MichalS80 Napisano 2 Stycznia 2016 Napisano 2 Stycznia 2016 witajcie, śledzę kilka podobnych tematów na forum, przeglądam internet i sam już się gubię - dlatego zwracam się o poradę – szukam roweru marzeń - poszukuje jednego roweru do wszystkiego… wiem, że ciężko o taki Sądząc po dotychczasowych wynikach moich poszukiwań, to czego mi potrzeba, nazywa się garvel bike Poniżej założenia, jakie miałby spełniać : Trasy 30-60km – z naciskiem na wydłużenie dystansu Asfalt/teren (las, pola, szutry, łąki) 40%/60% Możliwość zamontowania sakw/bagażnika na dłuższe wyprawy (mam na koncie kilkudniowe ~300km) Możliwość upchnięcia grubej (2”) opony (zima & leśne bezdroża) Jako, że raczej ze sztywnym widelcem, to ze stali ??? Kierownica baranek – taka moda teraz oraz moje przeczucie, że da się z tym szybciej szosą pomykać. Budżet – 4000zl, max 4500. Wiadomo im mniej, tym lepiej Obecnie jeżdżę (~3000km/rok) 7-letnim crossem, który samodzielnie złożyłem w oparciu o aluminiową ramę biria i napęd sram x7/9 – na zimę zaopatruję go w opony 2.1”, latem semislick 1.75”. Czego w nim brakuje – zwinności na asfalcie (latem). No i amor(?? Zwany tutaj uginaczem ) – RST jakiś bardzo podstawowy model- bardziej przeszkadza niż pomaga. Co w nim lubię - zwłaszcza na „zimowych oponach” - zdolność do jazdy po bezdrożach (choć teren płaski). Proszę o poradę, jaki model/rama spełni najlepiej powyższe oczekiwania. Nie boje się samodzielnego złożenia roweru. Czy jeśli do ramy 29” (np. Inbred, Ogre (cena ) wsadziłbym gravelowe opony i baranka, to będzie „zwinnie na asfalcie” ? Z gotowych modeli upatrzyłem Author Ronin, Giant Revolt. Macie inne sugestie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.