Skocz do zawartości

[siodełko] Siodełka Selle Royal i prośba o pomoc

dodo02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem.

W ramach sukcesywnego usprawniania mojego Scotta Aspecta 720 (2015 r.) przyszedł czas na siodełko. W zasadzie to zadecydowała, żona bo jeżdżę na obszarpanym starym siodełku Gianta i mówi że nie pasuje do reszty ;) I urodziny się zbliżają.

Obecne siodełko mam ok 11 lat, przejechałem na nim tysiące kilometrów, ale z roku na rok coraz gorzej mi się na nim siedzi. Jest wąskie i raczej twarde (niewiele żelu na środku) jednak o niebo lepsze od fabrycznego siodełka scotta z serri Synceross (prawdopodobnie) - jest to typowa deska bez otworu na którym bardzo mi zależy.

Wiem, że temat jest bardzo delikatny i każdy ma inne odczucia, dlatego proszę o wskazanie konkretnych modeli siodełek na podstawie poniższych danych.

Dane wejściowe:

- wycieczki od 30 do 100 km;

- trasy: 60% lasów i pól/ 40% szos i szutrów;

- w lasach szybkie przejazdy po wydmach, niewielkie hopki, ciasne zjazdy (może ktoś się uśmieje ale takie mazowieckie MTB na ile się da);

- pozycja najbardziej wyprostowana to 60o (proste ręce), typowa między 45o a 60o (szczegóły na focie w załączniku);

- jeżdżę w spodenkach z dość grubą pieluchą (jak na to co teraz jest w sklepach), ale już bardzo ubitą.

- rozstaw kości kulszowych to 90 mm (o ile dobrze zmierzyłem, bo wydaje mi się trochę mało - jestem szczupły);

- rower Scott Aspect 720 2015 r.

- koniecznie otwór odciążający prostatę - nie żebym miał problemy, ale po parudziesięciu kilometrach w takim siodełku niczego nie czuję, w siodełku scotta musiałem się odsuwać od kierownicy.

Obecnie mam wrażenie, że siodełko mam w tyłku a nie pod kościami kulszowymi. Nie przeszkadzało mi to zanim nie zacząłem czytać o siodłach w ogóle. Czasami obciera mnie na szwach gaci lub na trasach leśnych gdzie non-stop wstaję i siadam. Bardziej są to odciski.

Żona wstępnie wybrała na oko Selle Royal Respiro, ale pozostała sprawa jakie i czy to w ogóle pasuje. Ja osobiście nie jestem przekonany, ale trzymałem je tylko w dłoniach - nie mogłem na nim usiąść.

Co o nim sądzicie? Co innego zaproponujecie i jaka powinna być szerokość siodła dla mnie? Każdy pisze żeby zmierzyć sobie tyłek, tylko nikt potem nie pisze ile dodać żeby uzyskać szerokość siodła dla siebie.

I jeszcze jedna sprawa, na stronie Selle Royal siodełka w grupie Athletic mają pozycję 45o. W prawie wszystkich sklepach stacjonarnych oraz internetowych Athletic to 30o. Dla mnie to na pewno za mały kąt, ale Moderate wydaje mi się też przesadą w drugą stronę. O co chodzi?

post-181692-0-60803800-1436206395_thumb.jpg

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Spróbuję poszukać sklepów z większą ofertą Selle Italia w Warszawie. Ta firma kojarzyła mi się raczej z drogimi produktami.

Nie pisałem o tym wcześniej, ale budżet jest 250 zł z lekką tolerancją. Od dwóch lat nie mam wagi, ale moja masa nie przekracza 67 kg.

Napisano

Selle Italia robi różne siodełka od właśnie takich taniego Initiale czy Q-Bik'a po drogiego SLR'a ale generalnie większość ich siodełek to średnia półka (porównując np z San Marco który faktycznie robi drogie krzesła).

Od dwóch lat nie mam wagi, ale moja masa nie przekracza 67 kg.

A wyglądasz na tęższego na tym zdjęciu :D Nie wiem czy z taką posturą XR Cię usatysfakcjonuje. 

Napisano

W przyszłym tygodniu będę miał trochę czasu to przejdę się po warszawskich sklepach i spróbuję  coś przymierzyć. Z tego co widziałem wcześniej to budżetowych siodełek jest cała masa, jednak po paru telefonach dowiedziałem się, że z szosówek owszem jest wybór, a z reszty to na zamówienie. Niestety, teraz to kupuje się tylko przez internet ;)

Co do Selle Royal i "kąta siedzenia" o który wcześniej pytałem to dowiedziałem się u źródła, że na 30 stopni były zaprojektowane stare siodełka parę lat temu, a teraz pozycja Athletic to 45o. Ja w polskich sklepach nie widziałem żadnego siodełka 45o. Sprzedawcy mówili tylko 30o. W internecie po dość szybkim przeszukiwaniu googla też niczego na 45 stopni nie znalazłem. Czyżby w Polsce były tylko spady?

Poniżej fragment maila który otrzymałem (imię i nazwisko wysyłającego skreśliłem ze względu na stopkę maila):

first of all thanks for your interest in Selle Royal products.

Few years ago we’ve introduced the athletic riding position that coincide to 45° degree and that eliminated the sport riding position 30° degree.
Yes you can buy Respiro Soft Athletic (45° degree), please have a look to our website http://www.selleroyal.com/en/comfort/respiro-soft-athletic

I hope I’ve answered you but if you need more information do not hesitate to contact ma again.
Best regards,

XXXXX
Marketing Dept. Selle Royal S.p.A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...