Skocz do zawartości

[pedały] dobre i w miarę tanie pedały

apiro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

potrzebuje dosc tanich i dobrych pedalow do sprzeciora giant terrago na hydraulice i osprzecie deore. Ktos cos? Nie musza byc przeznaczenia full wyczynowego, ale tez zeby sie nie rozsypaly za szybko.

Napisano

Też szukałem czegoś niskobudżetowego i nabyłem takie.

W ramach regulacji (miałem wrażenie, że skręcone były zbyt mocno) po rozkręceniu ujawnił się brak jednej kulki.

Miałem z czego dołożyć :) (pedał w rowerze żony się rozpadł wkrótce po zakupie i "zwłoki" leżały w garażu) - i działają.

Aha - koszyk nie jest stalowy tylko aluminiowy (przynajmniej u mnie) - bo magnes się go nie ima....

Napisano

Ja polecam coś firmy VP. Za około 50 zł kupisz naprawdę dobre pedały, za minimalnie więcej będą już na łożyskach maszynowych. Miałem takie w swoim starym rowerze i mimo jakiś 10 lat ( a nigdy nie były konserwowane) nadal działają dobrze.

Napisano

Powiem tak- vp mialem do zeszłego roku chyba 15 lat, na łożysku ślizgowym i jednym malutkim tocznym. Dzialaly, nie narzekalem. W zeszlym roku odmówiły współpracy gdyz sie zwyczjnie zuzyly i wypinaly sie w nieoczekiwanych momentach. Wiec kupiłem 535 i są bdb.

Jaka jest roznica? Otóż VP mialo rowek w kształcie V natomiast 535 mają w kształcie U.

Kształt pierwszy powoduje że nie ma luzu pomiędzy butem i pedałem, natomiast kształt U ten luz posiada. Kwestia przyzwyczajenia.

Uwaga druga 535- nie zapychaja sie tak błotem jak stare Vp.

Napisano

No weźcie sobie nie żartujcie, żeby w roku 2015 polecać jakieś gówniane mini-platforemki, które w rowerze MTB w miarę dobrze spisują się tylko w drodze ze sklepu rowerowego do domu (mam na myśli te VP)... Na takim shicie jeździło się 10 lat temu, teraz wybór jest "prosty jak aparycja przeciętnego chama ze Śląska":

1) Kliki

2) Platformy - ale *prawdziwe* platformy, a nie jakieś mikro ramki. Takie, które dają dobre podparcie stopy i przyczepność w warunkach innych, niż pustynne.

Dobre i tanie:

HT AN01 SS

Superstar ElPlastique

Dartmoor Jelly

Wszystkie 3 sprawdziłem osobiście (i ciągle używam) i mogę z czystym sercem polecić. Nawet w pełni plastikowe Dartmoory za 40 zł zapewniają o niebo lepszą kontrolę nad rowerem od klasycznych "ramek".

Napisano

Bierz najtańsze, bo i tak one są kiepskie przez te odlewane piny. Póki jest sucho to wszystko gra, ale wystarczy trochę wody i te pedały są po prostu śliskie. Jak ma to coś trzymać nogę a nie tylko nie pękać, to muszą być piny wkręcane... Wooyek dobre HT polecił, tańsza wersja też daje radę: HT A100 S.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Pany (i Panie), reanimuję dla znajomych dwa starocie na kołach 26' i tylko pedałów mi brak :)

Sprzęt skrajnie budżetowy a więc w męskim powiedzmy Dartmoor Jelly. A jakie polecicie dla damy jeżdżącej w butach najogólniej mówiąc miejskich?

Napisano
Hejka,

podepnę się pod wątek pedałowy, bo też szukam czegoś, raczej niskobudżetowego.

Otóż ułamał mi się "koszyk" vel "klatka" vel "ramka" vel "osłona" czy jakkolwiek to się nazywa (chodzi o tę metalową ramkę dookoła "korpusu" przytwierdzoną do niej czterema wkrętami) od pedału (w zasadzie miał prawo, bo już z 10 lat nim kręciłem ;)
Ale nigdzie nie znalazłem, aby można było dokupić samą "ramkę" - jedynie całe pedały. Trochę szkoda i kasy, i środowiska (choć pewnie na złom mogę oddać stare ;) No i wymiana dużo prostsza (4 wkręty krzyżakowe).
Więc jak to jest? Naprawdę nie da się kupić samych "osłon"? :((
A jeśli nie, to czy lepiej kupić właśnie takie, jak miałem (mówię wyłącznie o platformowych; podkreślę, że jestem amatorem: mam górala, ok. 10-20 km dziennie, ale głównie szosa plus szutr, bez żadnych szaleństw) - tj. takie: http://www.decathlon.pl/media/127/1275480/big_17b4e59efeda43d0b041ea9c992a4e68.jpg  
czy takie:
http://www.axel-sport.pl/product/image/530/be_one.JPG
czy też może "jednoczęściowe" (odlane w całości z jednego kawałka) alu jakieś? (tego typu: http://rowerisport.home.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_3953bfd138eb1c81ed4bf83128866fa0.jpg ).
Odnoszę jakoś wrażenie, że te drugiego typu są mniejsze i stopa nie będzie miała takiego oparcia - a może to mylne wrażenie?

Pytanie 2:
lepsza jest oś Cr-Mo czy boronowa?

[po szperaniu w sieci]
Wynalazlem takie:
DE-ONE PD-DE006 PRO MERIDA (32+8=40 PLN)
KELLYS KLS MASTER (43 PLN)
VP-196 (50+8 = 59 PLN przesylka PLN)
NECO WP-101 (bo lozyska maszynowe, ale ten kształt.. :/ w serwisie aukcyjnym rzekomo przecena na 55 PLN z 70 PLN + 4 PLN = 59 PLN)
Jakieś opinie?

Pozdrawiam,
Efreet

• 2 miesiące temu...
Napisano

No to ja jestem kolejny, na razie tylko zadowolony, bo dopiero jeden dzień i jakieś 40 km po mieście, więc na zachwyty (albo przeciwnie) dopiero przyjdzie pora.

Fajny wygląd, szeroka platforma, wąski profil, no i nie kaleczą mi casualowych butków ;) w których dojeżdżam do pracy.

Kupiłem też z powyższego linku, znaczy osobiście pojechałem i kupiłem za 75 ;) co prawda sprzedawca straszył, że na mokro mogą się ślizgać, ale może po prostu chciał mi wcisnąć dwa razy droższe :laugh: . Jeśli dalej będzie padać, to może w weekend sprawdzę.

Napisano

hej :)

chciałem zakładać nowy temat ale podepnę się pod ten

też szukam platform i najbardziej chyba jestem za takimi

http://allegro.pl/pedaly-maszyny-dartmoor-stream-pro-biale-gratisy-i5551752191.html

i to jest praktycznie max ceny którą mogę zapłacić. macie jakieś uwagi co do mojego wyboru lub inne propozycje w podobnej kwocie? pedały mają służyć do mtb. z góry dzięki za pomoc :)

pzdr

Napisano

Ja mam Dartmoor Stream (zwykłe, nie PRO, czyli na łożyskach kulkowych a nie maszynowych, ale za to o połowę tańsze) i nie narzekam. Jeżeli ciężar Ci nie przeszkadza to będziesz zadowolony. 

Napisano

Zamówiłem zwykłe stream'y. Może faktycznie nie ma sensu dopłacać. Wg opisów na allegro i jedne i drugie ważą 440g. Dla mnie to tylko tymczasowe rozwiązanie bo w zimę chcę kupić spd a dartmoory potem przykręcę mojej żonie, ona spokojnie jeździ więc ich raczej szybko nie zajedzie  ;)

Napisano

Mam problem z kaleczącymi pedałami przy rowerze trekkingowym. Aluminiaki strasznie kaleczą nogi, przy prowadzeniu roweru, czy na postoju, przy chwili nieuwagi. Kupić coś z tworzywa czy tworzywo+guma antypoślizgowa?

Napisano

Moim zdaniem im mniej wystających "szpiców" tym gorsze trzymanie buta na pedałach. Wiem o co chodzi bo też miałem niedawno prawy piszczel cały poharatany od aluminiowych pedałów bo albo uderzyłem przy wprowadzaniu pod górę albo zjechała mi stopa ale jak wiadomo jesteśmy nastawieni na to że rowerem się jeździ a nie prowadzi. Dlatego jak pisałem w poście wyżej czekam teraz na takie coś 

0_0_productGfx_58cd8ed237e3a1b8a32f309ac

Buta powinny dużo trzymać lepiej niż zwykłe aluminiaki ale już mnie boli na samą myśl o spotkaniu piszczeli albo łydek z tymi pedałami ;)

tworzywo czy guma, nie jestem przekonany co trzymania buta np w deszczu, możesz się na nich po prostu ślizgać.

A może kupisz sobie spd?

Pzdr :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Znalazłam też spoko wpis o rodzajach pedałów Pedały platformowe czy wpinane? | LifeBox.pl

Błagam, ten wpis powstał chyba tylko z myślą o udostępnianiu jako felieton satyryczny... Takiej kumulacji bzdur dawno nie widziałem. Odnoszę wrażenie, że autor nigdy nie jeździł na rowerze, ale prawdopodobnie po prostu nigdy nie jeździł na prawdziwych platformach i nie ma pojęcia o ich istnieniu.

Nawet sobie wypisałem najlepsze kwiatki:

• "Platformy nie wymagają dopasowania odpowiedniego obuwia"
  • [w platformach] "W chwili ześlizgnięcia się nogi nie istnieje ryzyko poranienia piszczeli przez bolce, jakie są obecne w pedałach wpinanych."
  • "Pedały platformowe, ze względu na dużo prostszą budowę są (...) łatwiejsze do wymiany"
  • "Platformy dobrze sprawdzają się zarówno jako element rowerów szosowych jak i górskich, jakkolwiek nie gwarantują dobrej kontroli nad jednośladem podczas jazdy po nierównych terenach. Z tego względu nie są zalecane dla kolarstwa ekstremalnego."
  • [W SPD] "łatwiejsze, bardziej precyzyjne i szybsze wchodzenie w zakręt bez utraty kontroli nad jednośladem"
  • "Pedały wpinane używane są do jazdy ekstremalnej – downhillu i freeride’u."

Jak ludzie czerpią wiedzę z takich źródeł, to nie dziwi mnie już tępe polecanie SPD każdemu, kto jeździ na rowerze więcej niż po bułki... :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...