Skocz do zawartości

[wyścig] jak sie przygotować?

Oktanek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

mam mozliwosc wzięcia udziału w wyscigu długości 14 km (wiem krótki :confused: ) trasa prowadzi po górskich drogach asfaltowych gdzie przeważają podjazdy...z tego co wiem jest jeden zjazd...

jak sie przygotować do takiej trasy i jak rozłożyc siły?

Napisano

Przygotowanie zależy od tego ile masz jeszcze czasu do zawodów. A o rozkładaniu sił chyba nie ma co myśleć bo 14km się jedzie na 100% możliwości.

• Mod Team
Napisano

Pokonuj codziennie trasę wyścigu żebyś znał ją jak własną kieszeń i wiedział, w którym momencie jak jechać.

Napisano

jezdzij non stop 3 tygodnie tą trasą...bedziesz ją znał na wylot :P zartuje. Ja bym przejechal sie tą trasą kilka razy jak najszybciej porafię i wybralbym sie na wycieczkę po drogach asfaltowych do 100km.

Napisano

Ja tak jak koledzy wczesniej

- oponki sliki

- kilka razy przejechac ta trasa

- trenowac codziennie na szosie od ~20 do ~100km

- podczas wysciugu dac z siebie wszystko, bo 14km to niewiele ;)

pozdrawiam

Napisano

A ja mam do panow pytaneczko. Czy są jakies konkretne artykuly / poradniki, jak sie przygotowac na 100% do maratonu? Nie chodzi mi o tam jakies porady w stylu "trenuj i trenuj" tylko PELNY KONKRETNY ARTYKUŁ, znajdzie sie cos? Z gory dzieki za odpowiedz :)

Napisano

Konkretnie to powie Tobie trener co masz zrobic jezeli zobaczy Ciebie na wlasne oczy + test wydolnosciowy.

Inne metody to trenuj trenuj trenuj ubarwione o przykladowa diete, trening podzielony na baze, wytrzymalosc, szybkosc i interwal.

W wiekoszosci gazet typu bikeboard i magazynrowerowy co jakis czas przewija sie takie cos.

Napisano

Na wzrost wytrzymałości dobre są szybkie zmiany tempa. Czyli powolna jazda, sprint, powolna jazda, sprint itp. Tak gdzies wyczytalem, sprawdzilem na sobie i widac skutki :}

Napisano

Moze zamiast dawac "dobre" rady zacznij od rozroznienia pojecia wytrzymalosc i interwal.

To co proponujesz to jest wlasnie interwal na szosie.

Napisano

Przede wszystkim przed wyścigiem sie dobrze rozgrzej. Bo moze sie zdarzyc tak ze nie zdazysz sie rozpedzic a bedzie juz koniec wyścigu. 14km na szosowym wyścigu to niecałe 20min.... Taki sprint :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...