Skocz do zawartości

[do 5000zł] nowy Hardtail 27,5

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Geometria delikatnie mówiąc kontrowersyjna, więc się dobrze zastanów, bo kontrowersje kontrowersjami, ale w praktyce może być różnie ( w domyśle - nienajlepiej ).

Przyjrzyj się dobrze i porównaj tę geometrię z innymi, wtedy sam sobie powinieneś odpowiedzieć.

@ axis

Ten Radon był już przeze mnie proponowany w poście z 19 listopada.

W tej chwili można go mieć za ok.5,3 k z wysyłką ( dokładnie 1227,91 Euro ) : http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-race-27,5-7.0-*opening-deal*-463591

Napisano

Wybór padnie chyba na ltd pro z 2015 i za resztę dopieszczenie :)

Pytanie: rower nie ma sztywnych osi. Czy mogę w jakiś sposób (adaptery,inne ośki) przerobić go na sztywną ośkę? Sztywną w sensie sztywną albo grubszą :) Przepraszam nie znam się aż tak...

Napisano

Wybaczcie post pod postem, ale nurtuje mnie kwestia tego LTD Pro z 2015 roku. http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-pro-27-5-blackline-2015/

Sprecyzuję, czy jak do tego roweru dokupię takie coś: http://www.dt4you.pl/steel-100mm-2165mm-aluminiowa-dzwignia-hwqasm00s2932s-p-1638.html?osCsid=b18bacede88120a13dc8140414ffbb0d  lub  http://www.dt4you.pl/thru-bolt-100mm-2169mm-aluminiowa-dzwignia-hwqasm00s2935s-p-1641.html?osCsid=b18bacede88120a13dc8140414ffbb0d to czy to będzie pasowało? Zamierzam wymienić też hamulce na skuteczniejsze SLX, ile mniej więcej serwis rowerowy bierze za całościową wymianę hamulców hydraulików razem z tarczami (p+t)?

Pytanko nr2, czy ten ltd pro mając taperowaną główkę ma założony taperowany amor, czy jest jakiś myk? 

Bardzo proszę Was o pomoc, za chwilę wykupią mi ostatnie 2015, a u mnie w rowerowym facet nie ogarnia :/

Napisano

Jeśli już chcesz kupować RWSy to na cienkich ośkach (pierwszy link) bo THRU BOLT nie wejdzie. Ja też na to chorowałem i zmieniłem zaciski na DT Swiss - szczerze mówiąc nie czuję jakiejś kolosalnej różnicy, no może po zdjęciu koła jest większe prawdopodobieństwo że nie będę musiał ustawiać hamulców od nowa... Ja bym tą kasę zainwestował w siodełko, chwyty itp. czyli w coś, gdzie poczujesz realną zmianę na + ;)

Co do hamulców, to się nie wypowiem - swoje zmienię na SLXy jak mi moje fabryczne zdechną bo na razie działają całkiem spoko.

Amor "na oko" wygląda na taper ale możliwe że zastosowali prostą sterówkę + adapter.

Napisano

Tam jest zwykła Reba 9mm do tego z prostą rurą sterową. Czyli tylko rama jest potencjalnie przygotowana pod taper. 

Jak nie masz zamiaru śmigać w zimie to wymiana hydrauliki jest zupełnie bezcelowa. Skuteczność nie ma tu nic do gadania a jedynie względy serwisowe. 

Napisano

SKoro cały rower jest już na SLX to niech te heble też bedą już z tej samej parafii, pozatym podobno hamulce w Shimano zaczynają się od SLXa :P

Więc ten rower i nowe heble i te "sztywniejsze ośki" od DT Swissa dadzą mi chyba oczekiwany efekt. Apropo ściągania koła to będę to robić dość często, i mam nadzieję, że za każdym włożeniem koła na swoje miejsce nie będę musiał nic ustawiać :)

Napisano

Sztywnej osi nic nie zastąpi wiec co byś nie wymienił i tak prawdopodobnie trzeba będzie dokonywać korekt tak by tarcza nie dzwoniła. Tego nie przeskoczysz a ktoś kto twierdzi inaczej plecie bzdury. Przy czym wcale nie robi się tego zaciskami. 

Co do SLX'ów to zwyczajnie będziesz miał pewniejszy hamulec przy niskich temperaturach. 

Napisano

Przy czym wcale nie robi się tego zaciskami. 

Tego nie powiedziałem ;)

Żeby było jasne, zgadzam się że RWSy nie wyeliminują konieczności ustawiania hamulców, a jedynie zwiększą powtarzalność ułożenia koła w zaciskach.

Napisano

Jak już jesteśmy przy nowinkach :D

A to, że ta Reba nie jest taperowana ujmuje jej właściwościom? (gdzieś mam w środku wrażenie, że to wszystko to gigantyczne fanaberie, pare lat temu tego nie było a ludzie latali po górach, w maratonach i nikt nie narzekał :D )

Napisano

I co mamy Cię przekonywać, że producenci robią nas w jajo tylko dlatego byś się poczuł dobrze z wyborem tego Cube?? Ja mam sztywniaka na Rebie 9mm 1 1/8" i o zgrozo 26". Na nic nie narzekam w kwestii sztywności. 

A taper bardziej się nadaje do sprzętu do cięższego zastosowania. Trochę inaczej się teraz spawa rejon główki ramy. Nie wzmacnia się tak jak w starszych konstrukcjach ram. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...