Skocz do zawartości

[Napęd] Przeskakuje nowy łańcuch.

lukas221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam następujący problem - przeskakujący łańcuch. Zanim napisałem ten temat, przewertowałem google, i forum ale jakoś większość tematów albo odbiega od mojego problemu albo nie ma wystarczającej informacji która by pomogła w rozwiązaniu mojego problemu. A więc mój napęd to:

Korba deore hallowtech z blatami z alivio 48/36/26T (oryginalnie były blaty na niższe przełożenie, przełożyłem z korby alivo, przed zmianą łańcucha zrobiłem na tym 2k km i nie było żadnych problemów)

Kaseta HG50 11-32

Łańcuch HG53,

Przerzutka przód alivio

Przerzutka  tył deore

Piasta tył DT Swiss 370 (ma około 3000 km)

Jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem kasetę, łańcuch i linki. Po wielu trudach wyregulowałem przerzutki.

Po przejechaniu około 800km łańcuch zaczął przeskakiwać. Pierwsze co sprawdziłem to czy nie ma jakiegoś luzu na kasecie, nic. Drugie to czy blaty się nie odkręciły, nic. Nie mam pomysłu co się stało.

Przeskakuje po mocniejszym naciśnięciu, zauważyłem że głównie na przełożeniu 9x3, 8x3, 9x2, 8x2, 7x2.

Pomoże ktoś?

Napisano

Wstaw wyraźne zdjęcie na którym widać stan zębatek tylnej kasety bo wygląda na to, że zużyte są najmniejsze koronki i dlatego łańcuch przeskakuje.

Napisano
Przecież napisałem że kaseta jest nowa,

nie bulwersuj sie tak odrazu, zdjecie korby i kasety moze pomoc a na pewno nie zaszkodzi (szczegolnie ze korba ma juz okolo 3k km?)

co do długości łańcucha to jest o 2 ogniwa krótszy od poprzedniego.

to nie jest zbyt miarodajne dopasowanie lancucha, pozwole sobie wrzucic link do filmiku ktory mi sie przydal przy dopasowywaniu lancucha

https://www.youtube.com/watch?v=TxQafNC0CIE

Napisano

Rozumiem, że kółeczka przerzutki są w porządku, nie są zabite żadnym syfem i nie są wytarte, odległość przerzutki od kasety również jest dobra? 

Tak nawiasem Sniffles ma troszkę racji, zawsze lepiej wstawić zdjęcie, może ktoś się dopatrzy czegoś na co nie zwróciłeś uwagi

Napisano

@@Kiciok, @@lukas221, Deorka ma na tyle mocne wszelkie sprężyny, że radzi sobie z za długim łańcuchem, tym to nie ten problem, gdyż występuje on na średnim i największym blacie. Dystans 800km jest już w zupełności wystarczający, by napęd się ułożył, a tu efekt jest odwrotny. Przede wszystkim należy sprawdzić jaka jest odległość górnego kółka od kasety na najmniejszej koronce jest minimalna. Do tego służy śruba "B". Dodatkowo należy powtórzyć regulację przerzutki.

• Mod Team
Napisano

Jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem kasetę, łańcuch i linki.

Mam rozumieć ze zmieniłeś właśnie na ten set co masz powyżej ? Zrób zdjęcia kasety, najlepiej z wyciągniętego koła, a także jak łańcuch leży na 3ce korby.
Napisano

No faktycznie, zdjęcia doskonałe...

Że tak zapytam - z jakiego powodu zmieniłeś długość łańcucha? Była to świadoma decyzja cz ot tak? Dopasowywałeś tę długość według zasady największe tarcze z przodu z tyłu + 1 ogniwo? Bo wydaje mi się, że od tego trzeba zacząć, a stan kasety oceniać później. Jak się nie spełni podstaw instrukcji producenta napędu, to nie ma się co dziwić, że nie działa.

Napisano

Wziąłem pod uwagę że stary łańcuch był rozciągnięty, a 1 ogniwo więcej przez przypadek odkułem. Co wy ciągle z tą kasetą :D ona jest nowa, i jest dobrze zamontowana. Wieczorem wrzucę zdjęcie tego łańcucha na 3 koronce, czy coś jeszcze ?

Napisano

Zdjęć jeszcze nie ma, rano wrzucę. Zrobiłem mały test, wrzuciłem stary łańcuch też przeskakuje, ale zauważyłem że przeskakuje chyba z tyłu na kasecie, czyżby coś z przerzutką ? może faktycznie krzywy hak.

Napisano

Miałem ten sam problem u siebie. Żeby łańcuch przeskoczył trzeba się naprawdę postarać. Problemem jest tak naprawdę źle wyregulowana przerzutka która pod wpływem obciążenia dogina się lekko wrzucając łańcuch na inny tryb. Objawialo mi się to tylko i wyłącznie na porządnym depnieciu. Dodatkowo u mnie był jeszcze lekko krzywy hak przerzutki. Na domiar złego miałem nie z tej strony co trzeba przykrecona linke przy przerzutce przez co także skos był inny na wyższych przełożeniach i dodatkowo powodowało "przeskakiwanie"

Napisano

De facto temat nie powinien się nazywać "przeskakujący", tylko "podskakujący" łańcuch. Mam ten sam problem z nowym napędem Kaseta HG-80, łańcuch Connex 900 i przerzutka RD-M591 z nowymi kółkami. Problem pojawia się na 32x11T i 44x11T. Łańcuch podskakuje i koniec. Nie jestem w stanie doprowadzić tego do stanu używalności regulacją przerzutki. Może z czasem jak łańcuch się trochę zużyje wszystko się uspokoi. Na przełożeniach pośrednich nie ma tego problemu.

Napisano

mkls a nakrętkę kasety masz odpowiednią? Ja ostatnio kupiłem 9rz 36-12 i wymieniłem ostatnie trzy zębatki. Nakrętka była przystosowana do 12, więc dla 11 była za szeroka i łańcuch się o nią opierał podskakując.

Napisano

Kaseta była kupiona w wersji box, więc mało prawdopodobne że nakrętka jest niewłaściwa. Generalnie z łańcuchem connexa 9sp doświadczam dokładnie tego samego, co tobo kiedyś opisywał mi w stosunku do 10sp tejże firmy.

Napisano

Panowie, tak mi się wydaje że zlokalizowałem źródło problemu. Hak, czy on nie jest przypadkiem kżywy ? ta częśc która jest przykręcona do ramy ewidentnie jest krzywa. Druga sprawa jest taka że nie zwróciłem uwagi na to że hak nie był mocno dokręcony, śrubkę luźno odkręciłem (od ramy).

207l1xl.jpg

ruy6u9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...