Skocz do zawartości

[manetka] campagnolo - problem

Campagnolo849

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem dotyczący manetki starego typu (dźwigienki) na ramie. Problem dotyczący manetki tylnej przerzutki, a dokładnie śruby która po paru razach zmiany przełożenia się luzuje powodując jej powrót, a nawet i całkowite zluzowanie do największego przełożenia. Wiem, że temat ten jest na forum lecz opisane tam czynności nie przyniosły efektu. Co można zrobić, aby mieć ten problem z głowy ? Proszę o nie usuwanie tego tematu :D post-174966-0-13181600-1400333879_thumb.jpgpost-174966-0-40879300-1400334009_thumb.png

Napisano

Rozwiązanie dobre lecz ja zrobiłem tak, że pod śrubkę dałem zwykłą podkładkę i podkładkę sprężynową (taka przecięta). Przejechałem z 2km i cały czas zmieniając przełożenia od najniższego po największe i śruba ani drgnęła. Przetestuję jeszcze swoje rozwiązanie jeżeli pogoda będzie dopisywać i dodam post czy się to sprawdza. Jeżeli nie to zastosuję twój sposób :D Dzięki.

Napisano

Ostatni post w tym temacie dotyczy mojego sposobu na zwalczenie problemu z wykręcającą się śrubą manetki. Po pierwsze, aby zwalczyć ten problem na początku > luzujemy nieco linkę przy przerzutce ok. 1-2mm> następnie czyścimy tylną przerzutkę> odkręcamy problemową manetkę, którą czyścimy i smarujemy w miejscu styku z ramą> a następnie pod śrubę manetki dajemy oryginalną podkładkę od manetki, podkładkę zwykłą i na koniec podkładkę sprężynową pamiętając o odpowiednim jej rozmiarze żeby nie była większa o łepka śruby. Mam nadzieję, że temat pomoże innym osobą z tym denerwującym problemem :D dołączam zdjęcie takowej podkładki.

Jeżeli moje rozwiązanie nie pomoże ostateczna wersja to użycie kleju do gwintów tylko zaznaczam ze przed tym lepiej wymienić linkę, bo nigdy nie używałem kleju do gwintów i nie jestem wstanie odpowiedzieć jak jest później z jej odkręcaniem. 

m6-.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...