Skocz do zawartości

[napęd]przejście na kasetę, czy na pewno?

adik97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przez ostatni sezon podczas jazdy brakowało mi bardzo często 8 przełożenia. Posiadam rower Mbike Renegade 0.3 z wolnobiegiem 7 rzędów. Chciałem kupić 8 rz, ale po poczytaniu forum i google to mi się odechciało. Przejście na kasetę nie do końca mi się uśmiecha z powodu zbyt dużych kosztów. Doradźcie, lepiej pokombinować coś z wolnobiegiem, czy lepiej przejść na kasetę?

Budżet mam ograniczony, bo nie chcę dać więcej niż 200 zł.

A, chodzi mi o kasetę 8/9 rz.

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

• Mod Team
Napisano

Jak byś się uparł.. sa wolnobiegi z zakresem kasetowym ale to ciężkie do dostania i drogie. Inaczej, to niestety drogo wychodzi ...

Napisano

Tak, wiem. Są, właściwie jest jeden, właśnie 8 rz w sklepie i serwisie, w którym się zaopatruje, koszt 99 zł. ale czy oplaca się kupować taki (chyba nie markowy) wolnobieg? Może lepiej jednak zainwestować w piastę, przepleść koło i kupić kasetę 8rz z Shimano?

Napisano

8?. Bzdura totalna.Na ta samą kasete wejdzie Ci 9ka.

Pamiętaj o wymianie manetki,łańcucha,blatów korby.Przeszczepy mogą nie banglać ze sobą.

Kasete wraz z łancuchem kupisz juz za 125 zł,allegro /sram,kmc/

Manetka acera 45 zl.

Piast 75zł

Przeplot około 40

Napisano

Napisał Ci powyżej jaki koszt... Niestety oszczędności na początku niosą ze sobą koszty na końcu. Wolnobieg to kiepskie rozwiązanie i brak poszczególnych zakresów biegowych to akurat najmniejsze zmartwienie, bo konstrukcja oski jest wadliwa. Niektórzy jeżdzą tak cąłe życie i nic się nie dzieje, ale skoro piszesz, ze brakuje Ci biegow, to zakładam, że do nich nie należysz bo po prostu więcej jeździsz. Zmien wszystko na kasete, i to tak jak kolega napisał od razu na 9 biegów. Koszty nie są porażające, a rożnica będzie.

Napisano

Ok. Dzięki za pomoc. Jedynie koszty mnie przerażają. Najwyżej będę kupywał pokolei i na koniec wszystko zamontuję.

Jeszcze jedno pytanie. Jakie polecacie niedrogie komponenty Shimano? Nie chcę ryzykować kupna nie sprawdzonych przeze mnie części, więc dlatego Shimano.

Napisano

A lepiej wymienić też przednią piastę, żeby pasowały, czy zamiast Shimano wziąć Quando/Quandro? Przerzutki obsłużą 9 przełożeń? Też są oryginały, więc chyba Shimano Acera M3400S? Z manetek to mam ST-EF 50 to chyba ogarną 9, tak?

Napisano

Manetki a raczej klamkomanetki / bo chyba takie masz/maja skale i napisy.Skoro Twój naped to 7,to klamkomanetka ma 1234567.I ona nie obsłuży 9ki.Bo byś musiał kupic coś co ma 123456789 :) kpw?.

Napisano

Mhm, czyli wieksze koszty... Shimano Acera są dobrym osprzętem, czy lepiej omijać? I jak z piastami? Wymienić dwie, czy jedną?

Napisano

Starczy jedną, chyba że jesteś skrajnym estetą ;)

Jeśli o koło chodzi to mógłbyś poszukać jakiejś używki z piastę pod kasetę, koszt całego koła wyjdzie niższy niż zmiany piasty i przeplotu tylko trzeba to wizualnie pod przednie koło dobrać. 

• Mod Team
Napisano

ale czy oplaca się kupować taki (chyba nie markowy) wolnobieg?

Sam wolnobieg jest ok, problem pojawią sie w miejscu jego montarzu. Pomijając kwestie techniczne ... po prostu będzie lipa, oś sie będzie gięła często a nawet mogą sie łamać.

Jak przerzutki masz na 7 biegów w rowerze oryginalnie, to nie obsłużą 9

Śmiał bym sie nie zgodzić. Czyli kasetę 8 obsłużą i może sobie taką kupić a 9 już nie ? a to sa takie same kasety, to jak to jest ? Takie same wymiarowo podkreślam bo się ktoś zaraz czepi :P

Faktycznie niektóre przerzutki mogły by mieć problem z ostatnim biegiem, ale to nie problem, pilniczek delikatnie podjechać ogranicznik i juz.

Odnośnie piast, tylna najbardziej dostaje podczas jazdy i ina musi byś względnie dobra, najtańsze shimano są podobnej jakości do wyższych ale nie posiadają uszczelnienia lub jest ono słabe a to szybko niszczy łożyska. No pomijając jakość bębenków oczywiście :P bo te najtańsze są kiepskie.

przedniej piasty jak nie musisz nie dotykaj. Działa? Jak tak to zostaw, jak nie ma luzów i nie przechodzisz np na tarcze to nie dotykaj bo nie ma potrzeby.

W razie nie jasności http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/ możne poczytać.

Napisano

Jeśli zamontujesz kasetę 8ke to możesz śmiało używać z manetką na 7. Po prostu jedna ze skrajnych zębatek nie będzie obsługiwana.

Jak przejdziesz na 9 to już ten manewr nie przejdzie.

Napisano

Koło może sam przeplotę :) pocwiczę na jakimś starym i dam do wycentrowania :) A jakby kupić piastę tej marki co oryginał, tylko pod kasetę? Quando/Quandro jest dobrą marką?

Napisano
Śmiał bym sie nie zgodzić. Czyli kasetę 8 obsłużą i może sobie taką kupić a 9 już nie ? a to sa takie same kasety, to jak to jest ? Takie same wymiarowo podkreślam bo się ktoś zaraz czepi :P

No to się nie zgadzaj, ale jakbyś tego nie robił to nie obsłuży. Tak jak kolega wcześniej pisał, przy 8 biegach będzie chodzić bez jednego skrajnego, przy 9 zmienia się skok między zębatkami i nie obsłuży. Jest inny uciąg linki. Tyle.

Napisano

Ja się z tą teorią nie zgadzam. To , że zakres pracy będzie mogła obsłużyć od góry do dołu to ok. Ale biegi nie będą wchodzić jak powinny, bo manetka będzie miała inny uciąg w stosunku do przerzutki. Z resztą, sam fakt, że zakres jest ten sam a tryb o jeden więcej mówi za siebie.

• Mod Team
Napisano

Oj puchaty ... a czytał ty wątek o kompatybilności czy może masz zabetonowane poglądy ze przerzutka 7s jest nierozerwalnie złączona z manetką 7s ? Jeżeli tak to trzeba wziąć młota, majzel i skruszyć ten beton :P bo przerzutka może pracować z każdą jedną manetka dostępną w galaktyce :D o ile jest na linkę :D pytanie tylko czy będzie to działało na konkretnej kasecie.

Na ten przykład, bierzesz manetkę, szosową, bezstopniową, przerzutkę shimano dyna sys i 5 rzędowy wolnobieg i będzie działać az miło :P 2 podzespoły oddalone od siebie chyba 20 latami historii i działa ... niezłe nie ? :D

Napisano

Puklus, pewnie :) Tym sposobem, omijając indeksację, to w ogóle można nieindeksowaną manetkę wziąć i kasetę 11 biegów i dawaj...Ale przy indeksacji już pojawiają się problemy. Ja jestem ogromnym przeciwnikiem korporacyjnego marketingu i to, że shimano mówi, że się nie da to mnie niewiele obchodzi. Ale praktyka to potwierdza. Ja wiem, że zaraz podniosą się głosy, że "próbowałem i działało". No zgoda, jak komuś takie działanie odpowiada...Można iśc dalej i wziąć 10 biegową przerzutkę sram i 5 biegową manetkę sis i też będzie działać, tylko co 2 biegi mniej więcej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...