Skocz do zawartości

[pedały] Problem z odkręceniem pedałów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pewien problem z moimi pedałami 

Otóż gdy oddałem rower do serwisu z powodu strzelających pedałów "serwisant" polał gwint uszczelniaczem do śrub (taki niebieski klej)Po kilku miesiącach chciałem zmienić pedały na nowe tym razem spd ku mojemu zdziwieniu pedały nie chcą nawet drgnąć tak są mocno sklejone.

A teraz pytanie do was 

Macie może jakieś pomysły jak bym mógł go odkręcić jakimi środkami potraktować żeby to coś wreszcie puściło ??

Dodam też że próbowałem na sucho odkręcać , używałem wd-40 rozpuszczalników (po rozpuszczalniku jeden pedał się odkręcił )

i oczywiście przedłużałem klucz ale to nic nie daje i jeden pedał wciąż tkwi w korbie a moje pomysły już się skończyły

Napisano

Zapewne użył loctite , podgrzej to miejsce dłużej choćby suszarką do włosów żeby było ciepłe i spróbuj odkręcić.........w stronę tylnego trójkąta ramy   :thumbsup:

Napisano

Najszybciej będzie jak znowu pójdziesz do serwisu, też miałem problem ze swoimi - za żadną cenę nie chciały się odkręcić. Kupiłem platformowe w sklepie za 23 zł i na miejscu odkręcili tamte takim fajnym kluczem, łapiąc za nakrętkę miedzy korbą a osią.

Napisano

niestety do serwisu nie pojadę po dosłownie kilka dni może 2 tyg później "specjalista" zwinął interes

i teraz jest ok 60 km ode mnie co do tego czy dobrze odkręcam to tak na 100 % dobrze przedłużki też były stosowane 

A co do podgrzewania do do ilu stopni mniej więcej bo z tego co mi wiadomo to ok 110 trzeba ale pewien nie jestem

Napisano

A co do podgrzewania do do ilu stopni mniej więce

Zależy od produktu, ale dla zwykłych thread-lockerów zwykle lekko powyżej 140-150 st.C.

Napisano

ale nie wiem czy jak podgrzeje do 150 korbe która jest z aluminium to czy jej to nie zaszkodzi ??

Nie powinno, spróbuj z suszarką do włosów to na pewno się nie zacznie topić :)

Spróbowałem u siebie i lewy poszedł bez problemu, natomiast prawy ani drgnie. Nie kleiłem ich tylko lekko przesmarowałem smarem.

Ale mam pytanie, jeżeli lewy odkręcam "do góry" to analogicznie prawy "na dół"?

Napisano

Ale mam pytanie, jeżeli lewy odkręcam "do góry" to analogicznie prawy "na dół"?

Prawy pedał (od strony napędu) prawy gwint , odkręcamy w przeciwną stronę ruchu wskazówek zegara.

Lewa strona - lewy gwint odkręcamy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek.

Napisano

Najprościej zapamiętać to co już podał @dzanas. Niezależnie od strony - odkręcasz zawsze w kierunku tyłu roweru, przykręcasz do przodu.

• 4 tygodnie później...
Napisano
BTW. Ja zacząłbym od wizyty w serwisie i zapytania, czym posmarowano gwinty. 

Znając markę i rodzaj kleju można sprawnie i skutecznie podjąć próbę uruchomienia go do stanu w którym możliwe jest wykręcenie gwintu. 

Tym sposobem oszczędzisz sobie i pracy, i rozczarowań.

Napisano

BTW. Ja zacząłbym od wizyty w serwisie i zapytania, czym posmarowano gwinty

niestety do serwisu nie pojadę po dosłownie kilka dni może 2 tyg później "specjalista" zwinął interes

Czytamy ze zrozumieniem cały temat.

Napisano

<wzdycha>

No to faktycznie kicha.

W takim razie ciekawe co koledze wyjdzie z tego grzebania. Nie wydaje mi się, abys erwisant zrobił montaz permanentny :) Chociaż skoro zwinął interes to możliwe, ze stosował metody niekonwencjonalne.

Napisano

Jak gwint taki zaklejony to przede wszystkim wyjąć korby i wkręcić w imadło.

Szarpanie się z pedałami na rowerze jest mało wygodne i mało bezpieczne.

Jak już korba będzie w imadle sensownie złapana (dać jakieś podkładki z tektury aby szczek imadła nie odbić) to można założyć solidny klucz i wtedy próbować.

Jak nie idzie to grzać. 150stC amelinium nie przetopi, 300 też nie... tylko trzeba uważać na plastikowe elementy (uszczelki itp.)

Napisano

Ten problem udało mi się rozwiązać.

Mianowicie blokada zrobiona z deski włożona pomiędzy ramę a korbę i 2 osoby ciągnące klucz (dziwne że rama została nienaruszona ) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...