Skocz do zawartości

[Łańcuch] Skucie dodatkowych ogniw.

martinus101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

114 ogniw ma nowy łańcuch bez skracania! Pokaż jak teraz jest naciągnięty łańcuch przy najmniejszej zębatce z tyłu i największej z przodu, i na odwrót. Po mojemu trzeba bezie go jeszcze skrócić, a nie dokupować ogniwa. Jeżeli byś chciał to mogę Ci wysłać ogniwa gdybyś pokrył same koszty wysyłki. Jednak Ty tego z pewnością nie potrzebujesz. Poza tym nie wiem, czy ta operacja by wyszła, bo nie podałeś jak bardzo jest zużyty obecny łańcuch. Nowe ogniwa do starego łańcucha nie spasują i będzie to dziwnie działać.

Napisano

114 ogniw ma nowy łańcuch bez skracania! Pokaż jak teraz jest naciągnięty łańcuch przy najmniejszej zębatce z tyłu i największej z przodu, i na odwrót. Po mojemu trzeba bezie go jeszcze skrócić, a nie dokupować ogniwa. Jeżeli byś chciał to mogę Ci wysłać ogniwa gdybyś pokrył same koszty wysyłki. Jednak Ty tego z pewnością nie potrzebujesz. Poza tym nie wiem, czy ta operacja by wyszła, bo nie podałeś jak bardzo jest zużyty obecny łańcuch. Nowe ogniwa do starego łańcucha nie spasują i będzie to dziwnie działać.

Napęd słabo działa podczas gdy jest na największych zębatkach (z przodu 3, tył 1).

Łańcuch ma przejechane 700-800km. 

Zdjęcia wrzucę w środę. 

Mam ogniwa, ale z wyskoczonym pinem. (ciężko je włożyć)

PS. Ten łańcuch mam taki krótki, bo jak rozpinałem, to za każdym razem mi wyskakiwał i nie mogłem go potem włożyć. :/

Napisano

To poczekamy sobie do środy.

Napęd słabo działa podczas gdy jest na największych zębatkach (z przodu 3, tył 1).

I to Cię dziwi?! Tak się nie jeździ!  :wallbash:

Tak jak mówiłem. Łańcuch zapewne jest za długi, a nie za króki, a problemy są po stronie użytkownika, a nie sprzętu.

Napisano

Zamiast bawić się w te "fabryczne" piny, to chyba lepiej kupić spinkę (np. Sram'a) - ta sama cena, a funkcjonalność i wygoda 2 razy większa. :)

Napisano

Jak będziesz ten łańcuch ponownie skuwał lub dokładał ogniw to najlepiej kup specjalne piny takie jak ten http://allegro.pl/sh...4200541181.html W ten sposób nie osłabisz łańcucha, bo z doświadczenia wiem, że skuwany ponownie łańcuch (zwłaszcza jak robi się to pierwszy raz) lubi pęknąć

Żadne piny! Jak się dobrze skuje i nawet jak się to robi pierwszy raz to nic się nie stanie. Jeżeli już coś kupować to spinkę jeżeli jeszcze jej nie posiadamy.

Napisano

Jak się da wrzucić z przodu 3, a z tyłu 1 to moim zdaniem nie jest za krótki.

Jak wrzucisz z przodu 1 i z tyłu 9 (najmniejszą zębatkę), to jak leży wózek przerzutki? Poziomo / pochylony w którąś stronę? Łańcuch ociera gdzieś? - Jak jest w miarę poziomo, albo trochę bardziej napięty niż poziomo to na pewno nie jest za krótki.

Napisano
Zamiast bawić się w te "fabryczne" piny, to chyba lepiej kupić spinkę (np. Sram'a)

Żadne piny! Jak się dobrze skuje i nawet jak się to robi pierwszy raz to nic się nie stanie. Jeżeli już coś kupować to spinkę jeżeli jeszcze jej nie posiadamy.

A czytajcie Wać ze zrozumieniem :P Jak kolega chce dołożyć te ogniwa, o które skrócił łańcuch to zdecydowani lepiej użyć pin niż jeździć na dwóch spinkach w odstępie 4 ogniw  :wallbash: Inna kwestia, że jak już mu pin wyleciał z zewnętrznej blaszki to tym samym pinem (o ile go w ogóle będzie w stanie wbić) tego łańcucha dobrze nie skuje, bo najprawdopodobniej wyrobi gniazda przy próbie wepchnięcia go z powrotem na miejsce.

Napisano

(...)

Czy mógłbym dokupić 4 ogniwa- http://allegro.pl/ogniwo-lancucha-shimano-hg-53-hg53-4-ogniwa-i4219137035.html

i je przykuć do łańcucha??

Mój łańcuch to KMC Z50 114 ogniw (teraz tylko 110).

Ja mysle, ze jakbys dal znac na forum gdzie mozesz odebrac osobiscie taki "prezent" to praktycznie wszyscy mamy takie "skrawki" po skracaniu lancuchow i wiekszosc odda Ci taki ogryzek bezplatnie.

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Jak się da wrzucić z przodu 3, a z tyłu 1 to moim zdaniem nie jest za krótki.

Jak wrzucisz z przodu 1 i z tyłu 9 (najmniejszą zębatkę), to jak leży wózek przerzutki? Poziomo / pochylony w którąś stronę? Łańcuch ociera gdzieś? - Jak jest w miarę poziomo, albo trochę bardziej napięty niż poziomo to na pewno nie jest za krótki.

Niestety przy przednim 3 i tylnym 1 wózek jest za bardzo wygięty.

Niedługo wrzucę zdjęcia, to zobaczycie. 

Napisano

Za krotki jest.

Przydałoby się jeszcze zdjęcie mała przód - mała tył, skoro już zdjęcia robiłeś. 

Tylko po co przy wydłużaniu płacić 11 zł za przesyłkę i ogniwa?

Idź do lokalnego sklepu rowerowego i zapytaj o ogniwa - każdy serwis ma takowe, bo zmienia napędy. Jest szansa że dostaniesz za darmo. Jak nie - zaproponuj za 4 ogniwa 5 zł - wg mnie dobra cena.

Napisano

Ten łańcuch ma przejechanie 800km.

Zapytam się o ogniwa, ale może kupilbym już nowy?

Znajdę coś do 30zł?

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dlaczego jest za krótki? Da się wbić 3 i 1 to jest ok, ale i tak na takich przełożeniach się nie jeździ.

Moim zdaniem nie kombinuj tylko jeździj tak. Chyba, że Ci to spać nie daje po nocach to zmień, ale poprawi się tylko efekt psychologiczny.

Napisano

Wbić się da - w większości przypadków przerzutka jednak przy takiej długości łańcucha zawiesza się przy zrzucaniu, gorzej jest gdy napęd pracuje pod obciążeniem. Wózek nie powinien leżeć płasko.

Napisano

Ja mam tak samo, bo mi rolka wypadła z łańcucha. Jeździ i wszystko działa. Faktycznie lekko za krótki, ale jeżeli dało się wbić dwie największe zębatki jednocześnie to można jeździć. Przy wymianie łańcucha zrobić dłuższy o dwa ogniwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...