Skocz do zawartości

[tylna przerztuka] luz na kółeczkach

koko88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przerzutka tylna Shimano Acera. Zauważyłem że górne kółko można przesuwać dłonią na boki o około 0,5mm na strone .  Przesuwa się sama czarna zębatka, srebrna oś jest mocno dokręcona. Zaznaczyłem to czerwoną strzałką na obrazku.

Czy to jest normale w tym modelu? 

Dolne kółko też ma luz ale znacznie miejszy.

<a href=http://zapodaj.net/c5762db2e123a.jpg.html>P1120309.JPG</a>

Napisano

Czy to jest normale w tym modelu?

przesuwa sie pewnie więcej niż 0,5mm ;) I jest to normalne jak już zostało napisane, a jest ten luz potrzebny by skorygować wszelkie niedokładności w ustawieniu przerzutki według tzw. indeksacji ;) Wyższe modele też tak mają. Za to bardzo dużo zyskują (wyższe modele) na precyzji działania po wymianie na kółka bez luzu na łożyskach kulkowych zamiast łożysk ślizgowych z luzem...

Napisano

przesuwa sie pewnie więcej niż 0,5mm  ;) I jest to normalne jak już zostało napisane, a jest ten luz potrzebny by skorygować wszelkie niedokładności w ustawieniu przerzutki według tzw. indeksacji  ;) Wyższe modele też tak mają. Za to bardzo dużo zyskują (wyższe modele) na precyzji działania po wymianie na kółka bez luzu na łożyskach kulkowych zamiast łożysk ślizgowych z luzem...

A w Acerze też coś da taka podmiana kółek? Rozumiem ze 2 kółka się wymienia?

Pytam z ciekawości, bo przy kasecie 9- rzędowej udało mi się wyregulować biegi tylko poprawnie, ale nie idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...