Skocz do zawartości

[pedały SPD] Poszukiwanie opinii i dobrych rad

Looser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Tak jak w temacie rozglądam się za kupnem pedałów (i butów) SPD, szukam, szukam i wybrać nie mogę, bo zawsze jak już coś znajdę spotykam się z różnymi głosami odnośnie danego modelu, a to że dobry i wspaniały, a post niżej że chłam i ścierwo.
Ogólnie zastanawiam się nad kupnem pedałów z platformą (obudowane, jak zwał tak zwał) ponieważ jestem pewny że nie zawsze będę wskakiwał w bucisze z blokami(ani tym bardziej przekręcał pedała), żeby się przejechać parę km ze znajomymi, żebym mógł zejść z roweru oraz wygodnie iść.
Uzupełniając wypowiedź o styl jazdy i przeznaczenie: amatorsko-rekreacyjny z tendencjami do zapierdzielania w terenie miejsko-leśnym.
Zastanawiam się nad modelami:
m545
a530
m530
m324
Ale jeszcze zaświtał mi pomysł pojechania po taniości, tzn. zakupu butów z serii wygodniejszych-użytkowych (np. mt44/34) i do tego m520

Tak więc prosiłbym bym o doradzenie, opinie o wypisanych modelach, dorzucenie własnych pomysłów.

Napisano

W ostatnim miesiącu takie problemy były rozpatrywane na forum przynajmniej kilka razy.

Chodziłem w butach z bardzo sztywną podeszwą używając ich jako trampków zakupowych. Do marszu na pielgrzymce do Częstochowy się nie nadają, poza tym przeciwskazań nie widzę.

W przedziale cenowym mt 44 każde buty będą się bardzo dobrze nadawały także do poruszania się pieszo. 

Trochę upośledza chodzenie podeszwa która wykonana jest z plastiku z plastikowym protektorem jak w butach Sidi Eagle. Shimano nawet w wersji do ścigania się mają bieżnik pokryty gumą. 

Napisano

Jakiś miesiąc temu stałem przed tym samy problemem zdecydowałem sie na buty shimano m088 glownie ze wzgledu na cene(bardziej mi sie podobaly specialized mtb comp) a jako pedaly kupilem Crankbrothers Candy 2(udalo mi sie je kupic bardzo okazyjnie za 150 zl) Z wyboru jestem strasznie zadowolony. Pedały nie dość  że świetnie wyglądają to mają małą platforme która pozwoli Ci szybko ruszyć ze skrzyżowania, gdy inni wpinaja swoje Shimanowskie SPD ty juz dawno jesteś przed nimi. Co do butów ludzie piszą że Shimano robi wąskie, za małe. Wystarczy że weźmiesz ok 2 numery większe niż standardowo i bedzie git(można znaleźć tabelę przedstawiającą numer buta i długość wkładki w cm, dzięki temu bez problemu uda Ci się dobrać odpowiedni rozmiar) Ja ze swojego wyboru jestem strasznie zadowolony i śmiało mogę powiedzieć że następne pedały to też Crankbrothers :)

Napisano

Ja też ostatnio zastanawiałem się nad swoimi pierwszymi butami SPD + pedały, i wybrałem w końcu pedały Shimano M647 i buty Shimano MT34 wersja niebieska. W butach da się chodzić normalnie, są sztywniejsze niż normalne adidasy, nike czy coś w stym stylu, ale skutkuje to tylko szybszym i częstszym podnoszeniem się pięty przy chodzeniu. Także chodzić się jak najbardziej da, ale jak już bloki się ubrudzą to tak czy siak chodząc po betonie lub po kaflach słychać chrzęszczenie piasku na styku blok - powierzchnia po której chodzisz. Buty radzę brać o numer większe, u mnie tak reguła jak najbardziej się sprawdziła, normalnie noszę 44, te wziąłem 45 i są jak najbardziej OK. Co do pedałów to też myślałem co nieco o M545, ale one mają starą konstrukcję zatrzasków i przez to niby się szybciej zalepiają błotem, poza tym niby te plastikowe nakrętki na końcach osi lubią się niespodziewanie odkręcić i zgubić, także darowałem sobie te pedały. Te M647 wyglądają solidniej, swoje ważą pomimo plastikowej platformy. Co do jazdy bez butów SPD, to sam tak myślałem, ale pomimo, że swój zestaw mam od zeszłej środy i przejechałem raptem 3 razy na łącznie 70km to wydaje mi się, że i tak będziesz się potem wszędzie wczepiał i nie będziesz kombinował ze zwykłymi butami, tym bardziej jeśli właśnie byś wziął któreś z serii MT.

Dodam, że swoje buty + pedały kupowałem w Bikestacji i pomimo oczekiwania ponad tydzień na przesyłkę ostatecznie wszystko odbyło się w porządku, i co najważniejsze za przystępną cenę ;) (to nie jest jakaś kryptoreklama :P)

Napisano

Ja o trwałości się wypowiedzieć nie mogę bo dopiero dziś zamontowałem swoje pierwsze SPD. Ale mogę napisać, a w zasadzie potwierdzić to co już tu było napisane na forum - M545 nie nadają się do jazdy w normalnych butach. Butem "testowym" był but o dosyć cienkiej podeszwie, być może z trochę grubszą dyskomfort byłby mniejszy ale nie sądzę że znacząco. To znaczy od biedy da się przejechać np. po bułki do sklepu ale jak dla mnie nie jest to rozwiązanie nawet na parę km. Zatrzask uwiera w stopę i w dodatku nie ma trzymania bo but się ślizga. Ja na szczęście nie kupowałem M545 z myślą o jeździe w normalnych butach tylko jako o dodatkowym podparciu buta turystycznego spd przez tą platformę.

Także w mojej opinii: buty z "obudowo-platformą" typu M424, M545, M647 + codzienne obuwie = nie najlepszy pomysł.

Pedały typu m324 i a530 to już inna para kaloszy ale też kompromis - z jednej strony pełnoprawna platforma ale też tylko z jednej zatrzask.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...