Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Podstawowe informacje

Nerrad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, chciałbym załóżyć w swoim bajku jeden hamulec , hydrualika avid elixir 5. Mam kilka pytań, i dołączam zdjęcia:

1) Jaki adapter mam załóżyć do tej ramy? Jeżeli to ważne to między mocowaniem na śruby jest 60 mm różnicy 

2) Jaką tarcze mam dobrać do tej piasty którą posiadam?

3) Jak dobrać zacisk do tarczy? Jest w ogóle. jakaś zasada?4) Jak dobrać klocki hamulcowe do zacisku?11350337_976262032406217_1396785205_n.jp

11303530_976261982406222_1609405737_n.jp

Chodzi o hamulce tylny

Napisano

1) Jaki adapter mam załóżyć do tej ramy? Jeżeli to ważne to między mocowaniem na śruby jest 60 mm różnicy 

Adapter zależy od wielkości tarczy.

Każda tarcza na 6 śrub a nie centerlock będzie pasowała.

Ale niech jeszcze inni się wypowiedzą.

Napisano

- Adapter w zależności od wielkości tarczy w systemie International Standard ( żebyś nie kupił Post Mount)

- Tarcza na 6 śrub, 160 na tył starczy

- Klocki jakieś w zacisku są, możesz sobie wymienić na półmetaliczne lub metaliczne ( znajać życie to fabrycznie bedę żywiczne)

Tak z ciekawości, po co Ci hydraulika tylko na tył?

Edit: czy mi się wydaje czy ta rama jest spawana przy mocowaniu koła/ hamulca?

Napisano

Chyba, tak było już fabrycznie. Ubzudurałem sobie że chce hydrualika, do przodu niestety nie dam rady zamontować żadnego. Ponieważ mam rock shox j1 bez montowania na tarcze, a obręcz double track (stożowka) i tylko tarcza wchodzi w gre

Napisano

1) Jaki adapter mam załóżyć do tej ramy?

Tylny is-pm 160 do tarczy 160 

Rozróżnia się dwa standardy mocowania tarcz: CenterLock  i na 6 śrub i każda na 6 podpasuje

3) Jak dobrać zacisk do tarczy? Jest w ogóle. jakaś zasada?

W jakim sensie? Zacisk można wsadzić każdy do każdej tarczy mając odpowiedni adapter.

Jak dobrać klocki hamulcowe do zacisku?

Tak , masz podpisane do jakiego hamulca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...