Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Jaka kaseta do Alivio RD MC10 ?

Millor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem rower z przerzutką tylną Alivio RD MC10 z oryginalną kasetą 14-32 zęby. Jest to model Czy przerzutka poradzi sobie z kasetą 11-28 zębów. Nie mogłem znaleźć nigdzie informacji  na ten temat dla tego modelu, jest to dosyć stara przerzutka z lat 90-tych. Zależy mi na jak najmniejszej zębatce, żeby uzyskać przełożenie do szybkiej jazdy z małą kadencją. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

F

Napisano

Wiem, że pojemność będzie się zgadzać. Ale w opisach nowych przerzutek często jest napisane: najmniejsza zębatka 11z, największa 32z". W czasach, gdy produkowano tą przerzutkę najmniejsze zębatki zwykle miały powyżej 13 zębów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki, 

Ten link wiele tłumaczy.

Mam jeszcze jedno pytanie. Całkowita pojemność kasety to 35 zębów. Z przodu mam korbę 28-38-48. Czy mogę dać z tyłu kasetę 11-28 zębów?. Całkowita pojemność zębatek wyniesie wtedy 37 zębów, o 2 więcej niż pojemność haka przerzutki.

Czy można tak jeździć i po prostu nie będę mógł włączyć przełożenia 3x1? Przecież takich przełożeń w praktyce i tak się nie używa. Czy "normalne" przełożenia oprócz skrajnych będą dobrze funkcjonować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...