Skocz do zawartości

[Kaseta + łańcuch] proszę o radę jaki model ?

djpit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower Merida Matts http://www.rowerymer...wer-merida.html

Drugi sezon, łańcuch rozjechany, przez co kaseta również..... :/ mimo dbania i smarowania. Przejechane na pewno ponad 1500Km

Prosiłbym o radę jaką kasetę kupić + Łańcuch  bo żaden serwis w wawie już nie obsługuje rowerów :|

Chciałbym coś troche lepszej klasy niż było ale te same przełożenia bo się sprawdziło.

Myślałem o SRAM bo ma hartowane elementy, ale nie wie czy spasuje do klorby i reszty.

Cena za komplet (chcę też klucz kupić) 100zł

Napisano

Kasetę kup nawet taką jak była - to i tak nie ma większego znaczenia przy częściach w Twoim budżecie. Zębatki są zawsze hartowane, bo inaczej łańcuch rozgniatałby je jak plastelinę. Droższe kasety są jedynie lżejsze i mają lepsze powłoki antykorozyjne.

Co do łańcucha to kup najlepszy na jaki Ci stać i ze spinką, żeby łatwo było go zdjąć do czyszczenia. Łańcuch Wipperman Connex 800 zmieści się w budżecie, a to chwalony łańcuch i ma w komplecie spinkę. Ja jednak dołożyłbym do 804 lub nawet 808, bo maja niklowane ogniwa, więc nie ma problemu rdzy po ubłoceniu.

Taki łańcuch będzie bardzo dobrze współpracował z napędem, a za dobry łańcuch Shimano i tak trzeba dać niemal 100 zł, bo poniżej XT nie ma co schodzić.

Napisano

Ja posiadam kasete srama 1030 i sobie chwalę,w porównaniu do shimano to jest o wiele trwalsza,rozbieralna co do koronki,ładniejsza,lżejsza itp.

Dystans który na niej pokonałem zajechał by juz pewnie z 2 kasety shimano np slx...(ta sama cena jak kupowalem tą srama

Napisano

jest o wiele trwalsza,rozbieralna co do koronki,ładniejsza,lżejsza itp. Dystans który na niej pokonałem zajechał by juz pewnie z 2 kasety shimano np slx

a jakieś fakty oprócz przechwałek ?

Napisano

Ja również polecę łańcuch KMC X8, jestem z niego bardzo zadowolony. Do tego wspomniana kaseta HG51. 

Na takim zestawie zrobiłem prawie 12 tysięcy km i dopiero siada, ale wszystko zależy od stylu jazdy. 

Napisano

Kasety SRAM-a będę omijał duuuuużym łukiem , kupiłem raz na spróbowanie i więcej nie popełnię tego błędu (toż to plastelincjum jakieś ) :down:  generalnie, osobiście się zawiodłem i tyle  :unsure:

Napisano

Ja to samo mogę powiedzieć o 8 rzędowych łańcuchach SRAM.

PC-850 po 3000 km używany w crossie praktycznie wyłącznie na szosie wyciągnął mi się ponad 2 razy bardziej niż Shimano HG53 po takim samym przebiegu w rowerze MTB, którym objeżdżam maratony.

Do tego SRAM raz mi się zerwał, więc albo trafiłem na tak tragiczny egzemplarz albo to jakiś żart, a nie łańcuch. A przecież CN-HG53 jest łańcuchem najwyżej przyzwoitym.

Napisano

Ja posiadam kasete srama 1030 i sobie chwalę,w porównaniu do shimano to jest o wiele trwalsza,rozbieralna co do koronki,ładniejsza,lżejsza itp.

Dystans który na niej pokonałem zajechał by juz pewnie z 2 kasety shimano np slx...(ta sama cena jak kupowalem tą srama

Przykro mi ale takie rzeczy nie występują w przyrodzie. Można spotkać choć nie bez trudu kasety "dobijające" przebiegiem do Shimano ale żeby x2 to już delikatnie piszac bajki na dobranoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...