Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] wymiana hak na śrubę

Marianov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy jest możliwa wymiana przerzutki tylnej, która jest mocowana na hak, na taką, którą mocuje się na śrubę bez zmiany ramy ? Pytam, ponieważ mam z tą swoją problem, który polega na tym, że śruba główna mocująca oś tylną, nie przylega do haka na przerzutce całej (hak jest za krótki), śruba wychodzi poza hak, przez co śruba dokręcając krzywi się. Próbowałem już sposób z podkładkami nawet sprężynowymi, nie skutkuje. Po pewnym czasie oś luzuje się i koło  na osi ma luzy. 

Proszę o pomoc.

• Mod Team
Napisano

Kupujesz takie cuś

hak%20002.jpg

Taki hak nie powinien kosztować więcej jak 5zł, zakręcasz go jak przerzutkę na hak i dokręcasz ową na śrubę.

Napisano

Tak, zamontowany jest dobrze. Z tą przerzutką mam od początku problemy jak ją kupiłem. I tak chcę ją wymienić bo ma luzy . Parę dni temu wymieniłem kółeczka na niej, a tydzień temu ośkę. Problem jednak wraca.

Podkładki jak pisałem były, kombinacje z podkładaniem czegoś grubszego by śruba mocująca ośkę miała większy punkt podparcia, była. Niżej zdjęcia. Za każdym razem oś luzuje się a przerzutka jakby powoli ześlizguje.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/738c625d3dba9aa3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef2c55a9b4abb417.html

Napisano

Czy w ramie nie ma innego otworu gwintowanego (nizej)?

Bo na tych fotkach wygląda, jakbyś przykręcał hak przerzutki do otworu pod bagażnik.

Szczelina w haku przerzutki musi pokrywać się ze szczeliną w haku ramy..

Chyba wiem gdzie jest problem. Ty źle zakładasz przerzutkę. Potrzebujesz na tej śrubce taką smieszną nakretkę z podfrezowaniami jak na zdjeciu Puklusa.

Wsuwasz hak przerzutki w hak ramy (podfrezowania nakrętki wchodzą w hak) do końca. Przykręcasz śrubkę i ta nakrętka blokuje przerzutkę, żeby nie wypadała. Wkładasz koło i przykrecasz nakrętke osi.

• Mod Team
Napisano

To jest źle zamontowane :P popatrz na zdjęcie które dałem, ta podkładko-nakrętka ma być w haku ramy, tam gdzie oś koła i ma dociskać całość. U ciebie jest to z 2 cm przesunięte.

Napisano

Czyli zostaje kupić haczyk i przerzutkę na imbus i będzie gitara. Jak fachowo nazywa się ten haczyk ? Ja dziś byłem w 2 rowerowych i nie słyszeli o takich haczykach. 

Napisano

Ja tam jak jeszcze miałem makrokesza to zawsze przykręcałem przerzutkę bez tej śrubki tylko zwyczajne dociskałem jej hak srubą od koła.

Napisano

Bierz pod uwagę, że adapter nie zawsze działa poprawnie. Odległość od zębatek może powodować kłopoty z regulacją przerzutki.

Kup coś podobnego jak miałeś ew. model wyżej, też na hak, zamontuj poprawnie i śmigaj.

• Mod Team
Napisano

Odległość od zębatek może powodować kłopoty z regulacją przerzutki.

E tam, u mnie działało. I w makrokeszu bez otworu na śrubę, i w ramie meridy gdzie gwint sie skończył a hak był niewymienny.

Napisano

Starą przerzutkę wywaliłem, myślę o przeróbce czyli dokupieniu haka i przerzutki na imbus, ponieważ wydaje mi się że to lepsze rozwiązanie.

Zdania są podzielone, co wybrać ?

Napisano

Ja bym zrobił tak jak mówi Kiciok, czyli kupił przerzutke z hakiem. Masz gotowe rozwiązanie (kosztuje zwykle podobnie do tej ze śrubą), długość haka dobrana do modelu przerzutki, jest szansa, ze materiał haka będzie ciut lepszy.

Co nie znaczy, że te przykręcane do zewnetrznego haka nie działają. Sam mam/miałem kilka rowerów z takim rozwiązaniem i nie było żadnych problemów ze zmianą przełożeń.

Napisano

Dobra, zostanę przy widełkach. Z tego co widzę są takie z dłuższymi widełkami i takie zamówię. Pamiętam że przy tych co mam widełki jakoś nie chciały dopasować się i nie instalowałem śruby w samych widełkach. to mógł być błąd, źle dopasowana przerzutka.

Jak zamontuję i będzie w porządku, dam znać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...