wojtek8 Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Witam mam bardzo ważne pytanie , otóż zamierzałem kupić sobie Tribana 500. , jednak dzisiaj gadałem z napotkanym rowerzystą który powiedział mi , że Triban przez to że ma potrójną korbę nie będzie wystarczająco szybki. Chodzi o to , że nie będzie on miał tak wysokich przełożeń jak rower z podwójną korbą. Po prostu przestrzegł mnie przed tym , że w pewnym momencie zabraknie mi kolejnego biegu. Bardzo chciałbym uniknąć sytuacji , w której po prostu nie mogłbym już jechać szybciej , gdyż męczę się z tym problemem na moim mtbku ( 65 kmh i więcej się fizycznie nie da ).Co o tym myślicie ? Czy faktycznie tak jest?
dawkon13 Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Na korbie 3-rzędowej też można kręcić dobrze i nie powinno zabraknąć przełożeń- są korby 50x39x(28?), do tego kaseta 11-XX T i będzie nieźle P.s Jaką masz teraz korbę (największy blat)? 48T, 42T,...?
wojtek8 Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 SHIMANO ALTUS HG20-7 / 12-32T. Nie jestem pewien czy podaję to co trzeba , mało się na tych sprawach znam , ale model roweru to unibike mission. Czyli mówisz ,że wystarczy coś wymienić w tribanie ?
Rulez Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Większość popularnych rowerów szosowych z 2 tarczami i tak ma korby kompakt - czyli 50/34 więc przełożenia nie są szybsze, "normalne" korby 2 tarczowe mają przełożenia 53/39 - reasumując Triban nie będzie wolniejzy z powodu przełożeń . Napę 3 rzędowy jest mniej precyzyjny niż 2 rzędowy (szybciej działa zmiana w napędzie 2 rzędowym) .
wojtek8 Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 Chodzi mi o porównanie napędu tribana do Felta F95
Rulez Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Felt ma korbę 50/34 - więc nie ma szybszych przełożeń w korbie, jednak ma kasetę 11-25, a Triban 12-25... więć całościowo można przy tej samej kadencji osiągnąć większą szybkość
wojtek8 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Właśnie tego się obawiałem , dzięki za konkretną odpowiedź.
tobo Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 W razie koniecznosci mozesz wymienic kasete na sugerowana powyzej, od 11 zebow. W takim przypadku zyskasz w stosunku do obecnego roweru zarowno z tylu jak i znaczaco z przodu (bo korba raczej na pewno obecnie ma maksymalnie 44 lub 42 zeby)
mxdanish Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Kolego @@wojtek8, nie żebym marudził ale skoro sam nie bardzo wiesz/nie jesteś w stanie sam porównać parametrów blatów itd., śmiem twierdzić że zaczynasz przygodę z rowerem i stąd wnioskuję że długo nie będziesz korzystał z najszybszych przełożeń a różnica między 11 a 12T z tyłu dla Ciebie nie ma dużego znaczenia (oczywiście rozpatrując z perspektywy dużego blatu z przodu). Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi ale taki mój wniosek.
wojtek8 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Fakt nie znam się , zapewniam Cię że będę korzystał z najwyższych i to długotrwale.Czyli wystarczy , że wymienię w tribanie kasetę i będzie jeździć jak felt ?
Rulez Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Różnica w praktyce będzie bardzo mało odczuwalna, na tyle mało, że nie powinna mieć wpływu na zakup.Jeśli wymienisz kasetę, to będzie jeździć tak jak Felt.
tobo Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Wiele modeli szos z osprzetem Shimano grupy tiagra posiada kasete zaczynajaca sie od 12 zebow. Jest to bardzo popularne rozwiazanie wsrod wielu uzytkownikow i nie narzekaja oni na brak przelozen. Przod z tarcza o 6 lub 8 zebow wieksza daje znaczaco wyczuwalna roznice. Jezdziles na tym Felcie ze z nim porownujesz napedy?
wojtek8 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Nie jeździłem , ale po bardzo długim poszukiwaniu zdecydowałem , że w tym przedziale cenowym najlepszy jest felt f95 albo triban 500 i dlatego porownuje z nim . Nie ukrywam , że wolałbym Felta , ale na tribana mam dozywotnia gwarancje , serwis na miejscu i nie musze go skladac. Chyba , że w cenie do 2200 jest jakis inny dobry rower o którym nie wiem.Oczywiście nówka, bo muszę kupić trzy identyczne rowery , więc używki nie wchodzą w grę.
firefoks Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Wiele modeli szos z osprzetem Shimano grupy tiagra posiada kasete zaczynajaca sie od 12 zebow. Jest to bardzo popularne rozwiazanie wsrod wielu uzytkownikow i nie narzekaja oni na brak przelozen. Przod z tarcza o 6 lub 8 zebow wieksza daje znaczaco wyczuwalna roznice. Jezdziles na tym Felcie ze z nim porownujesz napedy? Jak ktoś na mtb jeździ 65 km/h to kompakt w szosie może mu nie wystarczyć
dawkon13 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Jestem ciekaw jak chodzą nogi przy takiej prędkości Ja w swoim starym MTB mam 14-48T i przy 52 km/h myślałem, że zaraz poderwie mnie z ziemi ten młynek
wojtek8 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Powiem Wam , że nogi chodzą tak że bardzo łatwo się wywalić . po prostu całym ciałem rzuca. W tamtym roku mój rekord to było około 50 i wtedy myślałem , że szybciej się już nie da , ale w tym roku spokojnie przekroczyłem 60 i przy 63 z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć , że szybciej się nie da , opór na nogi jest mniejszy niż w próżni To co mam robić ?
dawkon13 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 A nie oddycha Ci się potem ciężko? Ja po takiej 30-sekundowej jeździe myślałem przez chwilę, że płuca wypluję
wojtek8 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Niee, pływałem wyczynowo przez 7 lat więc spokojnie , gorzej z adrenaliną bo myślałem , że się wywalę. Ale ludzie słuchajcie co mam robić ? Kupować felta czy tribana i zmienić korbę ? I o co chodzi z tym kompaktem ?
rymcajs Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Z matematycznego punktu widzenia, najcięższe przełożenie uzyskasz przy korbie 53/39 i kasecie 11T, compact to korba 50/34, czy dla tych 3 zębów wymieniać korbę, hmmmmm, może lepiej szukać rower z taką korbą.
jasinski21444 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Weź tribana i nie zaprzątaj sobie głowy korbą . I tak będziesz mógł na tym jechać szybciej niż na MTB .
firefoks Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Ta jazda 63 km/h to było z górki czy po równym?
zekker Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 nie mogłbym już jechać szybciej , gdyż męczę się z tym problemem na moim mtbku ( 65 kmh i więcej się fizycznie nie da ).1. Jak duży masz blat i jak małą koronkę z tyłu? 2. Jaki rozmiar opony? Jeżeli to będzie wiadomo, to można szacować ile szybciej będzie na tej szosie i czy jest sens kombinowania z korbą lub kasetą.
Zangetsu Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Tu masz kalkulator przełożeń: http://cluster014.ovh.net/~kochamro/kalkprzelozen.htm co do tych >60km/h to była to na pewno jazda przez kilka(naście) sekund z górki, spróbuj na początek utrzymać średnią >30 km/h przez np. 100km zamiast bić jakieś bezsensowne rekordy prędkości...
wojtek8 Napisano 20 Października 2014 Autor Napisano 20 Października 2014 1. Jak duży masz blat i jak małą koronkę z tyłu? 2. Jaki rozmiar opony? Jeżeli to będzie wiadomo, to można szacować ile szybciej będzie na tej szosie i czy jest sens kombinowania z korbą lub kasec Co do pierwszego pytania , to jak to sprawdzić ? Rozmiar opony 26 @Zangetsu Człowieku , ze średnią 30km/h na trasy 100km+ to ja jeździłem w gimnazjum na krossie signie z grubymi oponami, więc nie wiem czy chcesz być złośliwy czy co . Przecież to jest żadne tempo , a poza tym nie dałbym rady osiągnąc t ych 65km/h gdybym nie jeździł conajmniej tyle. Obecnie na 120 km+ jestem w stanie jeździć ze średnią 36 km/h + więc o moją kondycję się nie martw , ale dziękuję za troskę.
zekker Napisano 20 Października 2014 Napisano 20 Października 2014 Normalnie - policzyć ilość zębów. A szerokość opony?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.