Skocz do zawartości

[chińskie podróby] - tym razem ostrzeżenie dla potencjalnych kupujących :)

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że w osobnym temacie nie dostałem odpowiedzi (a znalazłem w międzyczasie ten wątek) to ponawiam pytanie o rower Scott Adventure :)

Znalazłem taką aukcję: SCOTT, EPICON, 2X AMOR, XT, DEORE, HYDRAULIKA 2014 (5438393151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Problem w tym, że Scott nie produkował takiego modelu... specyfikacja wygląda naprawdę kusząco - osprzęt, amortyzatory, etc. Sprzedający nie ma papierów na rower, ale deklaruje, że umowę spisze bez problemu. 

Co o tym sądzicie? Nawet jeżeli to składak z naklejką Scott to osprzęt wygląda sensownie. Jakie jest ryzyko, że to chińska plastelina? Jeżeli osprzęt byłby oryginalny to bym się skusił bo szukam fulla od jakiegoś czasu. Jeżdżę rekreacyjnie i nie szukam profesjonalnego sprzętu, więc taki Scott by mi w zupełności wystarczył. Wstrzymuje mnie niewiadome pochodzenie roweru i obawy związane z tym, ze to ładnie wyglądająca chińska podróbka.

To co mnie niepokoi w tym egzemplarzu:

1. Widelec SR Suntour Epicon - wydaje mi się (ale nie znam się zbytnio na tym), że sterowanie blokadą powinno być na prawej a nie lewej goleni widelca. Dodatkowo samo sterowanie, jak i kapsel widelca na lewej goleni wyglądają na mocno plastikowe. Same golenie też powinny chyba mieć trochę więcej połysku a te wydają się całkowicie matowe. To jednak może być tylko złudzenie natomiast 'kapsle' na obu goleniach widelca wyglądają trochę tandetnie. Znalazłem gdzieś w necie, że może być to 'budżetowa' wersja SR Epicon RL, ale wolałbym żeby wypowiedziały się osoby, które się na tym znają :)

2. Brak takiego modelu w palecie Scott. Może to jakiś składak z naklejką a może po prostu wytwór małych chińskich rączek. Sprzedający sam stwierdził, że nie wie, czy to Scott...

3. Obręcze wyglądają na no-name, ale to może o niczym nie świadczyć

4. Na mostku napis ''Team Series'' kończy się dwie literki za ''Y''. W oryginale tylko 's' powinno lekko wychodzić poza napis XtasY (http://www.netsport24.de/radsport/teile/vorbauten/1303/xtasy-vorbau-rsp-team-series-rot-eloxiert-ahead-50-/-60-/-70-mm ). Czy to ma znaczenie?

Będę wdzięczny jeżeli ktoś rozwieje lub potwierdzi moje wątpliwości :)

Dzięki

Eazy

Napisano

1. Widelec wygląda na prawdziwy, tyle że nie w wersji RLD, a TAD. Brak blokady (zaślepka w prawej goleni), natomiast jest regulacja skoku (manetka i lewa goleń).

2. Rama sama w sobie nie jest zła, pod różnymi markami można ją było kilka lat temu spotkać, ale Scott to z pewnością nie jest. Dla porównania: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/769/foto:1/

3. Dokładnie.

4. Mostka bym nie skreślał. Różnice mogą wynikać choćby z różnych okresów produkcji, dla porównania https://www.lordgunbicycles.com/en/xtasy-rsp-stem Kilka razy miałem taką sytuację z różnego rodzaju elektroniką.

Napisano

Rama to produkt oferowany w Polsce np jako Poison Arsen. Bardzo zbliżony Checker Pig czy inne. Dziwna geometria, wysoki suport - można tego nie wyczuć jeśli nie siądzie się na innym rowerze, ja usiadłem i "wyszło szydło z worka" :)

Do tego zawieszenie które utrudnia/uniemożliwia wykorzystanie całego skoku.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) 

Biorąc pod uwagę tą ramę, budżetowe zawieszenie bez blokady skoku i pozostały osprzęt - czy jest to rower wart rozważenia, czy raczej szukać czegoś innego w tym przedziale cenowym? Oczywiście mowa o używanych FS.

Napisano

@@Eazy,zwiecha podobna trochę do Giant NRS, o którym tutaj możesz poczytać  . Myślę, że można się podobnej charakterystyki spodziewać

edit: na stronie pod linkiem polecam przestawić tłumaczenie na angielski. Polski słabo zrozumiały jest. Generalnie zawiecha dobra na płaskie raczej - strasznie kopiąca w korby

Napisano

@ bartnik, odpuściłem sobie tego pseudo Scotta :) Kombinowany sprzęt a do tego bez papierów. Powoli schodzę na ziemię i coraz przychylniej patrzę na HT, jak np. Radon ZR Team 7.0 bo przy moim budżecie ciężko będzie o sensownego FS... 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Co do podróbek w chińskich zakładach podzielę się wiedzą mojego szefa który produkuje lampy.Oczywiście lwią część komponentów ściąga z Chin.Pojechał na 7 dni dogadać jakiś projekt w fabryce.Wszystko poszło dobrze tylko ku jego zdziwieniu komponent na który ma w Polsce patent ostatniego dnia był już na "targu" za rogiem fabryki.Wrócił do tego gościa i ponownie poprzez tłumacza przekazuje mu że nie może tego sprzedawać pod "własną" nazwą.Koleś pokiwał swoją chińską główką i zapewnił że zaraz to będzie usunięte.Prawda jest taka że dopóki tego ktoś nie przywiezie do Polski i nie wypłynie to na światło dzienne nie jesteś w stanie skontrolować czy dana rzecz jest podrabiana czy nie.Chiny są daleko a produkty idą na cały świat.Oni mają gdzieś patenty i znaki firmowe.Możesz się z nimi sądzić ale jest to niestety długi proces.

Napisano

odpowiedź handlarza kierownicy Bontragera za 30% oryginalnej ceny:

Kiera jest od znajomych co pracują w USA, w serwisie Trek & Gary Fisher. Kierownice dostaję raz na jakiś czas, czasem MTB, czasem kolarskie, czasem mostek, czasami kolorowy fajny koszyczek. (ponieważ dostaje to za darmo to zbytnio nie dociekam skąd co i jak). Koledzy twierdzą , że to OEM.
Co jest w kierownicy najważniejsze? Wytrzymałość i wygląd. Ta jest wytrzymała, jak chcesz to załącze filmik jak skaczę na jednej , a ważę 90 kg, a wygląd jest zabójczy. 
Czy to oryginał? Na 90% tak , zgadza się waga i wygląd z detalami. (sprzedaję za tak niską cenę , że nawet gdyby okazała się repliką to nikt nie powinien mieć pretensji)
  Proszę pamiętać, że to nie jest najwyższy model kierownicy Bontragera i jeżeli ktoś zamierza rowerem latać na wysokość drugiego piętra, to są do tego przeznaczone lepsze modele.
Z pewnością kierownica jest warta swojej ceny.

Napisano

Jaja se robisz czy tak na serio ?

Podajesz link do kopalni chińskich podróbek ... do przedmiotu, który nigdzie w opisie aukcji nie ma słowa FOX  ... i to w cenie przed promocją na poziomie 200$ ...

Serio myślisz ze to oryginalny FOX z Kashimą ?

No błagam ... 

Pozdrawiam

Napisano
Panowie, co o tym sądzicie ?

Lepiej unikać tego typu ofert na stronach allibaba, aliexpres i innych takich.To jest chiński 狐狸 a nie prawdziwy fox. :woot:

Naprawdę myślałeś że za tą cenne kupisz prawdziwy amortyzator fox?  Tutaj masz cennik oryginalnych amortyzatorów 

Oryginalny fox nie ma przypadkiem jakiś regulacji na dole goleni? 

Napisano

Zagalopowałeś się :) ... ja tam nie widzę żadnej podróbki podróbki.

To są zwykłe chińskie widelce ... żaden element nie sugeruje ze jest to FOX.

Kolor ala Kashima i pokręteł regulacji chyba nie jest zastrzeżony ?

Podróbką jest tylko ten co ma na goleniach naklejki wprowadzające w błąd przyszłego nabywcę.

Pozdro

Napisano

Zagalopowałeś się :) ...

Oj tam. Stwierdzenie "podróbka podróbki" samo w sobie jest ironiczne. Przecież wszyscy wiemy, że to nie Fox, jak i wszyscy wiemy, że są to widelce, które do designu Foxów nawiązują. Jakkolwiek by tego nie nazwać, też wiemy o co chodzi :P

Tu raczej kwestia pewnego uśmiechu politowania. Że też znajdują się ludzie, którzy to kupują. 600zł za chiński wideł.

Napisano

odpowiedź handlarza kierownicy Bontragera za 30% oryginalnej ceny:

Jest to typowa odpowiedź krętacza, który po chamsku sprzedaje chiński bubel. Kolega w USA, kolega w Anglii, znajomy pracuje w teamie, ściągnięte z nowego roweru itd itp. 

Napisano

Wklejam żeby każdy widział że cena to pierwsza wskazówka że mamy do czynienia z oszustami. 

Jak dla mnie podróbki kierownic odpadają bo zdrowie najważniejsze. Sztyce mógłbym zaryzykowac, gdyby nie to ze to szajs i ten karbon i tak nie pracuje jak oryginał (a na to liczę), a po drugie oni nie potrafią jarzma zrobić trwałego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...