Skocz do zawartości

[Korba] suport kwadrat 110 na octalink

cymbal1313

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poruszam ten temat, bo nie znalazłem nigdzie jasnej odpowiedzi.

Muszę wymienić starą korbę Alivio na nową. Stara była mocowana na kwadrat, długość osi 110mm. Kupiłem nową, mocowaną na octalink. No i problem z długością wkładu na octalink. Siedziałem, mierzyłem zastanawiałem się i wychodzi mi że potrzebuję wkładu o długosci 110mm. Ale najkrótszy jaki jest do kupienia to 113mm... 

Czy to będzie działało????

Proszę o pomoc...bo nie chcę kupować w ciemno...

Czekam na pomoc i pozdrawiam forumowiczów:)

Napisano

Nowa Korba to fc-m431 mocowana na octalink. Mierzylem odległość pierwszej najmniejszej koronki od mufy przy starej korbie. No i wychodzi mi ze przy zakładaniu nowej korby musiałbym mieć też wkład 110mm żeby było ładnie jak w starym zestawie... No ale mogę się mylić, nawet wolałbym się mylić :-)

Napisano

Czyli wg Ciebie Leszek ma być 123mm ale.. hmm kurcze no wg mnie to nie będzie działało. Łańcuch będzie przekoszony. Poza tym na korbie mam napisane FC-M431, więc wypada, że powinno być 118mm. Ale tego też się boję. Ja bym zaryzykował 113mm.. Myślicie że zadziała? Może jest ktoś doświadczony w takich rozwiązaniach?

Napisano

Według tej tabeli zamawiałem suport do FC-M430-8 (dopisek -8 to oznaczenie octalink, bez tego dopisku jest oś na kwadrat).

Według dokumentacji potrzebowałem suportu BB-ES25 (-E) czyli z osią 118, tak zamówiłem i wszystko pasuje jak powinno.

Po coś SHIMANO udostępnia takie dokumenty ;-)

Zwróć uwagę że do FC-M431-8 potrzebujesz suportu BB-ES25 (-K) czyli z osią 126.

Napisano

Miałem korbę na kwadrat FC-M340 i suport 111mm (można było zastosować od 111 do 113).

Wymieniłem na octalink FC-M430 i wg tabeli, sklepu i serwisu suport BB-ES25 118mm.

I był za długi. Zmieniłem na 113mm i jest OK. Może to zasługa starego roweru, ale nie zawsze tabelka to Biblia.

pzdr m. 

Napisano

Zmieniłem na 113mm i jest OK. Może to zasługa starego roweru, ale nie zawsze tabelka to Biblia. pzdr m. 

Czyli działa... :) 

może milimetr lub 2 nie zrobi różnicy????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...