Selvan82 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ale o czym jest ta dyskusja? O wyborze lampki rowerowej czy biadoleniu o subiektywnych odczuciach niektórych użytkowników drogi? Ilu z was czytało w ogóle najnowsze rozporządzenie ministra infrastruktury odnośnie wyposażenia roweru? Tam jest jasno napisane: 1) światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; w przypadku roweru i wózka rowerowego dopuszcza się migające światła pozycyjne; 2) powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej niż 350 mm od powierzchni jezdni, a w przypadku roweru i wózka rowerowego nie wyżej niż 1500 mm i nie niżej niż 250 mm od powierzchni jezdni;”, I tyle w temacie.
ElDiablo Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Kamera z automatyką działa podobnie jak ludzkie oko. Wystarczy zobaczyć na poświatę w trybie ciągłym jak się zmniejsza a co się dzieje przy miganiu. Odczucia wzrokowe u człowieka są podobne. hehehehe jak by kierowca zajrzał w tą lampkę z tej odległości ....można by było uznać że mój zad (razem z rowerem) gdzieś właśnie leci bo zostałem skutecznie zapięty z tyłu przez auto.... Wielu się okłamuje, że jak lekko pochyli przednią latarkę to też nie oślepia. Litości... to po ką cholerę w swoim aucie ustawiasz odpowiednio światła??? Przeca mogą walić w górę snopem jakże przejrzystych lumenów..... Co do mrugających lampek poniższy film przedstawia nieco różnicy..... https://www.youtube.com/watch?v=Y3hNwLWRSiE Aaaaa, zważywszy że mam spd, nie mam odblasków na pedałach, jak zapewne wielu stąd - BEDĘ ŚWIECIŁ Wallym tak ŻEBY BYŁO MNIE WYRAŹNIE WIDAĆ Z DALEKA!
mapmen Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ale o czym jest ta dyskusja? O tym, która lampka lepsza. Mam obie i nie muszę dorabiać sobie ideologii, że moja lampka jest najlepsza bo najmojsza lub, ze dobra lampka jest lepsza niż robaczek świętojański.
ElDiablo Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 A kto tak odpwiedział szanowny kolego, bo znowu mi umknęło? Może sprecyzuję (dla zrozumienia) - kto dorobił ideologię?
mapmen Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ideologię dorabiasz Ty. Nie zachowujesz się fair play (wali mnie, czuję się bezpieczniejszy) to się nie zdziw jak jakiś janusz kiedyś delikatnie cie puknie autem w nocy i się potłuczesz. Nie akceptujesz faktu, ze powyżej pewnego progu ilość światła nie zwiększa bezpieczeństwa, a jedynie wienie innych uczestników ruchu. obie wersje można zamontować do bagażnika? http://www.rowerowedziecioly.pl/montaz-tylnej-lampki-mactronic-walle-do-bagaznika-rowerowego/ Walle 1 bardzo łatwo, z dwójką trzeba coś rzeźbić. Pytanie tylko po co skoro możesz kupić Spanninge/Rometa: Brasa/Arcus/Vector, które są zasilane dużymi paluszkami, które maja 3x większą pojemność. https://www.mall.pl/lampki-rowerowe/romet-brasa-4450008 http://allegro.pl/lampa-bateryjna-na-tyl-vector-xba-i4856200894.html http://www.rowerystylowe.pl/p-2173/tylna-lampka-rowerowa-spanninga-arcus-xb-na-baterie
ElDiablo Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ideologię dorabiasz Ty. A gdzież to, proszę oświeć mnie (o ironio)...... Nie zachowujesz się fair play (wali mnie, czuję się bezpieczniejszy) Znowu czytanie ze zrozumieniem się kłania...proszę wczytaj się w poniższy kontekst. Nie wiem czy wynika to z mocnego światła, może nie do końca ogarniają że rower może dawać tak mocny błysk. W sumie sorry za wyrażenie - wali mnie to! Liczy się efekt! nie zdziw jak jakiś janusz kiedyś delikatnie cie puknie autem w nocy i się potłuczesz. Yyyyyy, czytamy ten sam wątek??? Owszem zaobserwowałem i wyrażam swoją opinię w pełni sił umysłowych i bez przymusu - SAMOCHODY OMIJAJĄ MNIE W ZNACZNIE WIĘKSZEJ ODLEGŁOŚCI niż gdy jechałem z lampką CatEye ze światłem stałym. Zresztą opinie kolegów z tego forum, którzy również posiadają tą lampkę są podobne.... ....ta dyskusja utraciła sens... Inteligentni wyciągną stosowne wnioski. Pozdrawiam. Bez odbioru.
mapmen Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ten janusz zrobi to celowo, szkoda ze tak słabo u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem.
gruby2 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Ilu z was czytało w ogóle najnowsze rozporządzenie ministra infrastruktury odnośnie wyposażenia roweru? Rozporządzenie należy przeczytać całe a nie tylko część szczegółową dotyczącą rowerów: § 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym: 4) nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu; warunku nie stosuje się do świateł drogowych; Dlaczego nie wolno włączać tylnego przeciwmgielnego jeśli widzialność jest mniejsza niż 50m? Ano dlatego, że wtedy oślepia i stwarza zagrożenie. A światło niczym się nie różni od pozycyjnego poza większą mocą żarówki i najczęściej większym skupieniem wiązki.Dlatego też w pojazdach samochodowych stosuje się homologacje by spełniać odpowiednie wymogi, które mają ograniczać oślepianie. Regulamin EKG dot. homologacji nr. 7 i tam jest wzmianka dotycząca świateł pozycyjnych. Maksymalne natężenie to 17cd. Wall-e ma nie więcej niż 17? Litości... to po ką cholerę w swoim aucie ustawiasz odpowiednio światła??? Litości. Światła samochodu mają homologację, która wymaga odpowiednią jasność w strefie cienia by nie oślepiać innych użytkowników. Czy w latarce masz takie odcięcie? Nie masz i jak ustawisz tak by sensownie oświetlać drogę to częstujesz tych z naprzeciwka widokiem emitera. Bo o daszku czy przesłonie mało kto myśli.W reflektorach samochodowych bez soczewki żarówka od świateł mijania jest zasłonięta!!! Dlaczego? Aaaaa, zważywszy że mam spd, nie mam odblasków na pedałach, jak zapewne wielu stąd - BEDĘ ŚWIECIŁ Wallym tak ŻEBY BYŁO MNIE WYRAŹNIE WIDAĆ Z DALEKA! Dla pewności zamontuj sobie 10 takich lampek by było cię widać z kosmosu.Ręce opadają jak się rozmawia z osobnikami, którzy nie wiedzą do czego służą odlaski w rowerze jak i samochodzie (tak, w samochodach są też montowane odblaski!!!). SAMOCHODY OMIJAJĄ MNIE W ZNACZNIE WIĘKSZEJ ODLEGŁOŚCI niż gdy jechałem z lampką CatEye ze światłem stałym. Zamontuj 10 lampek, samochody przestaną cię wyprzedzać. Na tym to polega?
Selvan82 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Rozporządzenie należy przeczytać całe a nie tylko część szczegółową dotyczącą rowerów: Cytat § 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym: 4) nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu; warunku nie stosuje się do świateł drogowych; Rozróżniasz w ogóle działy na temat jakich pojazdów one dotyczą? Bo ten punkt dotyczy pojazdów samochodowych i w dziale 5 który dotyczy rowerów i motorowerów jest odnośnik wyłącznie do tego drugiego typu czyli motoroweru - nie ma żadnego punktu który odnosiłby się w tym przypadku do roweru! "2. Motorower powinien być wyposażony w następujące światła: 1) jedno światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej, umieszczone z przodu w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, nie niżej niż 500 mm oraz nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni, oświetlające drogę na odległość co najmniej 30 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza oraz spełniające wymagania określone w § 13 ust. 1 pkt 4;" W przypadku roweru nie ma takiego zapisu! Kłania się czytanie ze zrozumieniem. A teraz druga sprawa, skoro razi Cię taki śmieszny rowerowy wally (co dla mnie osobiście jest abstrakcją a dużo jeżdżę nocą zarówno autem jak i rowerem) to jak radzisz sobie z nowoczesnymi autami przed sobą wyposażonymi w nowoczesne reflektory ledowe np. Mercedesy czy Audi i jak taki wysoki suv typu Audi Q7 stoi przed Tobą na światłach w korku z wciśniętym pedałem hamulca to na wysokości oczu masz ponad 100 diod ledowych które walą Ci prosto po oczach. http://screenshooter.net/100094128/ambctaq To Co zakładasz wtedy okulary przeciwsłoneczne? Moim zdaniem to mocno przesadzacie z tym oślepianiem, stań sobie naprzeciwko jakiegoś nowego Audi czy Merca ze światłami ledowymi i zobacz jak to dopiero daje ostro po gałach.
gruby2 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 W przypadku roweru nie ma takiego zapisu! Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Zwracam honor co oznacza, że rozporządzenie nie jest odpowiednio modyfikowane wraz z rozwojem technologii gdyż:§ 53. 1.99) Rower oraz wózek rowerowy powinny być wyposażone:1) z przodu – co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; Rower zatem nie może posiadać oświetlenia umożliwiającego oświetlanie drogi gdyż światło pozycyjne temu nie służy. A z definicji światło pozycyjne nie oślepia. Z kolei brak maksymalnej jasności dla światła pozycyjnego w rowerze oznacza, że teoretycznie każde światło można uznać za pozycyjne a więc może oślepiać. Bomba. Dodatkowo: 2) z tyłu – co najmniej w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy czerwonej; Brak jakiegokolwiek zapisu o minimalnej widoczności tylnego światła pozycyjnego? Wydawało mi się, że kiedyś to było. to jak radzisz sobie z nowoczesnymi autami przed sobą wyposażonymi w nowoczesne reflektory ledowe np. Mercedesy czy Audi i jak taki wysoki suv typu Audi Q7 stoi przed Tobą na światłach w korku z wciśniętym pedałem hamulca to na wysokości oczu masz ponad 100 diod ledowych które walą Ci prosto po oczach. Nie patrzę na nie gdyż nie muszę bo stoję. Co nie znaczy, że tacy kierowcy są kompletnymi głupkami gdyż nie potrafią korzystać z hamulca ręcznego. Moim zdaniem to mocno przesadzacie z tym oślepianiem, stań sobie naprzeciwko jakiegoś nowego Audi czy Merca ze światłami ledowymi i zobacz jak to dopiero daje ostro po gałach. Światła mijania na ledach? Homologacja się kłania i jasność w strefie cienia, która nie może być wieksza niż 200cd. Dokonałem szacunkowych obliczeń: - moja lampka na pełnej mocy (0,5A) generuje 95lm co daje jasność maksymalną ok. 40cd - moja lampka na połowie mocy (0,25A) generuje 47lm co daje jasność maksymalną ok. 20cd - światło pozycyjne pojazdu samochodowego ma maksymalnie 17cd - wall-e w trybie stałym ma 50cd a w migającym coś około 120cd + dodatkowy efekt związany z miganiem - Światło przeciwmgielne ma maksymalnie 300cd a stopu 260cd
Selvan82 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Nie patrzę na nie gdyż nie muszę bo stoję. Piszę o Q7 bo dzisiaj akurat za takim jechałem wracając późnym wieczorem i uwierz mi, nawet podczas jazdy jak kierowca takim autem zwalnia i hamuje to wali to po gałach ostro bo jego światła w Q7 są akurat na wysokości mojej głowy. Światła mijania na ledach? Homologacja się kłania i jasność w strefie cienia, która nie może być wieksza niż 200cd. Nie znam się na przepisach dotyczących homologacji reflektorów ale jest wiele aut na drogach których kierowcy stosują w reflektorach samochodowych diody cree a te mocno oślepiają i nikt z tym niczego nie robi - przy takim reflektorze lampeczka wally to malutki pikuś. Od jakiegoś czasu jak zacząłem czytać na forum te wszystkie opinie o oślepieniu zacząłem zwracać bacznie uwagę na takie sytuacje - dużo jeżdżę w warunkach nocnych i powiem szczerze, że jak dotąd nie spotkałem żadnego rowerzysty który by mnie w jakiś drastyczny sposób oślepiał a jeżdżą różne świecące choinki (wallego też widuję często) natomiast mógłbym policzyć już kilkanaście aut które w przeciągu ostatnich 2 tygodni ostro mnie oślepiły. Rower z reguły mija się szybko na drodze a jazda za takim Q7 może trwać nawet i parę kilometrów.
Jaca911 Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Z dosyć dużym prawdopodobieństwem bez mala równym pewności można przyjąć że omawiane samochody mają automatyczna skrzynię, która nie lubi być zbyt często traktowana lewarkiem zmiany biegów. Abstrahując od absurdalności tej dyskusji to wally 1 jest dopuszczony do sprzedaży i użytku co powinno zamknąć ten temat - oślepia nie oślepia. Która lepsza? Moim zdaniem jedynka.
Tofi Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu Drogi statystyczny użytkowniku forum, jeżeli jesteś w stanie to przeczytać, to nie jesteś ślepy, a stąd wniosek, że jeszcze nie widziałeś światła które by Ciebie oślepiło.
RafalxM Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 zgadzam się z @Jaca911, sam używam W1 i jeżdżę w nocy , na DDR staram się przełączać w tryb ciągły po prostu , bo to miganie po prosty wqr...... może to tylko subiektywne odczucia, ale mam tak jak niektórzy powyżej - kiedy używam W1 na ulicy, kierowcy jakby z trochę większym zapasem mnie mijają
boockoo Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Dlaczego nie wolno włączać tylnego przeciwmgielnego jeśli widzialność jest mniejsza niż 50m? Ano dlatego, że wtedy oślepia i stwarza zagrożenie. Światła przeciwmgłowe tylne można włączyć tylko wtedy, gdy widoczność jest mniejsza niż 50m
RafalxM Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 aż Ci dałem plusa, wszyscy to widzieli, ale tylko Ty nie wytrzymałeś żeby go poprawić w jedynie słusznym i logicznym kierunku
mapmen Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 wally 1 jest dopuszczony do sprzedaży i użytku co powinno zamknąć ten temat -Argument z pupy. Wszystko w PL jest dopuszczone do sprzedaży, nie ma żadnego systemu homologacyjnego oświetlenia rowerowego stąd mamy dziki wschód i wolna amerykankę w tym zakresie. kiedy używam W1 na ulicy, kierowcy jakby z trochę większym zapasem mnie mijająW porównaniu do jakiej lampki?
RafalxM Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 w porównaniu do no-name diodowych z soczewką , które też 'waliły po oczach' oraz co oczywiste 'sygnałowych diodowych' z decathlonu - ale skupiając się na tamtych noname - 'na sucho' migało to naprawdę bardzo mocno, na ulicy już było słabo widoczne. wiesz ja jeżdżę i rowerem i samochodem po ulicach i szczerze wolę żeby taki rowerzysta migał mi z pół kilometra wcześniej i miał mnie nawet 'oślepiać' niż żebym go zobaczył w ostatniej chwili albo za późno. btw - te noname oddałem na drodze jakiejś 'ofierze losu' bo nawet jadąc rowerem w zupełnych ciemnościach zobaczyłem go dopiero w świetle 300lm Mactronica , oczywiście odblasków brak, jakichkolwiek lampek brak - i to uważam za większy problem niż zbyt mocne TYLNE światło rowerzysty, przednie to oddzielna bajka, z wiadomych powodów
dawoj Napisano 5 Grudnia 2014 Napisano 5 Grudnia 2014 Drogi statystyczny użytkowniku forum, jeżeli jesteś w stanie to przeczytać, to nie jesteś ślepy, a stąd wniosek, że jeszcze nie widziałeś światła które by Ciebie oślepiło. Co nie oznacza, że nie widziałem światła, które mnie oślepiało.* ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ja używam Wally'ego I, i szczerze mówiąc pod wpływem tego wątku przełączę się chyba na tryb ciągły. *)edycja: trochę to złagodziłem, bo jednak mi się już nie chce tak na poważnie.
grzech1991 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 No i zaś się zaczyna "a bo a lampka fee a bo tamta bee". Nie ma podstaw prawnych, to można używać.
GIANT84 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Napisano 6 Grudnia 2014 Temat prosze zamknac. Towar juz wybralem. Wypowiedzi juz odbiegaja do zapytania.
mapmen Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 No i zaś się zaczyna "a bo a lampka fee a bo tamta bee". Nie ma podstaw prawnych, to można używać. Dostaniesz po gałach moim nowym nabytkiem to może zmienisz zdanie, w końcu nie ma podstaw prawnych i mogę używać. http://www.ebay.co.uk/itm/5200lm-4x-CREE-XM-L-T6-LED-Bicycle-Light-Bike-Lamp-HeadLight-headLamp-FULL-SET-/390677274941?ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160 Dziękuję.
grzech1991 Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Wolę 100x dostać od Ciebie po gałach niż nie widzieć w ogóle albo abyś Ty nic nie widział
ElDiablo Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 Podsumowując.... Ten janusz zrobi to celowo Że znaczy celowo wjedzie w prawidłowo (wg.przepisów) oświetlonego rowerzystę??? Wolę nie czytać ze zrozumieniem tak kretyńskiego (wybacz, muszę napisać dosadnie) podejścia.... Na szczęście 99% kierowców to inteligentni ludzie - i na tą właśnie część stawiam! Wolą bowiem widzieć mnie znaaaaacznie wcześniej, niż w ostatniej chwili (albo wogóle). Moduuuu, zamknij waść temat bo tu szeryfów przybywa. (Może by tak na nabór na policajii się zgłosili...hmm )...toż prawie sprawiedliwość chcą na własną rękę wymierzać.... Widoczności wszystkim życzę - nawet jak czasem razi!
mapmen Napisano 6 Grudnia 2014 Napisano 6 Grudnia 2014 No tak rzeczywistość jest zero-jedynkowa. Albo masz Walle 1 w trybie pulsującym, albo jesteś niewidoczny i niczego innego między tymi stanami nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.