Skocz do zawartości

[amortyzator] Uszkodzony, skrzywiona rura sterowa - pomoc.

pablob3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niedawno miałem wypadek rowerowy, wpadłem w drzewo, i skrzywiłem rurę sterową w amorku.

Model (według naklejki): SUNTOUR FEM362.

post-180740-0-50623600-1416215374_thumb.jpg

post-180740-0-79382800-1416215443_thumb.jpg

Teraz mam pytanie, co zrobić z tą rurą. Czy ją wyprostować? Domowymi sposobami czy może lepiej oddać do serwisu, jeśli tak to ile by to kosztowało? Wymienić całą rurę, tutaj to tylko serwis. Czy lepiej dać sobie spokój i kupić po prostu nowy amortyzator!

Czy ktoś się orientuje gdzie w Kielcach mógłbym wykonać ewentualną naprawę?

Przy naprawie najbardziej obawiam się osłabienia rury i dużym ryzyku, że może się poprostu rozpaść. Czy słusznie?

• Mod Team
Napisano

Musisz kupić nową rurę sterową koszt ok. 100 zł. Znaleźć serwis który Ci to zrobi, niestety w tym momencie jest mało chętnych na taką robotę, jednak nie jest to niemożliwe. Moja dziewczyna miała w RS Tora 318 skrzywioną rurę sterową i w Łodzi znalazłem osobę która mi to zrobiła za ok. 50 zł. Amortyzator jeździ do dzisiaj i ma się dobrze. Było to robione prawie 4 lata temu.

Napisano

FEM362 to jest symbol części. Zmierz średnicę rur goleniowych. Jeśli będziesz miał o średnicy 28 lub 30mm to na serwisie może będę miał jakieś lagi używki

Ponadto zrób fotkę całego amorka

Napisano

Dzięki za te sensowne odpowiedzi.

Według producenta jest to Suntour XCT.

Postanowiłem jednak trochę poczekać i na nowy sezon kupie Suntour XCR LO.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...