Rozkmin Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Witam, mam szybkie pytanie, wprawdzie czytalem FAQ ale nadal nie jestem pewien na 100% Czy manetki z grupy Deore XT pasować będą do napędu z grupy Tiagra? Wybór manetek i klamek podyktowany względami estetycznymi natomiast wybór Tiagra z uwagi na cenę oraz 'bardziej szosowe' przelozenia Pozdrawiam
lesieque Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Są manetki szosowe na prostą kierownicę jeżeli to są te względy estetyczne czy jeżeli chodzi o wygodę i baranek Ci nie odpowiada. Tak więc chyba nie ma co kombinować, bo działać zadziała, ale nie ma szans na poprawne wyregulowanie tego tak aby hulało na 100%.
DSMP Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 rozumiem ze chcesz krótki wózek i przerzutke pod kasete szosową. Jesli tak to pomyśl nad zee dh. Z manetka xt bedzie działac i mozesz użyc kasety do 28t
radziuGD Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Na moje sl-m780 powinny zadziałać z szosową 11sp, np. rd-5800 i kasetą 10sp, ale mogę się mylić
Rozkmin Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 Chodzi o to ze mam juz klamki do hamulców Deore XT i chcial bym dokupic jeszcze manetki zeby skożystac z funkcji I-Spec - cena jesienna do zaakceptowania. Chcialem do tego skomponowac jakis fajny naped, ale grupa Deore XT ( po za hamulcami i manetkami) jest strasznie droga , no i pomyslalem o Tiagrze gdyz w sumie rower bedzie 90% miasto i max 10%lekki teren. Macie Panowie jakies pomysly zeby cos fajnego zlozyc ale cenowo max na poziomie Tiagry?
radziuGD Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Zawsze można wsadzić deore/slx lub zee jak już ktoś proponował Deorka będzie cenowo zbliżona do tiagry
Rozkmin Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 Ok dziekuje za odpowiedź. Reasumując, do manetek Deore XT najlepiej naped z jednej z grup Deore (XTR, XT, SLX). Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
DSMP Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Zamierzasz włozyć kasete szosową Tiagra z przerzutką mtb: deore, slx,xt,xtr? Słabo to może działać.
radziuGD Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 deore może być bez xtr/xt/slx, po prostu deore I dość celna uwaga kolegi DSMP, jaka tam ma siedzieć kaseta?
perqsista Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Jeżdżę od 3 miesięcy na szosowej kasecie Tiagra 12-28 wraz z manetkami SLX (10s dyna sys) oraz przerzutka Deore ze średnim wózkiem. Działa to bez najmniejszego problemu lekko i precyzyjnie. Jedyny problem jaki był na początku to regulacja przerzutki bo oprócz śrub regulujących zakres trzeba było też poluzować trzecią śrubę odpowiedzialną za prowadzenie łańcucha.
DSMP Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 A co jeśli On zamierza wstawić 11 - 21 i dać przerzutke mtb ?Jeszcze dorzuce to: http://www.uzurpator.com.pl/?o-skosie-i-radzeniu-z-nim-sobie.,133
perqsista Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Z tego co zrozumiałem we wcześniejszych wypowiedziach chodziło o to, że zakładający watek chciał tańszą kasetę od Deore czy SLX. Zakładam, że chodzi o napęd 10rz, bo faktycznie na chwilę obecną nie ma dostępnych tańszych kaset MTB 10s z niższych grup klasy Alivio czy Altusa. Dokładnie tym samym kierowałem się kompletując swój napęd 10s i wybrałem do niego Tiagrę 12-28. Kolejny raz potwierdzam, że w przypadku największej koronki 28t działa to bez najmniejszego problemu. Celowo szukałem kasety z największą koronka max 30t ponieważ jeżdżę głównie po mieście i zależy mi bardziej na płynnej zmianie biegów, małej różnicy między koronkami niż na wielkim zakresie. 3 miesiące temu różnica w cenie pomiędzy Tiagrą a najtańszą kasetą MTB była rzędu kilkudziesięciu zł. dlatego uważam, że lepiej tę różnicę przeznaczyć np. na lepszy łańcuch lub przepić - w zależności od preferencji .
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 Czy manetki z grupy Deore XT pasować będą do napędu z grupy Tiagra? Wiec troszkę teorii. Szosowe grupy shimano do 10sp, ładnie współpracują z grupą MTB do 9 biegów. Grupa 11sp nie jest kompatybilna z niczym innym, jak na razie. MTB DS (dyna-sys) ma inną przekładnie i teoretycznie nie powinno to działać. Jednak jak pokazuje życie lubi być inaczej. Ja np miałem taki ciekawy set. Manetki 770-10 DS, Przerzutka 773, Ale kaseta była 9sp. I co ciekawe działało to poprawnie, i nawet posunął bym się do stwierdzenia precyzyjnie. Poza jednym pustym klikiem manetki. Mała adnotacja - napęd był w nieciekawej kondycji. Nie jestem pewien, ale najnowsze grupy szosowe shimano, na rok 2016, poniekąd mają już pracować w innym systemie. Poznać to między innymi po baryłkach które są ażurowe, w przeciwieństwie do starych. tyczy się to zarówno clarisa jak i tiagry i innych niższych grup. Jednak to nie jest potwierdzone info jak na razie.
przmor Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 A wiesz moze ile linki ciagna klamkomanetki 105 5800 na jeden klik?
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 Niestety nie wiem. Jeszcze jakiś czas temu bym ci odpowiedział, bo miałem z tym stałą styczność. Teraz trzeba pytać innych
Rozkmin Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy problemy z kompatybilnoscia tyczyc sie beda rowniez korby/przedniej przerzutki? Bo w sumie moze bym jakoś odchował kasę na kasete/przerzutkę XT ale ceny korb z tej grupy to już kosmos. Poza tym marzyła by mi się raczej korba z blatem szosowym - zastosowanie do miasta w 90%. http://rowertour.com/shimano-cs-m771-kaseta-deore-xt-11-34-10rz.html http://rowertour.com/shimano-cs-hg500-deore-tiagra-11-34-kaseta-mtb-szosa-10-rzedowa.html Czy mogl by mi ktos powiedziec jaka jest miedzy nimi (poza cena) roznica? Na jednej z nich pisze deore/tiagra a druga deore xt 'bez tiagra' - no ale o co chodzi?
lesieque Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Z korbą nie ma problemu. Możesz zakładać jakąkolwiek ale musisz pamiętać aby była pod 10 rzedów. Chodzi o to aby zębatki w korbie były odpowiedniej grubości i pasowały pod konkretną szerokośc łańcuchaCo do wyżej wymienionych kaset to podział w MTB grup shimano to: deore->SLX->XT->XTR są oczywiście poniżej deore, ale tych nie bierzemy pod uwagę. Zatem jedna z kaset ta deore/tiagra jest dwie klasy niżej (dwa modele niżej) względem tej XT. Będą różnić się wagą oraz zastosowanymi materiałami stąd różnica w cenie.Jeżeli nie zależy Ci na wadze to spokojnie możesz moim zdaniem brać tą tańszą.
tobo Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Chodzi o to aby zębatki w korbie były odpowiedniej grubości i pasowały pod konkretną szerokośc łańcucha Mam łańcuch ultegry 11sp i zębatki w korbie 9sp. Nie widzę żadnego problemu we współpracy.
perqsista Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Z korbą nie ma problemu. Możesz zakładać jakąkolwiek ale musisz pamiętać aby była pod 10 rzedów. A to ciekawe. Mam korbę niby dedykowaną dla 9sp. Działała pół roku z 8sp, a od 3 miesięcy z 10ką z tyłu. Różnicy w działaniu ani problemów nie stwierdziłem. Jedyny problem jaki mi przychodzi do głowy z kompatybilnością korby to właściwie dobrana do pojemności korby przednia przerzutka.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 Ja zakładałem łańcuch ultegry 10sp, na 8 rzędowy napęd campagnolo. i gitara
Rozkmin Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Wielkie dzieki za pomoc i rozjasnienie tego tematu. Reasumując: -do manetek Deore XT przód będzie pasować przerzutka/korba z grupy tiagra - byle dedykowana dla 10s -do manetek Deore XT tył będzie pasować tylko przerzutka tylna z grupy Deore -obie kasety beda pasowac - lepsza drozsza ale tansza tez ok (roznica minimalna wiec chyba lepiej XT) Pytanie bonusowe. Czy poniższa konfiguracja jest ok? Czy np mogą być jakies problemy z doborem łańcucha, przekoszeniami czy inne o których nawet nie wiem że mogą zaistnieć. Tył - Deore XT 11-36 (kaseta i przerzutka z tej samej grupy) Przód - Tiagra 52x39 (kaseta i przerzutka z tej samej grupy) Czy przód 52x39 czy może 50x34 jeszcze nie zdecydowałem ale rozumiem ze jak da rade na wiekszych to na mniejszych tym bardziej Jeszcze raz dziekuje, wasze komentarze bardzo mi rozjasniły całą sprawę. Pozdrawiam *edit: oczywiscie pisze tu o rozwiazaniach standardowych, czesc z panów piszę że mozna zrobic to w inny sposób czego w zaden sposob nie podwazam. ale zwyczajnie watpie czy z moimi umiejetnosciami udalo by mi sie wyregulowac komponenty teoretycznie nie pasujace do siebie
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 -do manetek Deore XT tył będzie pasować tylko przerzutka tylna z grupy Deore Pamiętaj ze jak XT 10 rzędowe to tylko najnowsze deore. Pytanie bonusowe. Czy poniższa konfiguracja jest ok? Taki frankenstein ale nie powinno być problemu.
Rozkmin Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia
perqsista Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 -do manetek Deore XT przód będzie pasować przerzutka/korba z grupy tiagra - byle dedykowana dla 10s NIE - będzie pasowała każda korba 7-10s wraz z przerzutką dobrze dobraną do pojemności korby -do manetek Deore XT tył będzie pasować tylko przerzutka tylna z grupy Deore NIE - będzie pasowała każda przerzutka 10s Dyna-Sys o długości wózka/pojemności odpowiedniej do kasety jaką zamierzasz kupić -obie kasety beda pasowac - lepsza drozsza ale tansza tez ok (roznica minimalna wiec chyba lepiej XT) TAK - pod warunkiem, że kupisz kasetę która mieści się w pojemności przerzutki tylnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.