samuel87 Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 witam co myślicie nad tą korbą http://allegro.pl/shimano-alivio-fc-m430-44x32x22-170mm-kwadrat-cr-i5359075747.html.? Przymierzam się do wymiany i zastanawiam się co kupić. Obecnie posiadam jakaś tanią sr suntour 42-32-22. Myślałem też nad tą http://allegro.pl/korba-shimano-altus-fc-m311-42t-srebrna-170mm-bs-i5380896259.html . Jeśli ktoś się może wypowiedzieć będę wdzięczny .
kinder85 Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 A czemu chcesz, wymienić? Ogólnie, korba jak korba, nie jest to skok cywilizacyjny i różnicy w działaniu nie zauwazysz. Musisz sie też liczyć z tym że zmieniając korbę prawdopodobnie trzeba bedze zmienić też suport, gdyż dedykowane długości suportów mogą sie różnić.
samuel87 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Napisano 18 Czerwca 2015 Powód wymiany jest taki, że ciągle podczas jazdy ,a szczególnie pod obciążeniem ciągle coś skrzypi. Suport co prawda ma Male luzy i po tym jak go wyjąłem i nasmarowałem zauważyłem ,że podczas obracania slychac dziwny metaliczny dźwięk. Gwinty w pedałach tez nasmarowałem ,siodełko tez wykluczyłem. Długów suportu obecna to 122mm , suport tez suntour
skjaatel Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 To zacznij od wymiany suportu skoro ma luzy...
Budzik1502 Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 To zacznij od wymiany suportu skoro ma luzy... Jak się okaże że to jednak korba to później będzie musiał szukać odpowiedniej pod suport. Nie wiem ile ta korba ma przejechane i w jakim stanie jest "uzębienie" , ale według mnie jak już zmieniać to od razu korbę i suport. Najlepiej w wersji mocowania na octalink. Np coś takiego : http://allegro.pl/shimano-octalink-fc-m311-wklad-suportu-42-32-22-i5461862865.html
samuel87 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Wiem ze kazda korba ma inna długość suportu, dlatego myślałem o tej korbie altusa, gdyż jej zalecana długość suportu to 123. Ja obecnie mam 122 i myślałem nad kupnem accents bb50 i jego długość to 122,5 , wiec myślałem ze by się nadał zarówno do mojej korby jak i do tej altusa. Dotychczasowy przebieg to 400 km i wiem ze to Malo ,ale strasznie mnie to skrzypienie wkurza . Ta korba na octalink tez ciekawe rozwiązanie i nie jest nawet droga,szkoda tylko ze brak jej osłony.
Kaczorak Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 przebieg to 400 km Serio? Weź ją ściągnij i przeczyść. Wypucuj zębatki i nasmaruj łańcuch. Przeczyść i przesmaruj pedały. Gwarantuję Ci że wszelkie skrzypienie zniknie. O rower trzeba dbać a nie iść na łatwiznę i wymieniać wszystko jak tylko zacznie skrzypieć. To jest lenistwo i nic więcej.
samuel87 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Jakbyś umiał czytać, to na poczatku napisałem, że wyjmowałem suport czyściłem, smarowałem co się da łącznie z gwintami w pedałach. Z mojej strony "lenistwo" a u ciebie nauka czytania ze zrozumieniem.
Kaczorak Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Sory moje niedopatrzenie. To w takim razie zamiast wymieniać czemu na gware nie oddasz? 400 km to znikomy przebieg. Tyle się robi w weekend. Ja miałem korbę suntour przez 5 lat i nic się z nią nie działo a do dzisiaj jeździ w innym rowerze.
samuel87 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Rower kupiłem przez Internet gdyż wyszlo mnie to z250 zl taniej, wiec jak mam teraz go odsyłać to juz wole dać ok 50 zl za suport np accent bb50 i na jedno mnie wyniesie a zaoszczędzę czas. A ,że mam teraz czas to praktycznie codziennie jeżdżę,z roweru jestem zadowolony i oprócz tego skrzypienia nic mi nie przeszkadza.Może z ta korba się pośpieszyłem i wymienię suport na początek. O rower tez staram się dbać i czyścić na bieżąco.
Fenthin Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 To kup ten suport i wymień. W korbie nie ma co skrzypieć, a wymiana z kwadratu Suntoura na kwadrat Shimano mija się z celem.
samuel87 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Tak zrobię, czyli w przyszlosci pójść krok dalej i szukac cos np na octalink.
TheGie Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 A może zbyt lekkie dokręcenie suportu jest powodem skrzypienia (stukania) ? Kiedyś mi się zdarzył taki przypadek przy suporcie na kwadrat.
samuel87 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Dokręciłem w sumie na maxa ale jeszcze raz zdemontuje ,wyczyszczę , nasmaruje i złoże . Jak to nie pomoże to wymienię suport na tego accenta. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
grzesiowu Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 może śruby w jarzemku sztycy trzeba deczko dopytować?
samuel87 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Napisano 22 Czerwca 2015 Puki co sprawa nie rozwiązana. Dzis trochę pojeździłem,podmieniłem tez pedały by je ostatecznie wykluczyć. Jedno co zauważyłem to to,że dźwięk się nasila gdy jade pod górę i jest tylko wtedy jak pedałuję,nawet do tylu. Mysle ,że to suport nadal.
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 22 Czerwca 2015 W korbie nie ma co skrzypieć Jest ... jak ramiona były nie dokręcone, mogła skrzypiec:P
Gość Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 http://sklep.eurobike.pl/index.php/produkt/mechanizm-korbowy-duro-t175mm-44-32-22-os-zintegrowana-czarny Jeżeli chcesz coś sztywnego to kup to co Ci podałem, co prawda mam pewne przygody z tą korbą ale w głębi serca wierzę że to jednostkowy przypadek
samuel87 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Napisano 22 Czerwca 2015 Myślę,że ramiona są dokręcone, weszły do konca w suport i dokręciłem ile mialem siły ramie nie ma luzu na suporcie. Jest delikatny luz na osi suportu jedynie. A co do sztywności korby na kwadrat nie mam z tym problemu ,a wymiana na zintegrowana oś wiąże kolejne koszty planowanie mufy,co w mojej okolicy graniczy z cudem.
paul997 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Spróbuj zablokować mocno rower hamulcami, a druga osoba niech ostro naciska na ramię korby, a potem na pedały. Ręką, nogą, jakkolwiek, aby było mocno. Powinieneś w ten sposób odtworzyć dźwięk wydobywający się podczas podjazdu pod górę. Spotkałem się już z takimi przypadkami: pedały (ramka pedała, gwint złożony brudno lub na sucho), suport (niedokręcony lub poskładany 'na brudno'), niedokręcone tylne koło (to u mnie, ale ile się naszukałem... ) i najgorsze - sama rama potrafi skrzypieć na którymś spawie.
samuel87 Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Napisano 24 Czerwca 2015 Spróbuje i tej metody. Jutro mam dostać rozkuwacz do łańcucha to rozkręcę wszystko i wyczyszczę jeszcze raz. Mam pytanie co do suportu, podczas skladanie obie miski dokręcamy na maksa? dobrze rozumiem? U mnie ten dźwięk wydobywa się tylko podczas pedałowania a na sile się jadąc pod gorę/?
samuel87 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Napisano 25 Czerwca 2015 cześć wszystkim Dziś przeprowadziłem gruntowne czyszczenie napędu w moim rowerze , łańcuch wymyty, korba tez, wolnobieg zdemontowany i wyczyszczony cały napęd lśni . Suport tez wykręcony wyczyszczona mufa ze smaru i skręcone wszystko odnowa. Prawie cały hałas ucichł co mnie cieszy, jedyne co mnie trochę martwi to to , że ten suport nawet gdy kręcę korbą bez założonego łańcucha wydaje dźwięk jakby w nim ocierało w środku . Zrobiłem ten sam test w drugim rowerze z ta sama korbą i suportem i tam kręci się on bezgłośnie. Myślicie ,że to świadczy o tym , że ten suport zaczyna już padać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.