Skocz do zawartości

[przerzutka, kaseta, łańcuch] Stara przerzutka do nowej ramy oraz kilka pytań dot tylnego napędu

Rapix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji tego, że mój nowy Kand Maestro został skradziony, muszę jakoś odrestaurować "lekko" używany rower. Otóż mam taki problem z rowerem, że mam zużytą kasetę co skutkuję przeskakiwaniem łańcucha. Zaużyte są tylko 4/5/6 biegi tak więc, czy jeśli wymienię łańcuch na nowy (podejrzewam, że jest już dosyć dobrze "rozciągnięty) to czy omijając 4/5/6 bieg będę mógł normalnie jeździć? Czy nadal na innych biegach łańcuch będzie przeskakiwał przy mocniejszym naciśnięciu pedału. Oraz pytanie drugie. Dodatkowo w rowerze muszę wymienić tylną przerzutkę, lecz rower chce zrobić w miarę niskim kosztem a mam w domu całkiem dobrą, działającą przerzutkę Shimano, lecz starego typu (stare mocowanie), niestety ramę mam nową z nowym mocowaniem, tak więc istanieje jakiaś przejściówka/możliwość bym przykręcił przerzutkę starego typu z niewymienialnym hakiem do nowej ramy?

• Mod Team
Napisano

czy jeśli wymienię łańcuch na nowy (podejrzewam, że jest już dosyć dobrze "rozciągnięty) to czy omijając 4/5/6 bieg będę mógł normalnie jeździć?

Prawdopodobnie tak.

niestety ramę mam nową z nowym mocowaniem

Co rozumiesz poprzez stare/nowe mocowanie ? Najlepiej zilustruj ową zagadkę.

Napisano

@up

Po prostu ramę mam nowego typu,a przerzutkę starego z niewymienialnym hakiem i za nic nie mogę dopasować tamtej przerzutki do ramy.

• Mod Team
Napisano

No to trochę kiszka, bo ciężko to zamontować tak by nie kombinować. Możliwe zę masz w ramie otwór blisko haka gdzie można by przykręcić ta śruba co masz na zdjęciu przerzutki. Jak nie masz to nie ma co kombinować, kup zmieniarkę na śrubę.

Napisano

A inne pytania, mam 2 koła. Jedno jest z zamontowanym wolnobiebiem a drugie z kasetą, to pierwsze zbytnio nie nadaję się już do użytku, tak więc czy idzie jakoś przełożyć piastę i bębenek z pierwszego koła do drugiego?

• Mod Team
Napisano
czy idzie jakoś przełożyć piastę i bębenek z pierwszego koła do drugiego?

Jeżeli otwory na szprychy sie zgadzają nie ma problemu, jeżeli piasty mają podobne - takie same kołnierze tym bardziej.

Szczerze to nie rozumiem takiego rzeźbienia.

Nie każdy jest w stanie pojąć niektóre rzeczy, ty możesz śmiało wywalasz 150zł ot tak na napęd, masz nowego S5 itd ... ale inni się turlają rowerami za 300zł... i wywalać 50% jego ceny ... albo sie nie opłaca albo po prostu nie ma z czego :P

Lepiej jest napisać ze szybciej i dużo prościej jest kupić nowe części, niż twierdzić ze nie rozumie się takiego postępowania czy toku myślenia.

montując przerzutkę 7 biegową pod tarczę 8 rzędową przerzutka po wyregulowaniu będzie działać, tylko nie będzie wskakiwać na 1szą tarczę, dobrze myślę?

Powinno działać wszystko jeżeli masz manetki tylko rzędowe ilo rzędowa będziesz miał kasetę. Przerzutka 7s powinna ogarnąć 8 i 9 rzędów, no ale to zależy od konkretnego modelu.

Napisano

@Puklus

Właśnie mam manetkę 8 rz + tarcza 8 rz a myślę nad zakupem przerzutki 7 rz i zastanawiam się czy będzie działać. 

Nie można edytować, w skrócie. Chodzi o to, że przywracam do życia stary rower, możn powiedzieć, że łącze 2 rowery w całość. Docelowo posiadam zamontowane w rowerze koło z kasetą 8 rz oraz manetki 8 rz, lecz korba jest pod 7 rz o ile można tak powiedzieć (ten rower był wcześniej na wolnobiegu 7 rzędowym), korba to nie problem bo posiadam inna, więc mogę zmienić. Do tego muszę zmienić kasetę bo jest zniszczona + łańcuch + przerzutkę, nie powiem, że chcę oszczędzić. Tak więc posiadając manetki pod 8 rzedów oraz kasetę 8 rzędową będzie działać to wszystko z przerzutką Shimano TOURNEY TX 35?

• Mod Team
Napisano

A ta przerzutkę masz czy będziesz kupował ? Bo jak będziesz kupowął to może kup TY18. Ok 30zł ale to najlepszy szit że tak powiem. Genialna w swej prostocie. Jeżeli już ją masz ... no cóż, dobrze ze nie TZ :D Nie powiem ci na 100% ale po odkręceniu śrub odpowiednio powinna obsługiwać kasetę 8 rzędową, ale skoro ją masz to wystarczy spróbować.

Zawsze także można podpiłować ogranicznik :D

Napisano

Obecnie wzystko kompletuje, mam w domu TX 35, w serwisie powiedzieli mi, że już po niej (sprężyna  czy coś) ponieważ nie był wózek naciągnięty, przerzutka była jakby nie była w ogóle zamontowana, lecz przez jakis czas jeździłem i przerzucała tak biegi, wiec nie wiem, czy to problem z przerzutką czy nie była wyregulowana (bo w sumie nie była, nie umierm regulować przerzutek)

• Mod Team
Napisano

Wszystkie sprężyny w przerzutce murza być mocne i nie posiadać luzu roboczego bo inaczej przerzutka już sie nie nadaje, mimo że będzie pracować i to czasami dobrze.

Napisano

Aha, lekki luz na przerzutce mam i jest lekko koszyk ugięty, w końcu przerzutka ma jakieś 4/5 lat z tego min 3 lata jeżdżona jak nie więcej.

• Mod Team
Napisano

Coż ci tu powiedzieć, jak nie ma dużych luzów i sprężyny ma ok, to naprostować ile sie da i można jeździć o ile zmienia biegi poprawnie. Jak nie to nowa i tyle :P

Napisano

Dzięki za pomoc, sam się także za to nie biorę, bo nie za dobrze mi idzie regulacja :) zakupiłem części i oddam rower do serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...