martinus101 Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Ostatnio pierwszy raz rozkułem łańcuch i niestety niefortunnie wyszło tak, że mam teraz 4 ogniwa mniej. :/ Czy mógłbym dokupić 4 ogniwa- http://allegro.pl/ogniwo-lancucha-shimano-hg-53-hg53-4-ogniwa-i4219137035.html i je przykuć do łańcucha?? Mój łańcuch to KMC Z50 114 ogniw (teraz tylko 110).
llancer Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 nie powinno byc duzej roznicy z 4 mniej...Ale z własnego doświadczenia wiem,bo mam łańcuch hg73 i do tego z 4 ogniwa xtr i działa juz dluugo.
martinus101 Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Jeżdżę z tymi 4 ogniwami mniej, ale przerzutka jest zauważalnie mocniej wygięta i chyba gorzej wchodzą przerzutki. :/
lyndowss Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 114 ogniw ma nowy łańcuch bez skracania! Pokaż jak teraz jest naciągnięty łańcuch przy najmniejszej zębatce z tyłu i największej z przodu, i na odwrót. Po mojemu trzeba bezie go jeszcze skrócić, a nie dokupować ogniwa. Jeżeli byś chciał to mogę Ci wysłać ogniwa gdybyś pokrył same koszty wysyłki. Jednak Ty tego z pewnością nie potrzebujesz. Poza tym nie wiem, czy ta operacja by wyszła, bo nie podałeś jak bardzo jest zużyty obecny łańcuch. Nowe ogniwa do starego łańcucha nie spasują i będzie to dziwnie działać.
llancer Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 @up ja do łańcucha kupionego na początku wakacji na którym caly czas jezdzilem w styczniu dalem nowe igniwa i jakoś nie mialem problemu...
martinus101 Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 114 ogniw ma nowy łańcuch bez skracania! Pokaż jak teraz jest naciągnięty łańcuch przy najmniejszej zębatce z tyłu i największej z przodu, i na odwrót. Po mojemu trzeba bezie go jeszcze skrócić, a nie dokupować ogniwa. Jeżeli byś chciał to mogę Ci wysłać ogniwa gdybyś pokrył same koszty wysyłki. Jednak Ty tego z pewnością nie potrzebujesz. Poza tym nie wiem, czy ta operacja by wyszła, bo nie podałeś jak bardzo jest zużyty obecny łańcuch. Nowe ogniwa do starego łańcucha nie spasują i będzie to dziwnie działać. Napęd słabo działa podczas gdy jest na największych zębatkach (z przodu 3, tył 1). Łańcuch ma przejechane 700-800km. Zdjęcia wrzucę w środę. Mam ogniwa, ale z wyskoczonym pinem. (ciężko je włożyć) PS. Ten łańcuch mam taki krótki, bo jak rozpinałem, to za każdym razem mi wyskakiwał i nie mogłem go potem włożyć. :/
lyndowss Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 To poczekamy sobie do środy. Napęd słabo działa podczas gdy jest na największych zębatkach (z przodu 3, tył 1). I to Cię dziwi?! Tak się nie jeździ! Tak jak mówiłem. Łańcuch zapewne jest za długi, a nie za króki, a problemy są po stronie użytkownika, a nie sprzętu.
kamfan Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Jak będziesz ten łańcuch ponownie skuwał lub dokładał ogniw to najlepiej kup specjalne piny takie jak ten http://allegro.pl/shimano-pin-sztyft-zlacze-do-lancucha-9rz-rt-i4200541181.html W ten sposób nie osłabisz łańcucha, bo z doświadczenia wiem, że skuwany ponownie łańcuch (zwłaszcza jak robi się to pierwszy raz) lubi pęknąć
kams Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Zamiast bawić się w te "fabryczne" piny, to chyba lepiej kupić spinkę (np. Sram'a) - ta sama cena, a funkcjonalność i wygoda 2 razy większa.
martinus101 Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 I to Cię dziwi?! Tak się nie jeździ! Wiem, że się tak nie jeździ, spokojnie. Napiąłem go tak tylko dla sprawdzenia.
lyndowss Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Jak będziesz ten łańcuch ponownie skuwał lub dokładał ogniw to najlepiej kup specjalne piny takie jak ten http://allegro.pl/sh...4200541181.html W ten sposób nie osłabisz łańcucha, bo z doświadczenia wiem, że skuwany ponownie łańcuch (zwłaszcza jak robi się to pierwszy raz) lubi pęknąć Żadne piny! Jak się dobrze skuje i nawet jak się to robi pierwszy raz to nic się nie stanie. Jeżeli już coś kupować to spinkę jeżeli jeszcze jej nie posiadamy.
KartofeL Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Jak się da wrzucić z przodu 3, a z tyłu 1 to moim zdaniem nie jest za krótki. Jak wrzucisz z przodu 1 i z tyłu 9 (najmniejszą zębatkę), to jak leży wózek przerzutki? Poziomo / pochylony w którąś stronę? Łańcuch ociera gdzieś? - Jak jest w miarę poziomo, albo trochę bardziej napięty niż poziomo to na pewno nie jest za krótki.
kamfan Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Zamiast bawić się w te "fabryczne" piny, to chyba lepiej kupić spinkę (np. Sram'a) Żadne piny! Jak się dobrze skuje i nawet jak się to robi pierwszy raz to nic się nie stanie. Jeżeli już coś kupować to spinkę jeżeli jeszcze jej nie posiadamy. A czytajcie Wać ze zrozumieniem Jak kolega chce dołożyć te ogniwa, o które skrócił łańcuch to zdecydowani lepiej użyć pin niż jeździć na dwóch spinkach w odstępie 4 ogniw Inna kwestia, że jak już mu pin wyleciał z zewnętrznej blaszki to tym samym pinem (o ile go w ogóle będzie w stanie wbić) tego łańcucha dobrze nie skuje, bo najprawdopodobniej wyrobi gniazda przy próbie wepchnięcia go z powrotem na miejsce.
bbc Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 (...) Czy mógłbym dokupić 4 ogniwa- http://allegro.pl/ogniwo-lancucha-shimano-hg-53-hg53-4-ogniwa-i4219137035.html i je przykuć do łańcucha?? Mój łańcuch to KMC Z50 114 ogniw (teraz tylko 110). Ja mysle, ze jakbys dal znac na forum gdzie mozesz odebrac osobiscie taki "prezent" to praktycznie wszyscy mamy takie "skrawki" po skracaniu lancuchow i wiekszosc odda Ci taki ogryzek bezplatnie. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
martinus101 Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Jak się da wrzucić z przodu 3, a z tyłu 1 to moim zdaniem nie jest za krótki. Jak wrzucisz z przodu 1 i z tyłu 9 (najmniejszą zębatkę), to jak leży wózek przerzutki? Poziomo / pochylony w którąś stronę? Łańcuch ociera gdzieś? - Jak jest w miarę poziomo, albo trochę bardziej napięty niż poziomo to na pewno nie jest za krótki. Niestety przy przednim 3 i tylnym 1 wózek jest za bardzo wygięty. Niedługo wrzucę zdjęcia, to zobaczycie.
KartofeL Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Przy przednim 3 i tylnym 1 wózek ma być bardzo wygięty! Oglądnij: youtu.be/TxQafNC0CIE?t=7m1s Poczytaj: http://www.rower.com/archiwum.php?art=1563 Poczytaj i pooglądaj obrazki: http://kalendarz.bikeworld.pl/rower/artykul:s20/5682/Wymiana+%C5%82a%C5%84cucha/ Porównaj jak masz teraz w rowerze.
martinus101 Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Tak wygląda przy 2 i 4 3 i 7 3 i 1 Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
tobo Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Za krotki jest. Przydałoby się jeszcze zdjęcie mała przód - mała tył, skoro już zdjęcia robiłeś. Tylko po co przy wydłużaniu płacić 11 zł za przesyłkę i ogniwa? Idź do lokalnego sklepu rowerowego i zapytaj o ogniwa - każdy serwis ma takowe, bo zmienia napędy. Jest szansa że dostaniesz za darmo. Jak nie - zaproponuj za 4 ogniwa 5 zł - wg mnie dobra cena.
martinus101 Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Ten łańcuch ma przejechanie 800km. Zapytam się o ogniwa, ale może kupilbym już nowy? Znajdę coś do 30zł? Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
KartofeL Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Dlaczego jest za krótki? Da się wbić 3 i 1 to jest ok, ale i tak na takich przełożeniach się nie jeździ. Moim zdaniem nie kombinuj tylko jeździj tak. Chyba, że Ci to spać nie daje po nocach to zmień, ale poprawi się tylko efekt psychologiczny.
tobo Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Wbić się da - w większości przypadków przerzutka jednak przy takiej długości łańcucha zawiesza się przy zrzucaniu, gorzej jest gdy napęd pracuje pod obciążeniem. Wózek nie powinien leżeć płasko.
lyndowss Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Ja mam tak samo, bo mi rolka wypadła z łańcucha. Jeździ i wszystko działa. Faktycznie lekko za krótki, ale jeżeli dało się wbić dwie największe zębatki jednocześnie to można jeździć. Przy wymianie łańcucha zrobić dłuższy o dwa ogniwa.
martinus101 Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Ok, na razie nie bede go zmieniac. Jeszcze jedno, co jaki czas powinno sie zmieniac lancuch? Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.