Skocz do zawartości

[cały osprzęt] Kross hexagon v3 + korba truvativ fived - co dalej?

WielkiSzuM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przeszukuję już internety kolejny tydzień i dalej jestem w punkcie wyjścia.

Aktualnie posiadam Krossa hexagon v3 2008. W zamiarze był zakup nowego roweru crossowego Krossa evado 4.0 2015 jednakże oponki 28 calówek nie spasowały mojemu trybowi jazdy, W alternatywie był Kross level a4 2014, jednakże grube oponki i korba 44.... Do sedna!

Chcę wskrzesić moją maszynę, gdyż już 2 tydzień stoi w bezruchu. Gdyby nie rama i korba, która jest dla mnie idealna nie było by tematu. W moim Krossie mam zamontowaną korbę Truvativ fived 48-38-28. Do wymiany idzie wszystko po za kierownicą, mostkiem no i korbą.

Ad 1. Więc, chciałbym zachować klamkomanetki 3x7 (wymóg niekonieczny) >>??

Ad.2  Więcej jak 7 przełożeń nie jest mi potrzebne, ale 99% rynku to shimano tourney, który chciałbym ominąć. Jeżeli wrzucę kasetę 8 rzędową na przerzutce alivio ew. deorce ew. co? Czy nie będzie problemu) największe przełożenie wiem, że będzie pominięte) przy zmianie biegów i spokojnie będę sobie mógł to wyregulować i manetka podoła wyzwaniu, czy jednak będzie potrzebna zmiana? (100 zł zawsze w kieszeni). I jaka długość wózka?

Ad 3. Do tego przerzutka przednia, coś godnego polecenia, oczywiście w rozsądnej cenie...

Ad 4. Kaseta będzie 32-11 ew. 28-11, jakieś sugestie?

Ad 5. Łańcuch, chociaż nie mam nowego to już się zaplątałem w jego prawidłowej długości.

AD 6. I tak nie w temacie, ale również ważne, amor skok 63 albo 100, mógłby być z blokadą...

Rower będzie na oponkach 1,5 i 'v-brejkach'. Głównie asfalt, teren również.

Ode mnie tyle. Czekam na pomoc i dobre rady co z tym zrobić od bardziej doświadczonych technicznie rowerzystów niż ja  ;)

Napisano

Bardzo możliwe, że masz z tyłu wolnobieg a nie kasetę. Jeśli tak to przejscie na 8 rzędów będzie niosło dodatkowe wydatki.

Co nie tak jest z oponami 28"?

Napisano

Dokładnie, z tyłu jest wolnobieg, który będzie zmieniony wraz z kołami. Jeździłem na '28 evado 2.0 i nie wiem czy to przez wiatr, czy po prostu nie miałem siły pedałować, ale jazda nie przynosiła mnie satysfakcji tak jak na kołach 26, gdzie mogłem cisnąć korbę do woli. I kolejne to, to żę dużo mniejsza zwinność na 28, W sumie tyle, chyba że to moje złe odczucia?

Napisano

Z tyłu możesz bez problemu kupić kasetę 7rz, jak już zmienisz koła. Shimano 7rz 11-28 waży 229g z nakrętką, co jest wg mnie bardzo dobrym wynikiem. Przerzutka dowolna na 7, 8 lub 9rz. Alivio m4xx już jako nowa ma luz na boki, lepiej coś wyższego, ewentualnie nowy model m4000. Z zakupem przedniej przerzutki uważaj, bo masz dużą korbę 48 i nie każda przerzutka taką obsługuję, dokładnie czytaj opis przed zakupem. 

Napisano

@Up, obsługuje na 48 zębów :)

Ogólnie rzecz biorąc poszedłem w kasetę 11-30 acera na 8 przełożeń i takie też klamkomanetki, zrezygnowałem z wyższej półki przerzutek zastępując je acera'mi. Koła z remerx'a na deore ze slickami 26x1,5 i v-ki z alivio. Myślę, żę będzie dobrze!!

Pozostał jeszcze amor...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...