Skocz do zawartości

[sztyca] sama się obniza

RAq11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki dziwny problem z moją sztycą rowerowa w 29er, że się sama obniza. Obnizenie następuje po jakiś 10 km o jakiś jeden centymetr maks. Jest to strasznie uciązliwe, obejma dokręcona na maksa a i tak sie to dzieje. Wymiana sztycy zniwelowała by ten problem?

Napisano

są różne pasty cierne, to rozwiązanie pierwsze,
drugie jest takie że masz sztycę złej średnicy, co powoduje jej obsuwy..
więc suwmiarka w dłoń, zmierz sztycę, poszukaj specyfikacji roweru i porównaj..

Napisano

Sztyca jest dobra, rower mam dwa latka i nie bylo nigdy takiego problemu. Mój ojciec ma identyczny rower i takiego problemu nie ma.

Napisano

Posmaruj kalafonią i dopiero zmontuj. Jeżeli kalafonia jest twarda, to umaczaj ją alkoholu. Nie koniecznie trzeba ją rozrobić do postaci pasty, wystarczy żeby powierzchnia się lekko lepiła. Po skręceniu odczekaj z dzień zanim alkohol odparuje. Dochodzi jeszcze kwestia momentu na zacisku. Za słabo dokręcona będzie się luzować. Choć raz przekręcony gwint i już nigdy nie będzie trzymać mocno.

Napisano

Mnie się obniżała właśnie co jakiś czas o jakieś milimetry jak była nasmarowana od nowości, do tego górna krawędź rury podsiodłowej i wewnętrzna strona zacisku były całe upaprane w smarze i piasku :/ przy którymś tam myciu roweru i wydłubywaniu tego syfu wytarłem w końcu sztycę i środek rury do sucha i nic mi się nie obsuwa, nie strzela piach, nic nie zgrzyta przy regulacji. Wiem że smarowanie sztycy czemuś służy i może moje rozwiązanie jest niewłaściwie ale skoro przy nasmarowanej było źle a teraz jest dobrze to nie mam zamiaru kombinować z pastami ciernymi itp.

Napisano

Też bym kombinował z zaciskiem, tzn. jego wymianą. Rozwiązanie @misiojedzie z wytarciem sztycy i rury może być krótkowzroczne, a w przypadku ramy stalowej i sztycy Al jest poważnym błędem serwisowym. Smar w tym miejscu wypiera wodę i zapobiega zapieczeniom.

Napisano

Dobrym domowym sposobem jest lakier do włosów. Jak zacisk dobry i trzyma, jak jesteś pewien że średnica dobra to popsikaj trochę sztyce lakierem. Fajnie zmniejsza tarcie a i łatwo potem go zmyć.

Napisano

Warto też zdjąć zacisk, wyczyścić go dokładnie i kapnąć oliwki do łańcucha. Bo może być tak, że tytaniczna siła przyłożona do dokręcenia zacisku poszła głównie w pokonanie jego wewnętrznego tarcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...