Skocz do zawartości

[piasty] Standardy mocowania piast do ramy

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moja piasta Szymano FH-M530 zachrobotała - is ded. Czy nowa FH-T610 będzie dobrym zamiennikiem ?

rower KTM Teramo14r rozmiar 56, obręcze Mavic opony Conti AT Ride 622 40. osprzęt XT.

czy lepiej kupić nowe koło z kasetą ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

oczywiście ze mierzyłem z kołem - suma summarum 5mm , zastosowałem naprostsze wyjscie , ośka DT swiss +2 podkładki od strony dźwigni ( jakby skracają oś o te 55mm ) i wszystko gra , jak kiedyś się uda to nagwintuję i będzie bardziej lepiej.  

Pozdr

A tą oś co za długa o 3mm to z kołem w ramie przymierzales?

Napisano

Nie chcę nowego tematu zakładać ale mam pytanie odnośnie piasty Novatec 711, ktoś mi może przerabiał te koła z osi 9 na 15 mm, czy idzie to jakoś w sensownych pieniądzach zrobić ??

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

nie jest to drogie, endcapy kosztują około 25zł

musisz jedynie ustalić czy masz piastę w wersji v1, z gładką powierzchnią gdzie endcapy są wciskane, czy v2 z gwintem gdzie endcapy są wkręcane

Jak również piasty 6 śrub jak i CenterLock maja różne endcapy

Napisano

Dzięki za info, mam rozumieć że tylko te nakładki są inne całe bebechy w prasie, średnica wewnętrzna łożysk będzie ok?

Wiesz, nie mam jej teraz przed oczami więc nie pamiętam jak to tam wygląda

Napisano

aaa, źle odczytałem model Twojej piasty, myślałem że chodziło o d771.

Z d711 raczej będzie ciężko przerobić na 15mm

Napisano

W srodku jest os. Po jej wyrzuceniu i pozostawieniu samych lozysk os 15mm wejdzie. Niestety bardzo ciezko bedzie dopasowac koncowki

Napisano

Ok, rozumiem ale czy po wywaleniu oski tak to będzie można złożyć, może by rozwiercić seryjne 9 mm?

A te 15 mm z 771 nie podejda, gdzieś na filmie widziałem jak ktoś to montować tylko ciut przy małe były i wypadły

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pytanie mocno pokrewne. Czym znanym na rynku mogę zastąpić RS MAXLE LITE 12X142? Bo z całego wątku już nie daję rady wyciągnąć sam wniosków :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam problem z tylną, a konkretnie odkręcaniem/przekręcaniem samozamykacza o 2-3 mm na ok 30-40 km jazdy ostrej w terenie. Z taką samą osią z przodu tylko 15x100 nie mam żadnych problemów.

A coś zamiast 12x142 RS Maxke Lite z szybkozamykaczem ale bardziej niezawodnego? I może tańszego?

A jak z sila dokrecania bananabike? Nue ma z tym problemów? Imbus 6 to można trochę przesadzić:-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Wydaje mi się że większość zamienników Maxla powstała właśnie po to aby się szybkozamykacza pozbyć. Co do momentów to na przód o ile pamiętam jest to 10nm ale musiałbym sprawdzić i nie wiem jak ma się to do tyłu. Najlepiej napisz albo zadzwoń do nich.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam.

Kupiłem koła:

Przód mocowanie oś 15mm/100mm

Tył mocowanie oś 12mm/142mm

Mozna powiedzieć ze z braku wiedzy. Czy da to się jakoś zamocować do standardowych haków.

Napisano

aaa, źle odczytałem model Twojej piasty, myślałem że chodziło o d771. Z d711 raczej będzie ciężko przerobić na 15mm

Czy można gdzieś dostać ośkę a właściwie tulejkę dystansową, która jest między łożyskami w 771? Nigdzie nie mogę jej namierzyć. Zamierzam przerobić 711 na 15 mm czyli wywalić oryginalną ośkę z 711 i wsadzić tę tulejkę z 771 plus adaptery z 771.

Napisano

http://allegro.pl/nowy-komplet-kol-dt-swiss-xlc-evo-26-os15-12mm-i5740769032.html

To są te koła. Jakbyś mi podał dokładnie jakie adaptery mam kupic na przod i tył byłbym bardzo wdzięczny.

z przodu możesz zastosować taki adapter

https://daveo.pl/adatper_15mm%3E9mm_qr-1065i

Z tyłu niestety wydaje mi się że nic nie da się zrobić, nie widziałem nigdzie osi do tych piast. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

W pierwszym poście była fajna informacja nt. zakładania 135 na 130, a ja mam problem odwrotny. Chcę kupić kółka dt swiss 466d. W sklepie opisują że tam jest OLD = 130mm (dziwnie jak na koła MTB) a ja obecne koła mam 135mm. Podobno lekkie są i nie ma w tej cenie chyba niczego lepszego. Można założyć jakieś podkładki czy gra niewarta świeczki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...