koko88 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Witam Przerzutka tylna Shimano Acera. Zauważyłem że górne kółko można przesuwać dłonią na boki o około 0,5mm na strone . Przesuwa się sama czarna zębatka, srebrna oś jest mocno dokręcona. Zaznaczyłem to czerwoną strzałką na obrazku. Czy to jest normale w tym modelu? Dolne kółko też ma luz ale znacznie miejszy. <a href=http://zapodaj.net/c5762db2e123a.jpg.html>P1120309.JPG</a>
Jaca911 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Czy to jest normale w tym modelu? przesuwa sie pewnie więcej niż 0,5mm I jest to normalne jak już zostało napisane, a jest ten luz potrzebny by skorygować wszelkie niedokładności w ustawieniu przerzutki według tzw. indeksacji Wyższe modele też tak mają. Za to bardzo dużo zyskują (wyższe modele) na precyzji działania po wymianie na kółka bez luzu na łożyskach kulkowych zamiast łożysk ślizgowych z luzem...
koko88 Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 przesuwa sie pewnie więcej niż 0,5mm I jest to normalne jak już zostało napisane, a jest ten luz potrzebny by skorygować wszelkie niedokładności w ustawieniu przerzutki według tzw. indeksacji Wyższe modele też tak mają. Za to bardzo dużo zyskują (wyższe modele) na precyzji działania po wymianie na kółka bez luzu na łożyskach kulkowych zamiast łożysk ślizgowych z luzem... A w Acerze też coś da taka podmiana kółek? Rozumiem ze 2 kółka się wymienia? Pytam z ciekawości, bo przy kasecie 9- rzędowej udało mi się wyregulować biegi tylko poprawnie, ale nie idealnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.