower na sztywno: http://allegro.pl/wyprzedaz-minerva-pioneer-waga-10-4kg-kola26-i5893081732.html . tylko cena lekko poza Twoj zasieg wykracza .
Dolnoslazak Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 To już znowu przegięcie w drugą stronę Z kolei ten trekingowy Kands wydaje mi się zwyczajnie za delikatny, czy na takim kole podjazd pod wysoki krawężnik czy zeskoczenie z niego nie spowoduje jakiegoś uszkodzenia? Bo wiadomo, różnie się w mieście jeździ... stąd szukam roweru uniwersalnego jakim były stare górale. PS Tak trochę poczytałem wczoraj i nie wiem czy nie zrobiłem błędu kupując nowe koło na wolnobiegu zamiast przerzucić się na kasetę, ponoć daje mniejsze obciążenia dla osi i nie pęka tak łatwo. Może to rozwiązałoby wszystkie problemy?
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 mam budzetowe kola w miejskim trekkingu, w Kandsie wlasnie. z tylu piaste na kasete, od ponad 2 lat kolo ma sie dobrze, pomimo moich 100 kg wagi i jazdy glownie po miescie, walach nadodrzanskich, jakis szutrach, ddr'ach i dziurawych wroclawskich ulicach. wiec, tak, kolo z piasta pod kasete, niewolnobieg, daje rade.
Classified Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Wolnobiegu pozbądź sie jak tylko możesz. Jest to konstrukcja z zasady bardzo tania, ale i narazona na powazną wadę - wyginanie się osi. Przy kasecie łozyskowanie sięga najmniejszej zębatki - praktycznie cała oś opiera się na łożyskach z obu brzegów. W wolnobiegu najbliższe łożysko od strony zebatek jest przy mocowaniu wolnobiegu. Daje to kilka centymetrów tworzących efektywną dźwignię podczas obciążenia tylnego koła jazdą, wybojami i ciężarem rowerzysty. Tym sposobem osie gną się wręcz fantastycznie. Równa się to pijanemu kołu i ciągłemu poprawianiu/wymianie osi gdy kłopot się pojawi - a pojawi się na pewno. tutaj masz to prosto zobrazowane: http://www.sheldonbrown.com/free-k7.html
alagor96 Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Będzie to lepsze od tzw. retro MTB na małych kółkach To już tak się mówi na mtb 26"?
MikeSkywalker Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Nie na 26 ale na rowery MTB na sztywnym widelcu starszej konstrukcji, zwykle stalowe. Coś podobnego do roweru autora tematu.
alagor96 Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 @@MikeSkywalker, Jak tak, to ok, bo się jakoś tak smutno poczułem...
MikeSkywalker Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Sam takim rowerem jeżdżę do pracy i po mieście Dwa pozostałe też mam na 26 calach także małe koła ciągle żywe.
woojj Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Małe koło dobrze sprawdza sie w mieście ... lepiej przyspiesza i koła lepiej sobie radzą z krawężnikami, dziurami.... ino budżet słaby. Ja bym szukał jakiejś chromoli używki z kasetą z tyłu http://olx.pl/oferta/rower-mtb-univega-alpina-5-9-deore-xt-retro-lx-xtr-CID767-IDbYPQL.html#43a12d6e2f ino mostek wedle potrzeb zmienił.
SovaLTD Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Małe koło dobrze sprawdza sie w mieście ... lepiej przyspiesza i koła lepiej sobie radzą z krawężnikami, dziurami.... To że mniejsze koło lepiej przyspiesza się zgodzę, ale pierwsze słyszę, żeby lepiej radziło sobie z przeszkodami. Wystarczy obejrzeć poniższy filmik i wszystko będzie jasne:
woojj Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 ...mam na myśli kłopoty z centrowaniem (koło w crossowym rowerze jest znacznie delikatniejsze) Zwiększenie opony do 2.35 przy kole 26 daje ten sam efekt co koło w rowerze crossowym a sztywniej i pewniej na dziurach. Filmik dla mnie oczywisty sam mając 1,9 wzrostu na 29 przesiadłem się... O ile rama pozwala zwiększenie grubości opony daje ten sam efekt co zmiana wielkości koła. Filmik jest prawdziwy pod warunkiem że oba koła mają te same gumy.
Classified Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Przewaga koła np 29" nad 26" w terenie bierze się wyłącznie z tego, że kąt pod którym brana jest przeszkoda (kąt natarcia) jest mniejszy. Zmniejsza się też nacisk jednostkowy na powierzchnię. Dodatkowo moment obrotowy koła się zwiększa. Czy 27" zrobiłoby tu różnicę? IMO nie. 29" już tak, ale dla wyrobionego rowerzysty 26" też wystarczy. W terenie znaczenie ma też efektywnośc bieznika opon definiowana przez ich cisnienie i rozmiar oraz jego budowę. W przypadku 29" jest ona dłuższa, niż 26" ale nie szersza. Dodatkowo zmniejsza się manewrowość roweru, jego kąt skrętu. Efekt żyroskopowy koła przedniego wymusza włożenie wiecej siły w obrót kierownicą. Koła 29" są też nieco słabsze strukturalnie od kół 26". Dodatkowo rowery 29" z dużymi rozmiarami ram to zbawienie dla osób naprawde wysokich. Dla mnie 29" nie jest potrzebny, ale sa jej zwolennicy. Jak długo nabywca jest świadom plusów i minusów, wszystko jest ok.
alagor96 Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 @@Classified, Wszystko fajnie wymieniłeś, ale zapomniałeś o tym, że: 29ers are gay.
alagor96 Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Ja tam tylko cytuję mądrzejszych od siebie
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 ja tam lubie, wole gruba gume. tz. 29 cali. czy to w miasto, czy w lekki teren. choc od czasu coraz wiekszej popularnosci fatbike'ow gruba guma przy kole 29er stracila na jednoznacznosci.
Dolnoslazak Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 Ok, wracając do tematu - wybieram się na oględziny tego crosstrekkinga http://allegro.pl/rower-kands-navigator-x-alu-28-meski-wroclaw-i5914900415.html I tu mam pytanie - jedyne co na teraz mi w nim nie pasuje to miejski kształt kierownicy, czy zatem bez problemu włożę inną prostą od górala czy Kands ma jakieś swoje "specjalne" rozmiarowo?
MikeSkywalker Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Wrzucisz bez problemu, ale pozycja na rowerze nieco się zmieni.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 przy wymianie podmianie kierownicy wazne jest jej srednica w miejscu polaczenia z mostkiem. klasyk to 25,4mm, i 31,8mm w mostkach nowszych. przy szerszym mocowaniu dajesz kawal gumy, jako podkladke, mocno skrecasz i jest ok. natomiast , gdy fi kiery jest wieksze od fi mostka to nic nie poradzisz...
Dolnoslazak Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 Ten typowo crossowy STV 700 ma bardziej prostą http://www.rowerynajtaniej.pl/userdata/gfx/89a3cf38307a93fd73ba01dd7170dffb.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.