Skocz do zawartości

Specialized best team

NeO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piękny, mów jak działa, czy jesteś zadowolony? Doszedłeś w końcu do końcowych ustawień ciśnień w amortyzatorach, jaką masz wagę i na jakich wartościach się zatrzymałeś?

Napisano

Witam,

działa znakomicie - idealny full dla bojących się fulli :D Ważę 68kg. W damperze ustawiłem 70Psi przy czym mam idealny sag 10mm. Z przodu w Rebie SL mam ustawione: +110 -100. Z przodu jeszcze nie jestem zadowolony, ale mam już jeden wniosek - równe ciśnienie na plusie i minusie otępia pracę amorka. Albo stawiamy na czułość i walimy lekko więcej do minusa albo stawiamy na skok i walimy lekko więcej na plusa. To tylko moja teoria ale jeździ mi sie coraz lepiej. Przy powyższych ciśnieniach w Rebie mam nieco większy niż zalecany sag, mianowicie 20mm. (cały czas szukam złotego środka)

Fox chodzi idealnie - tłumi tam gdzie trzeba a nie tam gdzie wypada. Jestem zdziwiony, że o wiele lżej pokonuje mi się podjazdy - nic nie buja i zużywa się mniej siły. Jest bardzo przyjemnie.

Aktualnie szukam sztycy 410mm (np. thomson albo fizik cyrano) bowiem to kcnc wystawiłem na sprzedaż (jest za krótka - 320mm)

ps. waga ramy wcale nie jest przytłaczająca - to że waży około 2800g. nie daje mi się we znaki po przejściu z ramki poniżej 2000g. Nawjażniejsza jest masa rotująca. Mając lekkie koła i dętki oraz dobry lekki napęd waga ramy mojego fulla nie daje powodów do niepokoju.

Napisano

Ważymy tyle samo, lecz ostatnio dopompowałem tył na 80psi, zbyt bardzo mi bujał. Teraz jest dobrze, ponad połowę skręciłem w stronę Firm, niekiedy mam wrażenie że od zbyt częstego pryskania Bronuxem robi się za czuły, miękki.

Napisano

Witam - mam pytanie do użytkowników speca epic s-works. Czy kupując używaną ramkę (alu) należy obawiać się jakiś niespodzianek? Chodzi mi o to, czy łożyska, albo amor miały jakieś niedoróbki, czy też rzeczywiście jest to sprawdzona konstrukcja. Kolejna wątpliwość - czy system amortyzacji z "inteligentnym" brain'em rzeczywiście działa? Proszę o opinie osób które użytkują lub użytkowały ten sprzęt :)

Pozdr.

Napisano

Pewnie że można, ile ważysz i jakie masz ciśnienia w swoim Sidzie?

Moja maszyna też się trochę zmieniła od zeszłego roku to się pochwalę, zmieniony amortyzator, siodełko, manetki, przerzutka, dużo dodatków KCNC.

img0373t.th.jpg

Napisano

Braina mamy podobnie dmuchniętego, ale w przednim to chyba masz prawie sztywno, ważę 69 z plecakiem 71-73kg i aktualnie testuje 60/40. Ile teraz waży?

Widzę że od hamulca tylnego masz prowadzenie linki górą tak masz oryginalnie zrobione przelotki?

Napisano

Dokładnie - przewód idzie górą z czego się bardzo cieszę - nie ma tego chorego wyginania z tyłu ;) Co do ciśnienia - to nowe Sidy w takim razie chyba na niższym chodzą. Ja już od 3 lat śmigam na 110psi i sztywny bynajmniej nie jest ;) Na naklejce nawet jest na pisane że dla ridera 63-72kg ciśnienie powinno wynosić 100-115psi.

Teraz nie wiem ile waży ale podejrzewam, że około 10,7-10,8kg. Ostatecznie mam plan na ~10kg ale nie wiem czy wypali ;)

Napisano

Tez mam to info, jednak u mnie to nie znajduje zastosowania. oczywiscie na upartego idzie smigac ale jak sie szuka idealnego ustawienia to idzie sie pochlastac.

Wczoraj czy wczesniej, dla testow mialem tylko w + dmuchniete 50psi nic nie bilo po lapach ladnie pracowal, dzis sobie walnalem w +60-40 widelwc zrobil sie troche mulasty, na tej samej trasie bije po lapach. Dodatkowo oring dzis przesunal sie do 2cm od gory, a na wczesniejszym ustawieniu mialem go 4mm od gory, pracowal w calym zakresie, tylko sie balem ze mam 0 w -. Jak chce sztyny to mam 6 klikow blokady.

• 2 tygodnie później...
Napisano

siemka

Sprzedam sztycę S-Works Pave SL , karbonowa 30.9 350mm z seatbackiem, waga 212g, tak wygląda:

specialized-s-works-carbon-pave-seat-post-33699.jpg

W sklepach znalazłem po 90 funciaków - u mnie za 250zł , 600km przebiegu

Napisano

Można? :)

zdjecie,600,106370,spec-fajny-jest.jpg

Wszystkie graty przełożone z mojego poprzedniego roweru Author'a A-Ganga P.M., którego miałem zrobionego "na enduro".

Póki co jest nieco ciężko i nie do końca tak jakbym chciał (zdecydowanie za wąska kierownica i to duro z przodu), ale przez chwilkę tak musi pobyć. Na pewno z czasem będą dalsze modyfikacje.

Wydaje mi się, że na chwilę obecną rower może ważyć w okolicach 13,6-13,7 kg. Author w tej samej konfiguracji ważył niecałe 13, a tu przybyło 400 gram na ramie i 300 na tłumiku.

Może ktoś ma efeserka iks ce z jakimś amorkiem większym niż 120 z przodu i podzieliłby się wrażeniami z jazdy? Patrzyłem i rama ta ma identyczną geo jak starszy brat stumpy, a stumpjumpery właśnie są sprzedawane z amorkami o skoku 140mm - stąd moje zapytanie.

Napisano

Z tym moze byc maly problem, ale moze kiedys :) Twoj tez fajny, taki "cygański" z tym złotem :) Fajniejsze to niż kolejny czarny rower z czerwonymi dodatkami...bleh! :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...