Skocz do zawartości

[Napęd] problemy z suportem i łańcuchem - samodzielna naprawa POMOCY!

viola1254

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zacznę od tego ze jestem kompletnie niedoświadczona jeśli chodzi o samodzielną naprawę roweru.A wiec zacznę od początku: rower mam 2,5 roku i trochę już tym rowerem przejechałam km. Problem zaczął się rok temu <przez zimę rower nie był używany> gdy podczas jazdy <pedałowania> coś zaczęło mi pukać i stukać nie wiadomo od czego. Niestety w mojej miejscowości nie ma serwisu <najbliższy 40 km> wiec udałam się do małego sklepiku w którym sprzedawane są tez miedzy innymi rowery i Pan powiedział ze to na 100% wolnobieg i trzeba go wymienić. Wiec kupiłam nowy firmy Shimano i jakoś własnymi siłami go zamontowałam. Wybrałam się na jazdę próbną no i niestety znów jak pedałowałam zaczęło stukać :( czytałam ze to może być luźny suport  ale nie wiem wogole jak się to tego zabrać wiec bardzo proszę o pomoc:) Jak Panowie wiecie dziewczyny za bardzo nie maja talentów technicznych wiec prosze o jak najprostsze wytłumaczenie co mam po kolei zrobić i jakich narzędzi używać:>

Jeśli chodzi o problem z łańcuchem to wydaje mi sie ze po zmianie tego wolnobiegu łańcuch jest za luźny. 

Poniżej parę zdjęć:

post-174427-0-12399000-1399116023_thumb.jpg

post-174427-0-05916500-1399116062_thumb.jpg

post-174427-0-51289300-1399116113_thumb.jpg

Napisano

Strzelanie, stukanie przy pedałowaniu to częsty przypadek. Niestety problem ten może być spowodowany przez szereg czynników. Padnięty wolnobieg lub wkład suportu to tylko jeden z nich.

Inne możliwe przyczyny to:

- niedokręcony wkład suportu lub padnięte łożyska suportu,

- niedokręcona korba lub skrzywione tarcze korby,

- strzelające łożyska w pedałach,

- wszędobylski piach i błoto w łożyskach i innych ruchomych miejscach,

- zasyfiona sztyca w rurze podsiodłowej (czasem bardzo ładnie potrafi skrzypieć i trzeszczeć) lub jarzmo siodełka,

- uszkodzone lub zapiaszczone kółeczka tylnej przerzutki,

- rozregulowany napęd (przerzutki),

- padnięte łożyska tylnej piasty lub wcześniej wspomniany wolnobieg,

- pęknięta rama,

- skrzywienie wózka przerzutki przedniej lub tylnej,

Co do wymiany suportu (w Twoim rowerze jest suport na kwadrat):

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...