Skocz do zawartości

[rama] koło niesymterycznie siedzi w ramie, bliżej strony napędowej

Pawlos88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co za żenada. Producenci jak tylko mogą uciekają od odpowiedzialności za swój towar. Ja poszedł bym ze sprawą do rzecznika i przez niego wysyłał pisma. Jeśli faktycznie było by tak, że winą za krzywy tylny trójkąt  jesteś ty to rama musiała by dostać szczał i było by to widać. Nawet nadepnięcie na ramę bez koła musiało by skruszyć lakier na najbardziej naprężonym elemencie gdzie by się wygięła.

Walcz ile się da bo oni tylko liczą że zwykły Kowalski zrezygnuje po pierwszej odmowie a oni będą mieli spokój.

Napisano

Odświeżam temat bo potrzebuje pomocy i podpowiedzi.

Przesłałem dokumentację zdjęciową do sklepu, który potwierdził, że ewidentnie wygląda to na krzywo pospawaną ramę.

Wysłałem, zgodnie z ich prośbą kompletny rower. Sklep odesłał do dystrybutora. Minął jakiś miesiąc i dostałem go z powrotem, wraz z pismem od dystrybutora z odmową gwarancji.

Powód? "Uszkodzenie ramy nie jest wynikiem wady materiałowej, produkcyjnej ani konstrukcyjnej. Jest to uszkodzenie mechaniczne i jako takie nie podlega gwarancji"

Nie mam pojęcia jak można niby odkształcić w ten sposób alu ramę.. Z resztą nie miałem jak ani kiedy tego zrobić.

Rama nie nosi żadnych śladów mechanicznych uszkodzeń,  wgniotek, nie widać żadnych pęknięć. Po prostu ewidentnie jest spierdzielony tylny trójkąt i nie pospawane jest to tak jak trza.

Sklep też zdziwiony, spychają sprawę na dystrybutora, ja chciałbym się odwołać bo to żenujące jest i nie zamierzam tego odpuścić. Toczył ktoś podobną batalię, jakieś podpowiedzi z zakresie? Rzeczoznawca, opinia jakiegoś serwisu rowerowego, jakieś podpowiedzi w tym zakresie?

Jeśli chcesz walczyć a myślę, że jest o co to przygotuj wszystkie dokumenty jakie masz - paragon czy fakturę, gwarancje , instrukcje otrzymane z rowerem itd.

napisz tu kiedy i gdzie dokładnie zakup.

Być może będzie potrzeba sięgnięcia do rzeczoznawcy czy tez rzecznika praw konsumentów.

Napisano

Paragon i ks. gwarancyjną oczywiście mam, przedstawiałem te dokumenty przy wysyłaniu roweru

Rower zakupiony w kwietniu 2013 w Activa w Rudzie Śląskiej. (rower.com.pl), dystrybutor to Aspire Sports, zdaje się czeska firemka.

Podejrzewam, że będzie trochę zachodu, ale jakoś nie mam zamiaru tego odpuszczać.

Napisano

Mam to samo w swojej GT DHi, ale u mnie pękł wahacz i jest to wynikiem tego że nikt tego nie naprostował przed spawaniem. Koło jest przesunięte o jakieś 3mm, ale jak dla mnie nie ma to wpływu na prowadzenie.

Ale jak wrzuciłem szersze opony, to już mi to przeszkadzało, bo opona tarła o widełki z jednej strony. Poradziłem sobie z tym tak, że do piasty dołożyłem z jednej strony podkładkę gr 2mm.

Czy piasta wchodzi pasowanie w widełki? czy musisz coś rozginać czy ściskać?

Zobacz czy gdzieś nie ma jakiegoś pęknięcia, spróbuj dorzucić podkładkę z jednej strony.

Nie przyjmą tej ramy na gwarancje, nawet jeżeli trójkąt jest ewidentnie wygięty, bo jest to uszkodzenie mechaniczne.

Jeszcze jak byś złożył reklamacje zaraz po zakupie to może by i uznali, ale po roku jeżdżenia... szczerze wątpię.

Napisano

No minęło trochę czasu od zakupu - najpierw byłem chyba zbyt podjarany owym zakupem i powrotem na rower po dłuższej przerwie by zwrócić uwagę, że coś jest nie tak, tym bardziej, że na prowadzeniu tego praktycznie nie czuć(albo ja nie potrafię wyczuć). Problem będzie za to właśnie przy szerszej oponie, bo miejsca jest mało, a chcę wrzucić ciut szersze kapcie. Dwa, że zwyczajnie jak na to patrzę, to szlag mnie trafia, że wydałem na taką niedoróbkę swoje ciężko zarobione pieniądze.

Jak już problem zauważyłem, byłem przekonany, że to wina koła i tak się temat przeciągnął zanim doszedłem, że problem leży w ramie.

Inna sprawa, że teoria, że to uszkodzenie mechaniczne to dla mnie bzdura w tym wypadku.  Oglądałem dokładnie wszystko nie ma śladów wygięcia, czy pęknięcia na ramie, a jednak - jest krzywo. 

Piasta wchodziła normalnie, nie trzeba było nic rozginać, tylko po zapięciu koło umieszczone jest asymetrycznie, co powoduje, że mam ochotę zrobić z tego roweru breloczki do kluczy dla całej rodziny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...