beniaminek Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Czytałem o SPD. Mam tylko pytanie. Czy można gdzieś przetestować jak się jeździ na tego typu pedałach?
rodszyld69 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 przetestowac możesz na na własnej skórze montujesz do roweru i jedziesz wybierając sobie najpierw teren do jazdy o jakimś miękkim podłoży trawniki łąki itp. i się przyzwyczajasz ja osobiście zaliczyłem 3 lub 4 gleby żeby były wzloty to najpierw muszą nastąpić upadki ale bez żartów poprostu do spd trzeba się przyzwyczaić i wyrobic sobie pewne ruchy stopą polecam Ci bloki wielokierunkowe są bezpieczniejsze w użytkowaniu bo te które są razem z pedałami to są jednokierunkowe można na nich jeździć ale dla mnie osobiście trudniej się na nich jeździ
walus24 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Ja, swoją przygodę rozpocząłem jakieś 2 tygodnie temu. Używam jednokierunkowych bloków. Kwestia przyzwyczajenia. Jeśli wyrobisz sobie nawyki to nie ma różnicy w jakich blokach będziesz jeździł . Co do testu, to tak jak kolega wyżej. Ewentualnie jakiś znajomy może akurat posiada spd? Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
mklos1 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 @@beniaminek, To, czy przypinanie się do pedałów Ci podpasuje, nie da się przetestować w kilka/kilkanaście minut. Nawet nie w jeden dzień czy tydzień. Trzeba przejeździć co najmniej jeden sezon, aby ocenić. Generalnie ja po dwóch sezonach wróciłem do platform. Generalnie w terenie nie jeżdżę dużo, więc nie czułem się komfortowo z tym systemem. Mimo niewątpliwych zalet, które się dostrzega, jeździłem bardziej asekuracyjnie niż z platformami dlatego zrezygnowałem.
dran2 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Ja po tygodniu jazdy w terenie wiedziałem że do platform nie wrócę, a asekuracyjnie jeździłem wcześniej. Dopiero pewność ustania na pedałach w każdych warunkach dodała mi odwagi Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!
jaro323 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Wszystko zalezy od tego w jakim terenie jezdzisz i od tego jak jezdzisz. Typowe xc, lekki almountain zdecydowanie spd. Gdy zaczyna sie ostra upalanka i trudniejsze technicznie trasy, single itd to wtedy platformy z pinami maja lepsze zastosowanie.
robertrobert1 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Wszystko zalezy od tego w jakim terenie jezdzisz i od tego jak jezdzisz. Typowe xc, lekki almountain zdecydowanie spd. Gdy zaczyna sie ostra upalanka i trudniejsze technicznie trasy, single itd to wtedy platformy z pinami maja lepsze zastosowanie. Dokładnie. Również i zimą platformy mają wyższość nad blokami. Generalnie tam gdzie ważna jest szybkość reakcji tam platformy górą. Górą są także w terenie gdzie więcej chodzisz z rowerem niż na nim jedziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.