Skocz do zawartości

[rower] Canyon Endurace AL vs Cube Peloton - Rozmiar

marcin85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pytanie raczej banalne - o rozmar ramy i geometrię. Mierzyłem rower Cube Peloton SL w rozmiarze 53cm - pasuje idealnie, pozycja dobra, bikefitting praktycznie niepotrzbny - rower jak dla mnie zrobiony. Z pododu małej dostepności Cube w PL zdecydowałem się kupić rower Canyon Endurace przez internet - zmierzyłem się i na stronie wyszedł rozmiar ramy 53 :D Super! To utwierdza mnie w przekonaniu że rozmiar jest ok.

Ale jednak chialbym poprosić o analizę wymiarów tych dwóch rowerów. Chciałym sie dowiedziec czegoś więcej o geometrii, czym różni się pozycja, czy na pewno 53 :D

Mam 176cm wzrostu i 94kg wagi. Noga raczej krótka - 80cm.

Zrobiłem też analizę wymiarów na jednej z polecanych przez Was stron - plik jest załączony.

Dokładne wymiary Cube tej ramy są tutaj:

http://www.cube.eu/fileadmin/_processed_/csm_peloton_53_38c4efb102.png

A Canyon tutaj:

https://www.canyon.com/pl/roadbikes/bike.html?b=3576

Dzięki wielkie!

Marcin

post-171020-0-86629900-1424530166_thumb.png

Napisano

Jeżeli jesteś jeszcze zainteresowany ramą cub'a peleton sl rozmiar 53 2015 rok a właśnie tak ową posiadam. Proszę odpowiedzieć na maila wolin-666@wp.pl <pozdrawiam>

Napisano

Dzięki ale w grę wchodzi tylko cały rower.

Odnośnie głównego tamatu to przeczytałem wiele opini o tym że pozycja z Canyonie bedzie bardziej wyprostowana i wygodna a rama jak na aluminowa tłumi dobrze drgania. Przekonuje mnie to, jedakże nadal nie mam pojęcia czy Cube nie jest podobny w tym temacie. Wymiary obu ram są bardzo podobne.

Może zapytam która ramę wy byście woleli?

Napisano

Witam,

Pytanie raczej banalne - o rozmar ramy i geometrię. Mierzyłem rower Cube Peloton SL w rozmiarze 53cm - pasuje idealnie, pozycja dobra, bikefitting praktycznie niepotrzbny - rower jak dla mnie zrobiony. Z pododu małej dostepności Cube w PL zdecydowałem się kupić rower Canyon Endurace przez internet - zmierzyłem się i na stronie wyszedł rozmiar ramy 53 :D Super! To utwierdza mnie w przekonaniu że rozmiar jest ok.

Ale jednak chialbym poprosić o analizę wymiarów tych dwóch rowerów. Chciałym sie dowiedziec czegoś więcej o geometrii, czym różni się pozycja, czy na pewno 53 :D

Panie Marcinie

proszę odczytać wiadomość na priv, 

pozdr

Napisano

Witam

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu, bo akurat jestem w tej samej sytuacji, co autor wątku. Otóż także mam zamiar kupić Canyon Endurance 7 AL, z tym, że mój wzrost to 182, a długość nogi 83. Co ciekawe, wyliczony na stronie Canyona rozmiar to S(53). Zastanawia mnie to ogromnie, bo nie wydaje mi się, żebym był w rozmiarze Small, a jednak tę wersję mi proponują. Jak widzę, Marcin85 jest niższy ode mnie o 6 cm i także jemu na stronie wyliczono tę samą ramę. 

Czy ktoś bardziej obeznany w Canyonach może potwierdzić, czy rzeczywiście ufać ich kalkulatorowi? Czy może jednak wziąć wersję M? Z trzeciej strony: co się stanie, jeżeli rama będzie niedopasowana o te, powiedzmy, 3 centymetry? 

Pozdrawiam

Paweł Szczygielski

Napisano

"czy rzeczywiście ufać ich kalkulatorowi?"

Nie ufać.

"co się stanie, jeżeli rama będzie niedopasowana o te, powiedzmy, 3 centymetry?"

"Niedopasowana" rama = zła rama. Może warto zastanowić się nad rowerem innej marki.

Napisano

Darek14: Jak wiemy, świat nie jest czarno-biały - w którym momencie można powiedzieć, że rama jest niedopasowana? Z tego co czytam na forum widzę, że korekt dokonuje się poprzez zmiany podzespołów na krótsze/dłuższe (np. mostek), bądź regulację siodełka, czy jeszcze inne techniki. Zastanawiam się, kiedy można powiedzieć, że rama jest wybitnie niedopasowana, a kiedy, że jeszcze jest w miarę ok. 

Z tego co piszesz, to wg Ciebie, 3 cm różnicy robią kolosalną różnicę - czy tak rzeczywiście jest i czy należy się o to martwić na poziomie wybitnie amatorskim? 

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

3cm różnicy w geometrii szosowej (w długości rury górnej, bo podsiodłowa ma niewielkie znaczenie) to czasem nawet dwa rozmiary - różnica ogromna.

Z kalkulatora canyona więcej problemów niż pożytku, dla ciebie zdecydowanie M, a nawet nie wykluczone że lepiej byś się czuł na L.

Napisano

"czy rzeczywiście ufać ich kalkulatorowi?"

Nie ufać.

"co się stanie, jeżeli rama będzie niedopasowana o te, powiedzmy, 3 centymetry?"

"Niedopasowana" rama = zła rama. Może warto zastanowić się nad rowerem innej marki.

W przypadku Canyona można bez problemu wymienić rower na taki w rozmiarze, który będzie pasował. Ma się na to miesiąc i nic to nie kosztuje.

Napisano

Z kalkulatora canyona więcej problemów niż pożytku, dla ciebie zdecydowanie M, a nawet nie wykluczone że lepiej byś się czuł na L.

Dokładnie, również mi się wydaje, że przy tym wzroście bliżej będzie do L niż do M.

Czyli najprościej będzie zamówić -zgodnie z kalkulatorem- S i jeśli nie będzie pasować, odesłać i wymienić na M,

a jeśli i ten nie będzie odpowiedni, również odesłać i zamienić na L. 

Po czym okaże się, że pasującego rozmiaru nie mają na stanie i trzeba poczekać ze dwa miesiące i w ten sposób

sezon się zakończy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...