Skocz do zawartości

[Rogi] Lemondki do MTB 29?

WastedMind

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tak się zastanawiałem, czy warto byłoby kupić lemondki do roweru MTB na kołach 29? Czytałem już parę tematów, że nie warto i najlepiej zainwestować sobie w szosówkę, bo będzie sprawniej, wygodniej i lepiej wyglądać i uniknie się wzroku innych bajkerów... A szosówki pomimo że bym chciał, to sobie nie zakupie bo mnie nie stać teraz. Posiadam rower Scott Scale Comp 29er, lubię jeździć na nim zarówno po bezdrożach, jak i na asfalcie długie trasy (jak wiem, że będę jechać daleko po asfalcie zmieniam opony na Schwalbe Marathon Racer 28x1.20. I mimo to, rower wygląda nawet zgrabnie) i własnie do jazdy na trasie chciałbym zakupić takie rogi... Czy może lepiej nie bawić się w to i zakupić rogi doczepiane od boku kierownicy?

Napisano

Rogi na końcach kierownicy to inna pozycja na rowerze niż lemondka, więc te części nie są ze sobą zamienne co do funkcji.

Teoretycznie i praktycznie nie ma żadnego problemu jeśli potrzebujesz się kłaść na rowerze w taki sposób.

Napisano

Czy może lepiej nie bawić się w to i zakupić rogi doczepiane od boku kierownicy?

Uzyskasz różną pozycję na rowerze w tych opcjach. Kwestia czy szukasz tylko innego chwytu dla dłoni czy chcesz się 'położyć' :teehee:

Jak nie masz oporów z robieniem przekładek opon to problemem nie powinno być zakładanie/zdejmowanie lemondki w zależności od potrzeb.

uniknie się wzroku innych bajkerów...

Mówią że po to ludzie mają oczy, ale przecież tu ma chodzi o twój komfort na rowerze. Jak sporadycznie w tej konfiguracji masz jeździć to jaki problem?

Lemondke jak kupisz i będziesz miał uzbierane na szosę, to lemondkę już masz :thumbsup:
Napisano

można kupić i rogi i lemondke (ja tak mam) 

lemondka jest dobra na trasy szosowe (osobiście troszkę boję się jej używać w ruchu typowo miejskim oraz w terenie) 

jak nie kupisz najtańszej, to możesz zdejmować same "pałąki" (kilka sekund) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...