Skocz do zawartości

[Korba] wybór części

samuel87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czemu chcesz, wymienić? Ogólnie, korba jak korba, nie jest to skok cywilizacyjny i różnicy w działaniu nie zauwazysz. Musisz sie też liczyć z tym że zmieniając korbę prawdopodobnie trzeba bedze zmienić też suport, gdyż dedykowane długości suportów mogą sie różnić. 

Napisano

Powód wymiany jest taki, że ciągle podczas jazdy ,a szczególnie pod obciążeniem ciągle coś skrzypi. Suport co prawda ma Male luzy i po tym jak go wyjąłem i nasmarowałem zauważyłem ,że podczas obracania slychac dziwny metaliczny dźwięk. Gwinty w pedałach tez nasmarowałem ,siodełko tez wykluczyłem.

Długów suportu obecna to 122mm , suport tez suntour

Napisano

To zacznij od wymiany suportu skoro ma luzy...

Jak się okaże że to jednak korba to później będzie musiał szukać odpowiedniej pod suport. 

Nie wiem ile ta korba ma przejechane i w jakim stanie jest "uzębienie" , ale według mnie jak już zmieniać to od razu korbę i suport. Najlepiej w wersji mocowania na octalink.

Np coś takiego :

http://allegro.pl/shimano-octalink-fc-m311-wklad-suportu-42-32-22-i5461862865.html

Napisano

Wiem ze kazda korba ma inna długość suportu, dlatego myślałem o tej korbie altusa, gdyż jej zalecana długość suportu to 123. Ja obecnie mam 122 i myślałem nad kupnem accents bb50 i jego długość to 122,5 , wiec myślałem ze by się nadał zarówno do mojej korby jak i do tej altusa. Dotychczasowy przebieg to 400 km i wiem ze to Malo ,ale strasznie mnie to skrzypienie wkurza . Ta korba na octalink tez ciekawe rozwiązanie i nie jest nawet droga,szkoda tylko ze brak jej osłony.

Napisano

przebieg to 400 km
Serio? Weź ją ściągnij i przeczyść. Wypucuj zębatki i nasmaruj łańcuch. Przeczyść i przesmaruj pedały. Gwarantuję Ci że wszelkie skrzypienie zniknie. O rower trzeba dbać a nie iść na łatwiznę i wymieniać wszystko jak tylko zacznie skrzypieć. To jest lenistwo i nic więcej.
Napisano

Jakbyś umiał czytać, to na poczatku napisałem, że wyjmowałem suport czyściłem, smarowałem co się da łącznie z gwintami w pedałach. Z mojej strony "lenistwo" a u ciebie nauka czytania ze zrozumieniem.

Napisano

Sory moje niedopatrzenie. To w takim razie zamiast wymieniać czemu na gware nie oddasz? 400 km to znikomy przebieg. Tyle się robi w weekend. Ja miałem korbę suntour przez 5 lat i nic się z nią nie działo a do dzisiaj jeździ w innym rowerze. 

Napisano

Rower kupiłem przez Internet gdyż wyszlo mnie to z250 zl taniej, wiec jak mam teraz go odsyłać to juz wole dać ok 50 zl za suport np accent bb50 i na jedno mnie wyniesie a zaoszczędzę czas. A ,że mam teraz czas to praktycznie codziennie jeżdżę,z roweru jestem zadowolony i oprócz tego skrzypienia nic mi nie przeszkadza.Może z ta korba się pośpieszyłem i wymienię suport na początek. O rower tez staram się dbać i czyścić na bieżąco.

Napisano

A może zbyt lekkie dokręcenie suportu jest powodem skrzypienia (stukania) ? Kiedyś mi się zdarzył taki przypadek przy suporcie na kwadrat. 

Napisano

Dokręciłem w sumie na maxa ale jeszcze raz zdemontuje ,wyczyszczę , nasmaruje i złoże .

Jak to nie pomoże to wymienię suport na tego accenta.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Napisano

Puki co sprawa nie rozwiązana. Dzis trochę pojeździłem,podmieniłem tez pedały by je ostatecznie wykluczyć. Jedno co zauważyłem to to,że dźwięk się nasila gdy jade pod górę i jest tylko wtedy jak pedałuję,nawet do tylu. Mysle ,że to suport nadal.

Napisano

Myślę,że ramiona są dokręcone, weszły do konca w suport i dokręciłem ile mialem siły ;) ramie nie ma luzu na suporcie. Jest delikatny luz na osi suportu jedynie. A co do sztywności korby na kwadrat nie mam z tym problemu ,a wymiana na zintegrowana oś wiąże kolejne koszty planowanie mufy,co w mojej okolicy graniczy z cudem.

Napisano

Spróbuj zablokować mocno rower hamulcami, a druga osoba niech ostro naciska na ramię korby, a potem na pedały. Ręką, nogą, jakkolwiek, aby było mocno. Powinieneś w ten sposób odtworzyć dźwięk wydobywający się podczas podjazdu pod górę. Spotkałem się już z takimi przypadkami: pedały (ramka pedała, gwint złożony brudno lub na sucho), suport (niedokręcony lub poskładany 'na brudno'), niedokręcone tylne koło (to u mnie, ale ile się naszukałem... :)) i najgorsze - sama rama potrafi skrzypieć na którymś spawie.

Napisano

Spróbuje i tej metody. Jutro mam dostać rozkuwacz  do łańcucha to rozkręcę wszystko i wyczyszczę jeszcze raz. Mam pytanie co do suportu, podczas skladanie obie miski dokręcamy na maksa? dobrze rozumiem?

U mnie ten dźwięk wydobywa się tylko podczas pedałowania a na sile się jadąc pod gorę/?

Napisano

cześć wszystkim

Dziś przeprowadziłem gruntowne czyszczenie napędu w moim rowerze , łańcuch wymyty, korba tez, wolnobieg  zdemontowany i wyczyszczony cały napęd lśni . 

Suport tez wykręcony wyczyszczona mufa ze smaru i skręcone wszystko odnowa. Prawie cały hałas ucichł co mnie cieszy, jedyne co mnie trochę martwi to to , że ten suport nawet gdy kręcę korbą bez założonego łańcucha wydaje dźwięk jakby w nim ocierało w środku . Zrobiłem ten sam test w drugim rowerze z ta sama korbą i suportem i tam kręci się on bezgłośnie.

Myślicie ,że to świadczy o tym , że ten suport zaczyna już padać?  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...