Skocz do zawartości

[Oświetlenie i saszetka] SolarStorm X2

Rumpert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Wiem ze jest do oświetlenia specjalny temat, ale tam nikt nie udzielił mi konkretnej odpowiedzi.

1.Latarka rowerowa SolarStorm X2 2x XM-L2 2400lm Czy znajdę coś lepszego od tego za około 150zl+/-?

-Na wiosnę zacznę jeździć po nocy po lesie jak i po mieście.

2.Chce kupić saszetkę

-24841990704602813366.jpg

-W to miejsce, ponieważ chce do niego włożyć akumulator z latarki podanej wyżej i tu powstaje pytanie czy lepiej włożyć to do saszetki czy na ramę (na rzepy). Boje się ze jak będę jeździł po błocie czy większych kałużach to wleci do niego woda i coś się z nim stanie.

-Chce kupić saszetkę w to miejsce do około 30zl. Co polecacie?

:)

Napisano

Miałem 2 komplety Solarstorm X2, (w zasadzie ja jeden i moja druga połowa drugi) Na plus oczywiście siła światła. Nocą w lesie pełen komfort. Jednak ma też kilka wad które u mnie zdyskwalifikowaly ją. Czas święcenia na najsłabszym trybie (wystarczającym do większości warunków) to tylko 4 godziny - ja potrzebowałem lampki do całonocnej jazdy. Poza tym akumulatory w jednej lampce całkowicie padły po pół roku (w drugiej wykazują zbliżanie się do tego momentu) poza tym lampka mocno zakłócała pracę licznika bezprzewodowego co było bardzo irytujące. Myślę ze jeśli masz licznik przewodowy będzie ok. Co w zamian? Nie wiem... jezdze glownie po szosie i mam zupelnie inne wymagania niz ktos kto potrzebuje lampki w trudny teren. Pozdrawiam

Napisano

Ja rowniez kupowalem na ebayu. Trudno chyba o podrobke chinskiej lampki, moze sie myle ale te slolarstormy to chyba wszystkie z chin:) co do

Akumulatora to jest dobrze zabezpieczony folià termokurczliwą i o przemoczenie bym się nie martwił. Choć najczęściej woziłem go w torebce pod ramą jednak bliżej sztychy (lampka i akumulator są polaczone dosyć długim przewodem.

Napisano

Do saszetki nie będę wkładał tylko aku, ale tez telefon, klucze i inne pierdoły :)

Jeszcze jakieś propozycje co do saszetek?

Jeśli chodzi o latarkę to wybiorę ta, chyba ze ktoś ma jakieś inne pomysły :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zakupiłem KROSS Triangle Bag i jestem zadowolony.

Mam jeszcze jedno pytanie. Na tej stronie http://diodac.pl/latarki-solarstorm/828-latarka-rowerowa-solarstorm-x2-2x-xm-l2-2400lm-czarna-zestaw.html pisze ze posiada 2400lm, a napisałem do solarstorm i  odpisali mi ze może mieć ona maksymalnie 1500lm czy jest możliwe ze ta ma ponad 2400lm jest jakoś zmodowane czy coś w tym stylu?

Czy może jeszcze jakieś propozycje do 150zl +/-?

:D

Napisano
Właśnie na ebayu sa podróbki. Info ze strony dystrybutora http://www.solarstor...obki-solarstorm Gdzie kupić, żeby mieć pewność, ze oryginał?

Po prostu ściema marketingowa, żebyś kupił u nich lampkę a nie u innego dystrybutora lub prosto od czajników. Maja grubo ponad 100% przebitki (w hurcie takie lampki na alibabie są w granicach 20 zł) więc bronią w ten sposób swój interes. Równie dobrze można na forum przypiąć temat z ogłoszeniem, że jeżeli odcień tła ma minimalnie inny niebieski odcień niż zwykle, to trafiło się na podróbkę forum i należy wysłać lajka na oryginalnym profilu forum. Gwarantowane że z pośród kilku tysięcy użytkowników kilkaset kliknie fejsbukową ikonkę.

Napisano

Ja to nawet nie wiem czy istnieje oryginalny, pierwszy,najlepszy?? producent tego?? Zerknij na forum światełka.pl tamsz masz duży temat z tymi latarkami jak ludzie zamawiali i były różnice spore w nich. Najgorzej bo większość miała dziurę pod diodą i temperatury były delikatnie mówiąc duuuże. Na mtbr.com jak się nie mylę tez jest duży temat , ogólnie rzecz biorąc to gdzie nie kupisz to chyba loteria będzie.

Napisano

Jeżeli Chińczycy sami się podrabiają to wiadomo, że nic nie wiadomo. Ja co prawda już po fakcie ale próbował dojść które są "oryginalne" i nie za bardzo wiem. Na pewno, nie kupił bym z 200zł czy 180zł w Polsce niby oryginał ale zdjęcia te same co na ebay, z tym że tam są po 18$ z darmową wysyłką. 

Napisano

Tez nie do końca bo np. kamerki SJ4000 te "oryginalne" są najlepsze i można je kupić oryginalne np. na foxoffer. 

A z tymi latarkami nigdy nie natrafiłem na wpis o oryginalnej i tej "jedynej" wersji 

Napisano

Po prostu ściema marketingowa, żebyś kupił u nich lampkę a nie u innego dystrybutora lub prosto od czajników. Maja grubo ponad 100% przebitki (w hurcie takie lampki na alibabie są w granicach 20 zł) więc bronią w ten sposób swój interes. Równie dobrze można na forum przypiąć temat z ogłoszeniem, że jeżeli odcień tła ma minimalnie inny niebieski odcień niż zwykle, to trafiło się na podróbkę forum i należy wysłać lajka na oryginalnym profilu forum. Gwarantowane że z pośród kilku tysięcy użytkowników kilkaset kliknie fejsbukową ikonkę.

Tofi mylisz się i to bardzo !

Widziałem lampkę Solarstorm X2 zakupioną na aukcji co kolega Rumpert pisze, widziałem też wiele innych klonów z Ebay itp.

Moim zdaniem na Ebay są tylko podróbki ale o tym możemy się przekonać dopiero jak lampka do nas dotrze :)

Zdjęcia są autentyczne jak na aukcji od Rumpert tak wyglądała ta lampa i nigdy nie widziałem lepiej wykonanej X2 jest wiele różnic np kabel zasilający ma ~120cm

Wklej link z alibaby i zapytaj sprzedawcę czy to oryginalne X2 :)

Napisano

Na aliexpress widziałem kilka typów tych solar storm x2 i do momentu kiedy nie napotkałem tego wątku nawet nie wiedziałem, że jest "oryginał". Dla mnie to po prostu była kolejna lampka rowerowa. Ogólna zasada działania i budowa jest ta sama i właściwie liczy się efekt. Lumeny? I tak nikt nigdy nie zobaczy 6k lumenów wydobywających się z tych lampek, co nie zmienia faktu, że świecą i świecą dobrze. Baterie - zawsze można wymienić. Jakieś radiatory? miałem kilka różnych chińskich lampek na xml - żadna mnie jeszcze nie poparzyła. Żadna się nie spaliła. Żadna nie miała awarii. Żadna nie była wrażliwa na pogodę, lub myjkę ciśnieniową, a jedyny powód odejścia ze służby to uszkodzenia mechaniczne mocowania.

Wątek zaczyna przypominać trochę aferę z "oryginalnymi" szpilkami w pantrkę firmy z 3 paskami, lub łyżwą, gdzie sama firma zaprzeczyła, że to od nich wyszło. Co jest w końcu ważniejsze: nadruk, czy lumeny wychodzące z przodu?

Odnośnie akumulatoków, to w momencie, gdy padnie mi obecny pakiet (poprzednie akumulatorki wciąż sprawne, mimo prawie roku używania i pół roku w szufladzie, to dalej są sprawne) stworzę sobie nowy na bazie 23650 lub 35650. Problemem jest brak uszczelnianych złączy, więc trzeba skanibalizować oryginalny pakiet. Naprawdę nie ma żadnej fizyki rakietowej w tych lampkach. Na poziomie makro nie różnią się wcale od latarek z żarówkami (bateria włącznik, odbłyśnik i emiter). Pojawia się zatem pytanie o Dosię: jak wystarcza to po co przepłacać?

Napisano

to zależy co wolisz robić, czy siedzieć w domu z lutownicą i poprawiać konstrukcje niby dobrej lampki z ebay czy w tym czasie jeździć na rowerze :)

JAKOŚĆ = CENA

Tutaj kolega Tofi napisał, że baterie można wymienić, oczywiście że można wymienić ale jaki jest koszt akumulatorów ? to połowa jak nie więcej wartości zestawu X2 dobry pakiet aku na ogniwach BAK swoje kosztuje.  Dodam jeszcze,że Solarstorm opisuje swoje pakiety aku i wiemy co kupujemy jak napiszą, że jest 4400mAh to tyle jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...